Η αναφορά του Πρωθυπουργού στα «7 οδυνηρότατα χρόνια ύφεσης»!

0
509

Το θέμα της αναφοράς στα «7 οδυνηρότατα χρόνια ύφεσης» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πλάι στην Μέρκελ, είναι πολύ σοβαρό. Ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι ακόμα και τα μαγειρεμένα στοιχεία του υπόδικου Γεωργίου, μιλούν για «5 χρόνια οδυνηρής ύφεσης» και όχι βεβαίως για 7.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί τέτοιο ψεύδος κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή από τον Αντώνη Σαμαρά, που φαίνεται ότι ξέχασε πως ήταν ο ίδιος υπουργός σε εκείνη την κυβέρνηση;

Πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να παραθέτει ψευδή στοιχεία, ειδικά σε τέτοιο ανώτατο επίπεδο;

Ήθελε να φανεί αρεστός στην Μέρκελ που ακόμα μισεί τον Καραμανλή λόγω της μη αγοράς των Eurofighter; Έκανε λάθος; Συμβαίνει κάτι άλλο;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το σοβαρότατο ατόπημα πρέπει να έχει μία εξήγηση. Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δείτε τι γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου στις 25/11/2013 στην «Δημοκρατία»:

Δύο αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν από τις νέες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, προκάλεσαν απορίες και δημιούργησαν έναν πολιτικό γρίφο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Εκεί ο κ. Σαμαράς, στην τοποθέτησή του, κάνει αναφορά στην ύφεση λέγοντας, μεταξύ άλλων:

«Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια εποχή ανάκαμψης έπειτα από επτά οδυνηρότατα χρόνια ύφεσης. Επομένως υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ που τώρα πια όλοι το αντιλαμβάνονται».

Η θέση αυτή, που περιλαμβάνει και την περίοδο (2007-2009) Καραμανλή, προκαλεί ερωτήματα και ίσως χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, που κατηγορείται για μαγείρεμα των στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο. Να σημειώσουμε ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε κατηγορηθεί τόσο για μαγείρεμα του ελλείμματος όσο και των στοιχείων της ύφεσης..

Όταν ο πρωθυπουργός μιλά για επτά οδυνηρότατα χρόνια – αν δεν είναι λάθος η αναφορά ή κάποιος δεν του έδωσε λάθος στοιχεία -, σημαίνει ότι αναγνωρίζει την περίεργη αναθεώρηση των στοιχείων που είχε κάνει ο κ. Γεωργίου.

Να θυμίσουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής: 2006 (σε +5,5% από 5,2%), 2007 (σε +3,0% από 4,3%), 2008 (σε -0,2% από 1,0%), 2009 (σε -3,2% από -2,0%), 2010 (σε -3,5% από -4,5%). Αυτό, ακόμη και με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αποδεικνύει ότι το 2007 (έξι χρόνια πριν) η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε ύφεση, αντίθετα είχε 3% ανάπτυξη, ενώ το 2008 (πέντε χρόνια πριν) η ύφεση ήταν σχεδόν μηδενική και σίγουρα όχι οδυνηρότατη, μια και ήταν μόλις -0,2%!

Η δεύτερη αναφορά του κ. Αντώνη Σαμαρά έγινε το πρωί του Σαββάτου στην εκδήλωση που διοργάνωνε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», όπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνησή του είναι σταθερή, τόνισε:
«Μερικές φορές αν υπάρχει διαρροή βουλευτών υπάρχει κάποιου είδους «μαξιλάρι» κάποιου άλλου βουλευτή που θα αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ»!

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι σε ποιον ή σε ποιους αναφέρεται ο πρωθυπουργός, καθώς μια ανάλογη συζήτηση είχε ήδη φουντώσει στην Αθήνα μετά το (αντίστροφο) «προσκλητήριο» Τσίπρα σε βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και να συνταχθούν μαζί του.

Φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς αποδέχεται με την αναφορά του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος (ή ότι ενδεχομένως και κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. προβληματίζονται για τη στάση τους) και ότι στο μυαλό του έχει τη διεύρυνση της κυβέρνησης (που σήμερα διαθέτει πλειοψηφία μόλις 154 εδρών) με βουλευτές που είναι «ανεξάρτητοι» ή άλλους που μπορεί να γίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μαξιλαράκι».

Τέλος, στον απόηχο της επίσκεψης στο Βερολίνο και των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να κλείσουν τα προαπαιτούμενα έως τις 2 Δεκεμβρίου 2013 ώστε να προλάβει (κάτι που φαντάζει δύσκολο) το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου 2013 ή το «έκτακτο» που θα γίνει έως το τέλος του χρόνου.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here