Έξι χρόνια κράτησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου προτού οριστικοποιηθεί η Συμφωνία του 2014 για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων, Ακρωτηρίου και Δεκέλειας και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των περιοχών.
Όπως γράφει ο Άγγελος Νικολάου στον «Φιλελεύθερο», η συμφωνία προβλέπει μια σημαντική αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων.
Απεγκλωβίζεται για σκοπούς ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο εντάσσεται πλέον σε πολεοδομικές ζώνες.
Πιο συγκεκριμένα, 1.800 εκτάρια γης, περίπου 860 στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα 930 στην περιοχή Δεκέλειας εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης.
Η συμφωνία μη στρατιωτικής ανάπτυξης επηρεάζει τρεις δήμους (Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας) και 16 κοινότητες (Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα) στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Σημειώνεται ότι το 62% της συνολικής χερσαίας έκτασης στο Ακρωτήρι (76,7km2) εμπίπτει σε περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δεκέλεια είναι 8,7% (11,41 km2).
Η χερσόνησος Ακρωτηρίου αποτελεί σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη πουλιών και φυτών, ενώ στις παραλίες της περιοχής γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα.
Πέραν της οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, θα επιτρέπονται διάφοροι τύποι εκπαιδευτηρίων, σχολεία μέσης εκπαίδευσης, περιφερειακά εκπαιδευτήρια, σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικά πάρκα και κέντρα πολλαπλού αθλητισμού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, εξειδικευμένου τύπου κλινικές ή νοσοκομεία, κλινικές αποκατάστασης και άλλα παρεμφερή ιατρικά κέντρα.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..