Η «ΑΛΑΣΚΑ» Μια Ιστορική Αναδρομή στο Δ.Σ. του Δήμου Κηφισιάς!

0
742

Για να ΤΗΝ θυμόμαστε όταν θα πάμε να ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου!……

Πρόταση του τότε Δημάρχου Νίκου Χιωτάκη για την διατήρηση 782,79μ2!!…..

Νόμιμα τετραγωνικά: 350μ2 βάση αδείας 231/97 και Παράνομα τετραγωνικά: 432,79μ2 = 782,79μ2!!…..

Η κατάσταση του κτηρίου και η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου εδώ και μια δεκαετία, προσβάλει τον Δήμο και τους δημότες, καθώς αυτό έχει μετατραπεί σε τόπο εναπόθεσης απορριμμάτων, αισθητικής ρύπανσης και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής.

Όλες οι Δημοτικές Αρχές της τελευταίας δεκαετίας επιδίωξαν με διάφορες αποφάσεις τους να επαναλειτουργήσουν την «ΑΛΑΣΚΑ»  χωρίς αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει απολέσει σημαντικά έσοδα.

Τη σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), ενέκρινε με μια δύσκολη, κατά πλειοψηφία απόφασή του (18 υπέρ, 9 κατά), το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς για την αξιοποίηση του Δημοτικού Ακινήτου «ΑΛΑΣΚΑ» που βρίσκεται εντός του Άλσους Κεφαλαρίου, στην απόληξη της οδού Κολοκοτρώνη, του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου των βορείων προαστίων.

H έκταση και όγκος του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά και η χρήση του μέσα σε χώρο πρασίνου, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ενώ υπήρξαν αρκετές ενστάσεις και από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Το ιστορικό, πλην ερειπωμένο από το 2003 δημοτικό αναψυκτήριο, προτείνεται πλέον να λειτουργήσει και ως εστιατόριο, με παράλληλη πολιτιστική χρήση σε τμήμα του ισογείου του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είχε αποφασίσει από το Νοέμβριο του 2012 την παραλαβή του Master Plan του έργου, που εκπόνησε η εταιρεία ReDeplan Α.Ε. και το οποίο σε γενικές γραμμές έδινε τις παραπάνω κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης.

Ενημερώνοντας τότε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την εφεκτικότητα της επένδυσης, ο μελετητής του έργου Μανώλης Μπαλτάς (πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ) υποστήριξε ότι το πιο βιώσιμο σενάριο αποτελεί η παραχώρηση του Δημοτικού Ακινήτου σε ιδιώτη επενδυτή για 10 ή 20 χρόνια, προκειμένου ο Δήμος Κηφισιάς να εισπράττει ετήσια ανταποδοτικά τέλη. Υπολόγισε, δε, ότι το κόστος της αρχικής επένδυσης θα είναι 1,5 εκατ. ευρώ (αρχιτεκτονική μελέτη, αποκατάσταση κτηρίου και επαναλειτουργία).

Με την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε η Επιτροπή Τεχνικής Ωρίμανσης του έργου αξιοποίησης του ακινήτου «ΑΛΑΣΚΑ»  αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Παναγιώτου, Μανώλη Κουρμαδιά, Αντώνη Βάρδα, Βασίλη Βάρσο, Κατερίνα Μουστάκη και Βασιλική Σπηλιωτοπούλου.

Έπειτα από αναλυτική συζήτηση για τα τεχνικά θέματα και το πλαίσιο του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου, κατέληξε στα εξής, με τρεις ψήφους υπέρ και τρεις ψήφους κατά (μειοψήφισαν οι Μ. Κουρμαδιάς, Κ. Μουστάκη και Β. Σπηλιωτοπούλου, η οποία και παραιτήθηκε από την Επιτροπή):

Τα κριτήρια επιλογής

  1. Σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα ακολουθηθούν από τον ανάδοχο του έργου, αυτές συνοψίζονται στο ότι η αρχιτεκτονική λύση που θα προταθεί, θα ακολουθεί πιστά το υφιστάμενο περίγραμμα του κτιρίου, θα συνδέει λειτουργικά και αισθητικά το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν οικολογική και βίο-κλιματική ταυτότητα και παράλληλα να υπηρετούν την αισθητική και στατική αρτιότητα της κατασκευής.
  2. Η μορφή που καλύπτει πλήρως την εξεταζόμενη περίπτωση είναι η Σύμβαση Παραχώρησης. Για την επίτευξη της σύμβασης η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθεί η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος 60/2007, διότι η παραχώρηση της διαχείρισης του ακινήτου για την αξιοποίησή του, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτό, εξασφαλίζει την επιλογή του ικανότερου ιδιωτικού φορέα, καθόσον τα κριτήρια επιλογής είναι τεχνικά (επαγγελματική εμπειρία και ικανότητα, χρηματοοικονομική ικανότητα, στελέχωση κ.α.) και οικονομικά (ανώτερη τιμή προσφοράς), χωρίς περιορισμό των δικαιούμενων συμμετοχής σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.
  3. Στα κριτήρια επιλογής του αναδόχου θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο τα εξής:

α) Η αρχιτεκτονική λύση που θα προταθεί.

β) Τα ανταλλάγματα που θα προσφέρει στον Δήμο.

γ) Η χρονική διάρκεια της σύμβασης.

δ) Η οικονομική του επιφάνεια και φερεγγυότητα.

ε) Η επαγγελματική εμπειρία και στελέχωση του υποψηφίου.

  1. Συνημμένες οι παρατηρήσεις τις Επιτροπής, βάσει της εισήγησης του κ. Αντώνη Βάρδα (σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει εκπονήσει στο παρελθόν).

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία, μαζί με ένα επιπλέον που πρότεινε ο Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης και αφορά σε πολιτιστική χρήση σε τμήμα 100τ.μ. του ισογείου, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.

