Μια συνέντευξη εκ βαθέων με τις απόψεις της βιρτουόζου ενός από τα πιο δύσκολα μουσικά όργανα από την Τίνα Σγουροπούλου-Αγγελίδη.
-Πολυτάλαντη Ζωή όλο και κατακτάτε τον πλανήτη, μετά την Ευρώπη και την Αμερική η χάρη σας έφτασε μέχρι το Ιράν. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον διάσημο Πέρση ερμηνευτή. Πως συνέβη;
Τον γνώρισα πριν τρία χρόνια όταν μέσω κοινών γνωστών άκουσα τη φωνή εκείνος άκουσε τραγούδια μου. Έπειτα ανταλλάξαμε μειλ και με προσκάλεσε στην Τεχεράνη, όπου πήγα και έμεινα αρκετές μέρες.
Εκεί ανταλλάξαμε καλλιτεχνικές ιδέες και αποφασίσουμε να συνεργαστούμε, άκουσε πολλά τραγούδια μου και από όλα του άρεσε περισσότερο ο «Ζωντανός ουρανός» το όποιο ήθελε να ερμηνεύσει στα ελληνικά διότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα.
Αργότερα ήρθε Ελλάδα πήγαμε στούντιο κάναμε την ηχογράφηση και φέτος κυκλοφόρησε το κομμάτι μαζί με ένα βίντεο που δείχνει ομορφιές της Ελλάδας το οποίο έχει προβληθεί σε πολλά ΜΜΕ του Ιράν. Είναι μια όμορφη συνεργασία που έχει και συνέχεια.
-Συμμετείχατε επίσης και στο τραγούδι στο «We are 1 world», που είναι;
Ένα κομμάτι που έγραψε ο γνωστός Καναδός ερμηνευτής Jason McCoy με αφορμή την πρώτη καραντίνα στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο το κόσμο, Αυστραλία Γαλλία, Ινδία, Καναδά με τη δίκη μου συμμετοχή από Ελλάδα. Τα έσοδα του πάνε στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ασφαλώς ήταν μεγάλη τιμή η πρόταση να συμμετέχω.
-Για ταινία του Χόλυγουντ πως έγινε να γράψετε μουσική;
Η music supervisor της ταινίας άκουσε τυχαία στο YouTube το ορχηστρικό μου κομμάτι «Last Tango by Zoe» της άρεσε το παρουσίασε στον σκηνοθέτη της Ταινίας «Tango Shalom» Gabriel Bologna και μου έστειλαν με μειλ πρόταση να γράψω ένα Τango κομμάτι σε μια σημαντική στιγμή της Ταινίας.
Μόλις τους το παρουσίασα μου ζήτησαν και άλλο και μετά από λίγο καιρό ήρθε η πρόταση να κάνω το score όλης της ταινίας. Έτσι έγραψα όλη τη μουσική. Δουλέψαμε μαζί με τον Στέλιο Γενεράλη τον σύζυγο μου έχει γράψει και αυτός κάποια κομμάτια και την music supervisor με τον σκηνοθέτη που είχαν έρθει Ελλάδα για ένα διάστημα. H ταινία τώρα προβάλλεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.
-Κυρία Τηγανούρια είστε δημιουργός πολλών επιτυχημένων μουσικών συνθέσεων. Επιλέξατε όμως να παίζετε στα δάχτυλα κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένα δύσκολο και…βαρύ – να το πούμε κι αυτό – για γυναίκα όργανο, το ακορντεόν. Δεν κουράζεστε μετά από τόσες ώρες πάνω στη σκηνή;
Καθόλου η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Είναι τόση η θετική ενέργεια που επισκιάζει την όποια κούραση.
-Τι σημαίνει για εσάς μουσική; Και πως αισθάνεστε πάνω στη σκηνή;
Η μουσική είναι αναπνοή, ζωή, χαρά, αισιοδοξία, έμπνευση. Με έχει βγάλει κατά καιρούς από πολλές σκοτεινές πτυχές μου και με έχει οδηγήσει σε παραδεισένια μονοπάτια . Η σκηνή είναι λατρεία ειδικά κάποιες στιγμές που εγώ και οι μουσικοί μαζί με το κοινό γινόμαστε ένα. Υπάρχει «μαγεία» την οποία δεν μπορείς να περιγράψεις μόνο να τη ζεις και να την απολαμβάνεις.
-Ένας δημιουργός για να πετύχει το τραγούδι του πρέπει να επιλέξει μια νέα φωνή ή έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη;
Παίζει πάντα ρόλο πόσο ο ερμηνευτής (γνωστός ή άγνωστος) θα αγαπήσει το τραγούδι και θα το στηρίξει στις ζωντανές εμφανίσεις του και στο promotion του.
