Σε επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια για τα στοιχεία του ελλείμματος από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι την είσοδο στο ΔΝΤ και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος – δεχόμενος πως ισχύουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat (της περιόδου 1995-2013) για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα οποία απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στην επιτροπή για το χρέος και την απομείωσή του – επιβεβαίωσε ότι:
(1) Η είσοδος της Ελλάδος στην ΟΝΕ, την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, έγινε με πλαστά στοιχεία.
(2) Από τα πέντε χρόνια (2004-2009) της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, στα τρία το έλλειμμα μειωνόταν σε σχέση με εκείνο της περιόδου 1995-2003, της κυβέρνησης Σημίτη.
Συγκεκριμένα, από 4,1% του ΑΕΠ το 2000 υπερδιπλασιάστηκε το 2004 φθάνοντας το 8,8%. Αντίθετα την τριετία 2005-2007 (μέχρι δηλαδή να ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση το 2008) ήταν μεσοσταθμικά στο 6,27%.
(3) Το 25% του συνολικού χρέους της χώρας μας αφορά στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έφθασαν τα 84 δις (κυρίως από ΗΠΑ και Γερμανία) την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη, έναντι μόλις 2 δις της αντίστοιχης περιόδου Καραμανλή.
Τέλος, δυστυχώς, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, με την καινοφανή απάντηση ότι πρόκειται για προσωπική άποψη και όχι για θέση της κυβέρνησης.
Μετά από 26 χρόνια κοινοβουλευτικής μου εμπειρίας, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά πως κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο εκάστοτε υπουργός απαντά εκ μέρους της κυβέρνησης και δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις…
Υ.Γ. Ν. Κακλαμάνης: «Δικαίωση για την κυβέρνηση Καραμανλή η αποδοχή από τον Ε. Τσακαλώτο των επικαιροποιημένων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα».
{jcomments on}