
Μια ακόμα μεγάλη Ευρωπαϊκή Επιτυχία από τον Εισηγητή του Προγράμματος Σταύρο Ζαπάντη και την Ομάδα του για την Κηφισιά!!
Χρηματοδότηση 4.700.000€, κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να φτιάξουμε στην Κηφισιά ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!!
Η Πρώτη δια ζώσης Γενική Συνέλευση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SPARCS διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Κηφισιάς μεταξύ 8 και 10 Νοεμβρίου 2022, επί Δημαρχίας Θωμάκου.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……………
Μετά το πρόγραμμα SPARCS, μια ακόμα μεγάλη επιτυχία για τον Σταύρο Ζαπάντη και την Ομάδα του αποτελεί ο σχεδιασμός και η έγκριση του Προγράμματος NEW EPOCH.
ΔΕΙΤΕ το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: NEW EPOCH concept note.
Όπως δήλωσε ο Σταύρος Ζαπάντης:
«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε από το SPARCS και με την συνεργασία με οργανισμούς που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του καινούργιου έργου όπως Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΙΠΑΚ, ΠΑΔΑ, ΕΚΕΤΑ, Istorima, MUD, Μουσείο Γουλανδρή, καταφέραμε να διακριθούμε ανάμεσα σε 110 προτάσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών Πόλεων και να πετύχουμε την έγκριση του προγράμματος!!»
Ολόκληρη η ονομασία του προγράμματος είναι:
«eNErgy Waste Solutions through development of Positive School buildings as sustainable, innovative Hubs for community engagement» με ακρωνύμιο-συντομογραφία NEW EPOCH και υποβλήθηκε στο Πρόγραμμα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (EUI) & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (EUROPEAN URBAN INITIATIVE-INNOVATIVE ACTIONS).
Οι βασικοί στόχοι του έργου συνοψίζονται στους ακόλουθους:
- Ελαχιστοποίηση απαίτησης για ενέργεια: Εφαρμογή μέτρων που μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας στα σχολικά κτίρια.
- Μεγιστοποίηση της θερμικής άνεσης: Διασφάλιση υγιούς και άνετου περιβάλλοντος μάθησης στα ανακαινισμένα κτίρια.
- Συμμετοχή των ενδιαφερομένων: Χρήση των σχολείων ως living labs για την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των μαθητών, των γονέων και της κοινότητας σε πρακτικές βιωσιμότητας καθώς και ως κόμβοι καινοτομίας προωθώντας την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και πρακτικών βιωσιμότητας.
- Δημιουργία πρότυπου έργου: Καθιέρωση ανακαινισμένων σχολείων ως πρότυπα έργα που καταδεικνύουν τη σκοπιμότητα και τα οφέλη των κτιρίων θετικού ενεργειακού ισοζυγίου.
Η καινοτομία του έργου συνίσταται στα ακόλουθα:
- Ενσωμάτωση Έξυπνων Τεχνολογιών:
- Χρήση αισθητήρων και συστημάτων IoT (Internet of Things) για παρακολούθηση και διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο.
- Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων (smart grids) που θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση του σχολείου με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αποθήκευση Ενέργειας και Μικροδίκτυα:
- Εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες) για χρήση της παραγόμενης ενέργειας όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
- Δημιουργία μικροδικτύου (microgrid) που θα επιτρέπει στο σχολείο να λειτουργεί αυτόνομα σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.
- Ενεργειακές Κοινότητες:
- Ανάπτυξη ενεργειακής κοινότητας όπου το σχολείο θα μπορεί να ανταλλάσσει ενέργεια με άλλα κτίρια ή κατοικίες στη γειτονιά.
- Συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής ενέργειας (peer-to-peer energy trading).
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ζωντανά Εργαστήρια:
- Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ενσωματώνουν πρακτική μάθηση μέσω των ενεργειακών συστημάτων του σχολείου.
- Χρήση του σχολείου ως “ζωντανό εργαστήριο” (living lab) για δοκιμές νέων τεχνολογιών και πρακτικών από μαθητές και ερευνητές.
- Κοινωνική και Οικονομική Επίδραση:
- Ανάπτυξη μοντέλων χρηματοδότησης που θα επιτρέπουν την ευρεία εφαρμογή των καινοτομιών σε άλλα δημόσια κτίρια και σχολεία.
- Δημιουργία κοινοτικών προγραμμάτων που θα ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, των γονέων και των τοπικών επιχειρήσεων.
- Κυκλική Οικονομία και Ανακύκλωση:
- Δημιουργία συστημάτων ανακύκλωσης που θα μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα του σχολείου σε βιοκαύσιμα ή κομπόστ.
- Ανάπτυξη κλειστών κυκλωμάτων για την επαναχρησιμοποίηση νερού και άλλων πόρων.
- Διαδραστικοί Χώροι και Ψηφιακή Εκπαίδευση:
- Δημιουργία διαδραστικών τάξεων με επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και εικονική πραγματικότητα (VR) για την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα βιωσιμότητας.
- Ανάπτυξη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που θα επιτρέπουν στους μαθητές και τους δασκάλους να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της ενέργειας.
Τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας εκτός του ότι θα αποκτήσουν τις αρτιότερες τεχνολογίες αιχμής για την λειτουργία τους, θα αποτελούν παράδειγμα για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία του Αύριο και θα μετατραπούν σε κόμβους καινοτομίας.
Το πρόγραμμα SPARCS και οι βασικοί στόχοι του:
–Implementation Plan Kifissia.
-SPARCS:
Κατόπιν της έγκρισης του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εκκίνηση από την Ευρωπαϊκή Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρύθμισης Elisa Ferreira, ο Εισηγητής του Προγράμματος Σταύρος Ζαπάντης δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύχρονη άψογη συνεργασία μας στο SPARCS καθώς και για την συνεργασία για την προετοιμασία και την έγκριση του καινούργιου προγράμματος τις εξαιρετικές συνεργάτιδες μου, Άρτεμις Γιαβάσογλου και Μαρίνα Μανιάτη.
Με μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία (μαζί φυσικά και με τους υπόλοιπους Συνεργάτες στο Πρόγραμμα) καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το πρόγραμμα SPARCS και καταφέραμε να σχεδιάσουμε, συντάξουμε και να επιτύχουμε την έγκριση του προγράμματος NEW EPOCH!!
Μαζί θα δουλέψουμε για την επιτυχία του!! Οι Δυνατές Ομάδες φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα!!
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία τον Δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Κοκκόλη, την Εντεταλμένη Σύμβουλο Αμαλία Βραχνού, τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου Παντελή Παπανικολόπουλο καθώς και τους εξαιρετικούς μηχανικούς του Δήμου Γιώργο Μαυροματάκη και Γιάννη Παναγιωτίδη».