-Πολλά κομμάτια σας συμπεριλαμβάνονται και σε συλλογές στο εξωτερικό, όπως στο Buddha Bar, στην Ελλάδα οι ορχηστρικές συνθέσεις έχουν απήχηση;
Δυστυχώς όχι τα ορχηστρικά δεν έχουν ανταπόκριση. Δεν υπάρχει υποδομή στο κοινό λόγο ελλιπής προβολής τους από τα ΜΜΕ.
-Τζέιμς Μπράουν, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Τσίκο Φρίμαν και τόσοι άλλοι διάσημοι που θαυμάζουν το ταλέντο σας. Εσείς ποιον θαυμάζετε;
Τον Astor Piazzolla και κ.α.
-Πως συνδυάσατε παραδοσιακή μουσική με τάνγκο;
Μέσα από την αγάπη.
-Πόση κατάθεση ψυχής χρειάζεται για να φτάσει κάποιος καλλιτέχνης ψηλά, για να πετύχει;
Χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή, πείσμα, μα πάνω απ όλα αγάπη.
-Βοήθησε στην καριέρα σας που και ο σύζυγός σας είναι μουσικός και κατανοεί καλύτερα τις υποχρεώσεις σας στη δουλειά σας, που μόνο εύκολη δεν είναι;
Αυτή η σχέση είναι ότι καλλίτερο στη ζωή μου. Είναι καταπληκτικός μουσικός έχει σφαιρική εικόνα για τη μουσική, υπάρχει αλληλοσεβασμός, αγάπη, κατανόηση μεταξύ μας!
-Σαν μαμά η Ζωή πως είναι; Και σαν χαρακτήρας τι ελαττώματα και τι προτερήματα έχει;
Η μαμά Ζωή είναι ένα κανονικό «θύμα» της κόρης της. προτερήματα: Συγχωρώ εύκολα, κοιτώ μπροστά, δε μου αρέσει η εκδίκηση και δεν μου αρέσει καθόλου το κουτσομπολιό. ελαττώματα φαντάζομαι πολλά αλλά δε τα ξέρω (χαχαχα)…
Είμαι «φωνακλού» με τους δικούς μου και καμιά φορά και με τους συνεργάτες μου κάτι για το οποίο αμέσως μετανιώνω και επίσης το ότι συγχωρώ κατατάσσετε και στα ελαττώματα διότι την έχω πατήσει με πολλούς ανθρώπους που συγχώρεσα.
-Λόγω Κορωναϊού κλειστά τα θέατρα, τα εστιατόρια, οι μουσικές σκηνές, πολλοί καλλιτέχνες, ιδίως νέοι σε τραγική θέση. Πιστεύετε πως αν λειτουργούσαν θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού;
Πιστεύω ότι έγιναν πολλά λάθη, σε σχέση με την καραντίνα και την «τυπικότητα» των μέτρων προστασίας. Είναι καθαρά προσωπική ευθύνη του καθένα να προσέχει τα αυστηρά μέτρα και πρόστιμα είναι κάποιες φορές άδικα.
Σε γνωστές διασκεδαστικές τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές είδαμε καταστάσεις λαϊκού μαγαζιού, με αγκαλιές, φιλιά χορούς, τσιφτετέλια στα τραπέζια, σε τσακίρ κέφι όλοι και κρούσμα δε φάνηκε, ούτε πρόστιμο μπήκε.
Ενώ στις συναυλίες και στα θέατρα όπου είχαν παρθεί όλες οι προφυλάξεις, και όλα τα μέτρα ακυρώθηκαν τη τελευταίο στιγμή πολλές παραγωγές. Κάπως έτσι έχασα και εγώ πολλές συναυλίες, μείναμε τόσοι καλλιτέχνες άνεργοι.
-Ετοιμάζετε κάτι τώρα;
Ναι ετοιμάζω ένα ολοκαίνουριο τραγούδι για την επανάσταση του 1821 το οποίο ερμηνεύει γνωστός και πολύ αγαπημένος τραγουδιστής. Δεν αποκαλύπτω ακόμη το όνομα του διότι κυκλοφορεί στις 22 μαζί με την επέτειο 200 ετών από την έναρξης της επανάστασης. Τους στίχους έχει γράψει ο Τάσος Θεοδωρακόπουλος ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και το εξώφυλλο του ψηφιακού CD.
«Libertango» με την Ζωή Τηγανούρια στην ΕΤ1 «Έχουμε και λέμε».