Τo σχέδιο της Kυβέρνησης για πεντακομματική Βουλή και όριο αυτοδυναμίας στο 34,3%…
Η Αγωνία της ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές είναι να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη για να μπορέσει η ίδια να πλησιάσει ή να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες επαναληπτικές εκλογές μετά από αυτές που θα διεξαχθούν με Απλή Αναλογική.
Γιατί η ΝΔ θέλει εκτός Βουλή το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη; Γιατί πιστεύει πως μαζί με αυτό θα μπορέσει μετά να «πετάξει» έξω και το κόμμα του Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη που σημαίνει πως η Βουλή που θα προκύψει σε αυτή την περίπτωση θα είναι πεντακομματική και άρα το όριο της αυτοδυναμίας υπολογίζουν πως θα βρίσκεται στο χαμηλό ποσοστό του 34,3%.
Θεωρούν λοιπόν πως έτσι θα μπορούν να κερδίσουν την αυτοδυναμία αφού είναι αδύνατον η ΝΔ να λάβει ποσοστό σαν αυτό που είχε πάρει το 2019.
Σε ότι αφορά το κόμμα «ΜέΡΑ25» με βάση τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο όριο εισόδου που σημαίνει πως μπορεί να μείνει εκτός Βουλής αν ασκηθεί πάνω του πολιτική πίεση, που είναι σίγουρο πως θα ασκηθεί μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών.
Επίσης, στις δεύτερες εκλογές είναι λογικό πως θα υπάρξει περαιτέρω συσπείρωση και στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα το κόμμα που θα συμπιεστεί εκ των πραγμάτων θα είναι το ΜέΡΑ25.
Σε ότι αφορά τις δεύτερες εκλογές στη ΝΔ υπολογίζουν στο «Δίλημμα της αυτοδυναμίας», ή με άλλα λόγια στο αφήγημα «Μητσοτάκης η Χάος» για να επαναφέρουν δεξιούς ψηφοφόρους και να τους πιέσουν να ψηφήσουν ξανά τη ΝΔ, ένα κόμμα, που εδώ και χρόνια δεν τους εκφράζει πολιτικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως θα «μαζέψουν» πιο εύκολα τους ψηφοφόρους από όλα τα μικρά κόμματα της Δεξιάς που δε θα μπουν στη βουλή και που υπολογίζεται ότι συνολικά θα λάβουν την ψήφο του 12% του εκλογικού σώματος.
Εάν το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη εισέλθει στην Βουλή τότε αυτή θα είναι εξακομματική και το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο πολύ «δύσκολο» 37,5%.
Φυσικά αν γίνει αυτό τότε δεν σκέφτονται πλέον στη ΝΔ με όρους αυτοδυναμίας αλλά η προτεραιότητα θα είναι να πλησιάσουν αυτό το όριο αρκετά ώστε να εκλέξουν πάνω από 140 βουλευτές.
Τότε θα ενεργοποιηθούν οι επιλογές συνεργασίας πρωτίστως με το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως αν χρειαστεί και με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Όπως και να έχει αντισυνταγματικά θέλουν να πετάξουν έξω το κόμμα «Έλληνες» κάτι που έθιξε και ο πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης, όταν μίλησε στον Τάσο Γκουριώτη, στην εκπομπή «Black Monday» στην τηλεόραση του Pronews, σε μια συνέντευξη «ποταμό»:
«Εκτιμώ ότι είναι λάθος η τροπολογία και δεν θα περπατήσει. Δεν θα μπορέσει ο Άρειος Πάγος να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου. Θα φτάσουμε σε διέξοδο εκεί.
Τώρα ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να κρίνει μέσα σε δύο ημέρες αν σε ένα κόμμα βρίσκεται μέσα κάποιος συγγενής, καταδικασμένου…
Εκτιμώ ότι ήταν ένα λάθος νομοθέτημα σε λάθος στιγμή. Θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα να είχε συνεννοηθεί σε άλλη βάση για το πώς να αποκλείσουμε τέτοια φαινόμενα εγκληματικών οργανώσεων να παρουσιάζονται ως πολιτικά κόμματα.
Εδώ μιλάμε για μία πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση και γι’ αυτό θεωρώ πως ο Άρειος Πάγος δεν θα προλάβει μέσα σε ένα διήμερο, γιατί τόσος θα είναι ο χρόνος όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές, για να καταλήξει σε μία τέτοια απόφαση. Ήταν μία λάθος διάταξη και μία λάθος πρακτική».
Μία εβδομάδα νωρίτερα ο Πρόεδρος της «Ελεύθερης Πατρίδας», ίσως πιο σημαντικού εξωκοινοβουλευτικού εν ενεργεία πολιτικού σχηματισμού της Δεξιάς, επ. καθηγητής της Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης, μίλησε και αυτός στον Τάσο Γκουριώτη στην εκπομπή «Black Monday» και αναφορικά με την τροπολογία αποβολής του κόμματος «Έλληνες» από την εκλογική διαδικασία είπε:
«Έχουμε για πρώτη φορά μία φωτογραφική τροπολογία για αποκλεισμό κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μπουν στη Βουλή ένα έκτο και ένα έβδομο κόμμα, και κυρίως ένα έβδομο. Η παρουσία του Κασιδιάρη στη Βουλή αυξάνει το ποσοστό που χρειάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει αυτοδυναμία.
Αν μπει έβδομο κόμμα, στη Βουλή τότε θα χρειάζεται 40% πλέον για να πάρει αυτοδυναμία.
Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να βγει εκτός Βουλής κυρίως το έβδομο. Η τελική στοχοθεσία όμως της Κυβέρνησης είναι να μπουν στη Βουλή μόνο 5 κόμματα και να κατέβει το όριο της αυτοδυναμίας στο 34,3%».