Η Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

0
268

Η βρετανική Guardian αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο διεθνές δικαστήριο προκειμένου να απαιτήσει από το βρετανικό μουσείο της επιστροφή των Μαρμάρων.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος των 200 ετών από την κλοπή των μαρμάρων από το βράχο της Ακρόπολης και την αποστολή τους στη Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια «χρυσή ευκαιρία» να αντιμετωπίσει το θέμα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου και να έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει τη διαμάχη.

Η βρετανική Guardian αφιερώνει εκτενές άρθρο για το θέμα, στο οποίο αποκαλύπτει τη γνωμοδότηση ομάδας δικηγόρων με επικεφαλής την Αμάλ Αλαμουντίν και φιλοξενεί δηλώσεις του νυν υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Μπαλτάς: Ο ΟΗΕ να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες, οι οποίες ελπίζουμε ότι τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ, να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει μιλώντας στη Helena Smith ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου δηλώσει ότι ‘τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν’ τότε θα πάμε στο δικαστήριο γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά Ελληνικό έργο, αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας» παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης για την Ελλάδα.

«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους» σημειώνει ο κ. Μπαλτάς και συνεχίζει: «Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση».

Το μήνυμα της ομογένειας

Το Σαββατοκύριακο, αναρτήθηκε στο Λονδίνο και μόλις μερικά μέτρα από το Βρετανικό μουσείο ένα billboard, ομογενών από την Αυστραλία, το οποίο έχει «κολλημένο» στο επίμαχο σημείο αρχαιοελληνικών αγαλμάτων τη φράση «δώστε μας πίσω τα μάρμαρα», ενώ σημειώνει: «Σας δώσαμε τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, τη λογική, το δράμα, την κωμωδία, τη δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηρούμε ‘ευγενική προσέγγιση’, επειδή αυτή έχει αποτύχει» δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. «Οι Βρετανοί δεν έδωσαν ποτέ τίποτε πίσω, είτε αυτό αφορούσε τις αποικίες, είτε έργα τέχνης, χωρίς την απαραίτητοι πίεση» συμπληρώνει ο Αλέξης Μανθεάκης.

Η νομική γνωμοδότηση, όπλο στα χέρια της Ελλάδας

Η βρετανική Guardian αναρτά μάλιστα γνωμοδότηση 141 σελίδων, η οποία και συντάχθηκε από εξειδικευμένη ομάδα δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και της Αμάλ Αλαμουντίν που σημείωνε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πως η διεθνής νομοθεσία έχει εξελιχθεί έτσι, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ενός κράτους να διεκδικεί την πολιτιστική του κληρονομιά που εσφαλμένως είχε αποσπαστεί από αυτό – ένας κανόνας που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επανενώσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Δείτε εδώ το κείμενο της γνωμοδότησης

Η γνωμοδότηση έρχεται να προστεθεί στην εργαλειοθήκη της Αθήνας, για τους τρόπους που μπορεί η χώρα να ζητήσει τα Μάρμαρα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε είτε να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, είτε το αρμόδιο σώμα του ΟΗΕ, η UNESCO θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για συμβουλευτική κρίση στο διεθνές δικαστήριο. «Η νομική διεκδίκηση βασίζεται σε στέρεα επιχειρήματα, τόσο υπό τις παρούσες διεθνείς νομοθεσίες, όσο και με βάσει τις συνθήκες της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τα Μάρμαρα με λογικές πιθανότητες επιτυχίας».

Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν τη χώρα μας να κινηθεί γρήγορα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη σε μια κατάσταση έλλειψης ρευστότητας. «Αν το αίτημα δεν γίνει σύντομα, η Ελλάδα ενδέχεται να δείξει πως ‘αργοπόρησε’».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here