Ε.Ε.: Προκρίθηκε Οδηγία «Συνταγή Κύπρου» στις καταθέσεις της Ευρωζώνης!

0
344

Μια πολιτική συμφωνία για τους κανόνες εξυγίανσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών ήταν ο «καρπός» της πολύωρης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 26/06/2013 στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ευελιξία στις εθνικές αρχές εκκαθάρισης των κρατών στη διάρκεια τραπεζικής κρίσης. Ωστόσο, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν πως οι πρώτες ζημιές από την κατάρρευση μιας τράπεζας θα επιβαρύνουν τους πιστωτές και τους καταθέτες της τράπεζας αντί για τους φορολογούμενους.

Βάσει της συμφωνίας διατηρείται ο όρος που απαιτεί από τους επενδυτές να υφίστανται ζημιές που θα ισοδυναμούν με το 8% του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας προτού οι εθνικές αρχές παρέμβουν για να προστατέψουν τους επενδυτές από τις ζημιές. Η ιδέα είναι ότι πάνω από αυτό το όριο, οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να αντλούν κεφάλαια από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης για να καλύψουν μέρος των υπόλοιπων ζημιών.

Η συμφωνία θέτει πλαφόν 5% επί του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας, στο ποσό που αυτά τα ταμεία εκκαθάρισης -τα οποία θα χρηματοδοτούνται από συνεισφορές των τραπεζών- επιτρέπεται να συνεισφέρουν.

Ξεχωριστά δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντλούν κεφάλαια από το ταμείο διάσωσης των 500 δις ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σκοπό να διοχετεύσουν άμεσα κεφάλαια σε προβληματικές τράπεζες.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν συνδυαστικά το 1,3% των εγγυημένων καταθέσεων στα ευρωπαϊκά ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν λεφτά στην άκρη όταν μια τράπεζα καταρρεύσει.

Ο Γερμανός Υπουργός Wolfgang Schäuble δήλωσε ότι σύμφωνα με την Οδηγία που προκρίθηκε, καθορίζεται με ποια σειρά και σε ποια έκταση θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, πιστωτές και καταθέτες.

Στόχος της Οδηγίας αυτής είναι το κράτος (και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι) να επιβαρύνεται μόνο ως έσχατη λύση. Έως τότε θα πληρώνουν οι μέτοχοι, οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων και οι πελάτες της τράπεζας με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ο Γερμανός Υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την εξέλιξη και επανέλαβε τις εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ομοίως, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες θα αναγκάζονται εφεξής να δρουν πιο υπεύθυνα και ότι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τους και των κρατών σπάει.

Η λύση που προτιμήθηκε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στις βουλές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ ο Γάλλος Υπουργός Moscovici, η χώρα του οποία προέκρινε την χορήγηση μεγαλύτερης διακριτικής ευχέρειας στις εθνικές Αρχές, δήλωσε
«Αυτή η οδηγία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στον ESM χαρίζει στη συμφωνία «μια συνεκτική δομή».

Η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν – μια διαδικασία που ορισμένες φορές διαρκεί πολλούς μήνες.

Στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν θα καταθέσει νέα πρόταση για το μηχανισμό εκκαθάρισης της Ευρωζώνης που θα έχει εξουσία να παρεμβαίνει και να εκκαθαρίζει ή να διασώζει τράπεζες.

Ειδική συμφωνία για τη Σουηδία

Ειδική συμφωνία για τους κανόνες bail-in φέρεται να εξασφάλισε η Σουηδία, η οποία πίεζε για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Η συμφωνία τής επιτρέπει να χρησιμοποιήσει ως μέτρο του bail-in το 20% των σταθμισμένων κατά κίνδυνο παγίων αντί για το 8% του παθητικού. Εάν όμως η Σουηδία χρησιμοποιήσει την επιλογή του 20%, θα πρέπει να βάλει στην άκρη το 3% των εγγυημένων καταθέσεων για τα ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here