Όπως διευκρινίστηκε από τον Διευθυντή της υπηρεσίας Δόμησης, Ηλία Σπυρόπουλο, η άδεια που θα εκδοθεί για το «ΑΛΑΣΚΑ»  θα αφορά σε άδεια επισκευής για λόγους χρήσεως και υγιεινής νομίμως υφιστάμενου κτίσματος για τη λειτουργία εστιατορίου-αναψυκτηρίου, σε εμβαδό ισογείου 345,61τ.μ., υπογείου 172,48τ.μ. και μεσωρόφου (πατάρι) 264,70τ.μ., σύμφωνα με τις προηγούμενες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δόμησης σημείωσε πως μόνο με το υπάρχον περίγραμμα του ισογείου μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση τροποποίησης ή και περιορισμού του «θα πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση», καθώς η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας θα «σκοντάψει» στο δασικό χαρακτήρα της έκτασης και τις σχετικές εγκρίσεις από το Δασαρχείο.

Αντιδράσεις και ενστάσεις

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αντιτάχθηκαν στα προτεινόμενα σχέδια αξιοποίησης του «ΑΛΑΣΚΑ» σε γενικές γραμμές απαίτησαν ένα μικρότερο σε όγκο και οικοδομικό περίγραμμα κτήριο, αν είναι δυνατόν με περιορισμένη χρήση μικρού αναψυκτηρίου και χωρίς μοναδικό σκοπό το κέρδος για τον ιδιώτη και τον Δήμο.

Ψήφισαν κατά της απόφασης οι Γ. Τσούλος, Γ. Σούρπης, Β. Σπηλιωτοπούλου, Π. Κανακάκης, Χ. Φραγκιαδάκης, Κ. Μουστάκη, λευκό ψήφισαν οι Ευ. Αυλήτης, Σ. Βαράγκης και Π. Καραγιαννάκης.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την έκταση του μεσωρόφου εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πόλης, Μ. Κουρμαδιάς, δίνοντας τελικά τη θετική ψήφο του, όπως και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Τ. Τσιλιγκίρης, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει αρνητικά, συνολικά για τη χρήση του, αναφερόμενος και σε παρεμφερή για τον Δήμο απόφαση του ΣτΕ για το Άλσος Ευαγγελισμού, αν και ο ίδιος αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία.

Δέκα χρόνια αισθητικής ρύπανσης στο Άλσος Κεφαλαρίου

Η επισκευή του κτηρίου «ΑΛΑΣΚΑ»  για τη λειτουργία εστιατορίου-αναψυκτηρίου αφορά σε εμβαδόν ισογείου 345,61τ.μ., υπογείου 172,48τ.μ. και μεσωρόφου (πατάρι) 264,70τ.μ., σύμφωνα με τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς.

Η θέση του κτηρίου στον πολεοδομικό ιστό της Κηφισιάς παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν στο ακίνητο υψηλή εμπορική αξία.

Βρίσκεται σε περιοχή υψηλής εμπορικής ζήτησης και ανάπτυξης, εντός του Πάρκου Κεφαλαρίου, στην απόληξη της οδού Κολοκοτρώνη, του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου των βορείων προαστίων. Γειτνιάζει με σημαντικές τουριστικές υποδομές της περιοχής με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Το ακίνητο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, λειτουργούσε ως δημοτικό αναψυκτήριο από το 1957 και έχει καταγραφεί ως «ιστορικός» χώρος αναψυχής και διασκέδασης για τους δημότες και τους επισκέπτες του.

Το 2003 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ κάηκε όλος ο εξοπλισμός και ο διάκοσμος και έμειναν τα φέροντα στοιχεία του κτηρίου.

Έκτοτε το κτίσμα παραμένει σε ερειπώδη κατάσταση, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει απολέσει σημαντικά έσοδα.

Περαιτέρω, η κατάσταση του κτηρίου και η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου εδώ και μια δεκαετία, προσβάλει τον Δήμο και τους δημότες, καθώς αυτό έχει μετατραπεί σε τόπο εναπόθεσης απορριμμάτων, αισθητικής ρύπανσης και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής.

Όλες οι Δημοτικές Αρχές της τελευταίας δεκαετίας επιδίωξαν με διάφορες αποφάσεις τους να επαναλειτουργήσουν την «ΑΛΑΣΚΑ»  χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο.

Σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μελέτης που είχε εκπονήσει και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Αντώνης Βάρδας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική του νέου κτηρίου, ώστε να εντάσσεται πλήρως στον παραδοσιακό χαρακτήρα της Κηφισιάς και να θυμίζει έντονα την παλαιά «ΑΛΑΣΚΑ».

Βάσει αυτής, προκύπτουν δύο κτιριακοί όγκοι με κεκλιμένη στέγη από μπετόν (ώστε να μην είναι δυνατή η μελλοντική αύξηση του όγκου του κτιρίου).

Το μέγιστο ύψος του κτηρίου, στο ψηλότερο σημείο της στέγης από το φυσικό και διαμορφωμένο σήμερα έδαφος, πρέπει να είναι 8,50 μ.

Το κτήριο, βασικά μονόφορο με μεσοπάτωμα, επενδύεται εξωτερικά με κτιστή πέτρα. Η επικάλυψη της οικοδομής γίνεται με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, με θερμομόνωση και υγρομόνωση, καθώς και επικάλυψη με ρωμαϊκά κεραμίδια.

Ο περιβάλλων χώρος επίσης πρέπει να διαμορφωθεί με επικάλυψη του εδάφους από φυσικές πλάκες Πηλίου με ένθετα κεραμικά στοιχεία (ανθέμια, συμπαγή τούβλα, μαρμάρινα ανάγλυφα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here