Επιστημονική Διημερίδα «Ανατολή και Δύση: Ελληνοαραβικές Σχέσεις»

0
345

Ο έγκριτος Αραβολόγος τ. Καθηγητής των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων Δρ. Βασίλειος Χρηστίδης με τον συνεργάτη του Πολιτικό Επιστήμονα και συνεργάτη της Βιβλιοθήκης της Ιεράς μας Συνόδου, είχε την ιδέα της διοργανώσεως μιας Επιστημονικής Διημερίδας η οποία πραγματικά κόσμησε τα Πολιτιστικά δρώμενα του ΝΠΔΔ του Δήμου Κηφισιάς με το υψηλότατο επίπεδο των διαφόρων ανακοινώσεων των κ.κ. Καθηγητών των Πανεπιστημίων και των εξειδικευμένων επιστημόνων ομιλητών.

Αμέριστη ήταν η συμμετοχή στην άψογη οργάνωση της Διημερίδας, του ΝΠΔΔ. Δημ. Βικέλας και ιδιαίτερα του Προέδρου του κ. Σταύρου Ζαπάντη και των συνεργατών του.

Πέραν των πολυτίμων ανακοινώσεων των ομιλητών, συγκινητική ήταν και η αφιέρωση της Διημερίδας αυτής στους αγαπητούς αδελφούς Έλληνες Αιγυπτιώτες κατοίκους της Κηφισιάς μας οι οποίοι τόσο καθοριστικά συνέβαλαν στην πρόοδο και τον πολιτισμό του κοινωνικού τους ιστού καθ' όλη την διάρκεια της ζωής των στην Αίγυπτο.

Η δε τόσο λεπτομερής και ευρεία δια μέσου των αιώνων αναφορά των εκλεκτών ομιλητών, με τις επί μέρους ανακοινώσεις των ενθουσίασε το όντως εκλεκτό ακροατήριο.

Ενα ακροατήριο το οποίο επίσης σαφώς εντυπωσίασε με τις εις βάθος ερωτήσεις του επί των ανακοινώσεων των ομιλητών και την συζήτηση που ακολούθησε.

Ο πνευματικός ταγός κ. Γιάννης Μελάς απευθύνει χαιρετισμό στην Επιστημονική Διημερίδα. 

Οι αναλύσεις και ανακοινώσεις γύρω από θέματα Βυζαντίου, Θρησκειών, πολέμων, αλληλοεπιδράσεων κοινωνιών, Αραβικών διεισδύσεων η επιδράσεων από τα μέσα ήδη του εβδόμου αιώνος και η αρμονική παρουσία του Ελληνικού στοιχείου ανάμεσα στον ιστό της Αιγυπτιακής κοινωνίας, κράτησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Διημερίδας αμείωτο.

Και τέλος, όσοι παρευρέθηκαν, απήλαυσαν κυριολεκτικά και την τόσο ευαίσθητη και ολοκληρωμένη χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που προσφέρθηκαν να τραγουδήσουν σε τόσο αξιόλογο επίπεδο και να λαμπρύνουν την εξαιρετική αυτή εκδήλωση, εκφράζοντας συνάμα με το τραγούδι τους, τον πόνο και την νοσταλγία για την δεύτερη πατρίδα τους Αίγυπτο που εκεί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα σε ένα περιβάλλον που αγάπησαν και τους αγάπησε.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here