Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να εμφανίζει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με θριαμβευτικούς τόνους, αξιοποιώντας και την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα, ωστόσο το ερώτημα για το τι επεδίωκε ο πρωθυπουργός και τι κερδίζει η χώρα από την επίσκεψη, παραμένει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις εξέφρασε θέσεις που ικανοποιούν το Αμερικανικό κατεστημένο και απέφυγε δυσάρεστα θέματα. Γενικότερα επιδιώκει να εμφανίζει την Ελλάδα σαν μία ισότιμη δυτική χώρα που δεν κουράζει τους συμμάχους ή εταίρους με τα προβλήματά της.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, το χειροκρότημα που κέρδισε στην Ουάσιγκτον, ήταν αναμενόμενο. Εν ολίγοις, είπε αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν οι συνομιλητές και ακροατές του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε απλώς σαν ένας σύμμαχος που ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του αλλά εμφανίστηκε να πρωτοστατεί στο μέτωπο κατά της Ρωσίας και να ενδιαφέρεται για την σταθερότητα του ΝΑΤΟ ακόμη και υποβαθμίζοντας την τουρκική απειλή.
Με αρκετή δόση υπερβολής παραλλήλισε τη Μαριούπολη με το Μεσολόγγι, δημιουργώντας ένα ερωτηματικό με ποιους θα συνδιαλέγεται τώρα σε ότι αφορά τον Ελληνισμό της Πόλης, με τους Ρώσους, με τους οποίους έχει κόψει τις γέφυρες και έναντι των οποίων εμφανίζεται σαν εχθρική δύναμη;
Χωρίς αναφορά στο casus belli
Ωστόσο, ακόμη και στο συμβολικό επίπεδο, τόσο στις δηλώσεις του όσο και στην ομιλία στο Κογκρέσο, δεν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, ενώ απουσίαζε η λέξη Τουρκία. Ακόμη και αν έθεσε το θέμα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, δεν πήρε καμία απάντηση, αφού απουσίαζε κάθε αναφορά του Αμερικανού προέδρου στα προβλήματα στο Αιγαίο. Είθισται να γίνεται συμφωνία μεταξύ των αντιπροσωπιών, πριν τις επίσημες δηλώσεις.
Προφανώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν επιθυμούσε να δυσαρεστήσει την Τουρκία. Αλλά ακόμη και στην ομιλία του στο Κογκρέσο στην αποστροφή που περιέγραφε εμμέσως το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας, σε αντιστοίχιση με την συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να υπενθυμίσει το Τουρκικό casus belli, και να αναφέρει απλώς ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Νατοϊκή χώρα, που δεν αντιμετωπίζει απλώς αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και απειλή πολέμου.
Και φυσικά δεν έθεσε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βεβαίως τα σημαντικά θέματα είχαν κλείσει πριν την επίσκεψη, η κυβέρνηση πέρασε από την Βουλή την Αμυντική Συμφωνία που ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της άλλης πλευράς.
Η Συμφωνία ουσιαστικά είναι αορίστου χρόνου, αφού όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα είναι πενταετής και θα ανανεώνεται αυτομάτως, εκτός εάν κάποια από τις δύο χώρες την καταγγείλει.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε κάνει επίσης σαφή την πρόθεσή του να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία, υποβάλλοντας στο Κογκρέσο το αίτημα για εκσυγχρονισμό και πώληση των F-16, κάτι που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν την επίσκεψη.
Η προμήθεια των F-35 ικανοποιεί την εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν και επιβαρύνει περισσότερο την χώρα, ενώ είναι ερώτημα εάν ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους εξυπηρετεί τις Ελληνικές αμυντικές ανάγκες ή τους Νατοϊκούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Και επίσης, παρότι ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στη οικονομική διπλωματία, αυτή την φορά δεν επεδίωξε ή δεν πέτυχε κάποιες οικονομικές συμφωνίες.
Προσγείωση Μητσοτάκη στην Ελληνική πραγματικότητα
Ενώ η χώρα δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι, αντίθετα, εμφανίζεται προσωπικά ενισχυμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τουλάχιστον στο κοινό που απευθύνεται. Ήδη το ερώτημα είναι εάν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα επικοινωνιακά οφέλη από το ταξίδι, κάτι που ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Οι θετικές εντυπώσεις γρήγορα ξεθωριάζουν, πολύ περισσότερο όταν με την επιστροφή του θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η ακρίβεια στη ενέργεια, στα καύσιμα αλλά και στα βασικά καταναλωτικά είδη.
Από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στο ερώτημα για την φυσιογνωμία της ΝΔ που έθεσε στο Συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς. Έτσι, ξεκαθάρισε ότι ηγείται μεν της κεντροδεξιάς, συντηρητικής παράταξης αλλά την έχει μετατοπίσει και κυβερνά, όπως είπε χαρακτηριστικά, από το κέντρο.
Το εάν αυτό προοιωνίζεται και ένα ξεκαθάρισμα πριν τις εκλογές με την Σαμαρική πτέρυγα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, είναι ένα από τα θέματα του παρασκηνίου της επίσκεψης, που θα φανεί στο προσεχές διάστημα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press: Παρά τα ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ των Αμερικανών, τους κομπασμούς και τις πομφόλυγες του Μητσοτάκη, η Τουρκία με την ΑΚΡΑΙΑ πρόκληση και την θρασύτατη αναβάθμιση της επιθετικότητας της κατέδειξε που οδηγεί η πολιτική του κατευνασμού…Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ του ΦΙΛΙΚΟΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ…
Η πρωτοφανής πρόκληση της Τουρκίας υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελεί σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας…
ΚΑΙ ΟΜΩΣ η ΣΙΩΠΗ των ΗΠΑ φανέρωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ουδεμία υποστήριξη των συμμάχων…
Δεν έχει νόημα και αξία να είσαι φίλο-αμερικανός η αντί-αμερικανός. Αρκεί να είσαι Έλληνας έτοιμος να υπερασπιστείς με όλες τις δυνάμεις σου την εδαφική ακεραιότητα και την Εθνική Ανεξαρτησία της πατρίδος.
-Βάλτε σε σύγκριση την ιστορική παρέμβαση Στεφανόπουλου στον Κλίντον με το παραλήρημα νέο-ραγιαδισμού του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
-Βάλτε σε σύγκριση το ιστορικό ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι του Κώστα Καραμανλή…
-Βάλτε σε σύγκριση το ιστορικό όχι του Τάσου Παπαδόπουλου και Κώστα Καραμανλή στο σχέδιο Ανάν
-Βάλτε σε σύγκριση την ιστορική απόφαση αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή
Και τότε θα καταλάβουμε τι σημαίνει Υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική!!!
Δεν μας καλύπτουν ούτε με γοητεύουν χειροκροτήματα που οφείλονται σε λάθος λόγους…
Ούτε μπορούμε να δεχόμαστε έναν Πρωθυπουργό που υποβαθμίζει τις καθημερινές παραβιάσεις της ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ του και την ηρωική ιστορία της για να ικανοποιήσει τους συγχρόνους πλανητάρχες…
Η διπλωματία δεν ασκείται με επικύψεις και ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ…κύριε Μητσοτάκη.