Η Κρήτη και το EuroAsia Interconnector……του Νίκου Λυγερού.

0
373

Το EuroAsia Interconnector είναι το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, που θα προέρχεται από την καύση του μεθανίου των κοιτασμάτων των τριών χωρών.

Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα προχωρά και σε πρακτικό επίπεδο που αφορά στις περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή του στην πατρίδα μας αφορά την Αττική και την Κρήτη, δηλαδή μια ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου. 

Σε αυτό το μέρος του όλου προγράμματος, που είναι διεθνές, έχουμε να κάνουμε μόνο και μόνο με ελλαδικό πεδίο δράσης. Είναι λοιπόν σημαντικό για την περιφέρεια της Κρήτης να συμμετάσχει έμπρακτα στις εξελίξεις, αφού το EuroAsia Interconnector θα μετατρέψει άμεσα την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο και θα της δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να αποτελεί ένα ενεργειακό HUB και για τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτή η μετατροπή είναι μια αλλαγή φάσης, αφού μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που είναι κοστοβόρο και δημιουργεί στάχτες μη φιλικές προς το περιβάλλον.

Έτσι η σύνδεση αυτή πρέπει να μελετηθεί και στα πλαίσια της περιφέρειας και του προγράμματος ανάπτυξης, αφού θα είναι έτοιμο αυτό το κομμάτι εντός 2017 , καθώς το καταγράφει και ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι πια μια ουτοπία, ούτε κάτι το αδιανόητο και αποτελεί μια άμεση εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής της ΑΟΖ μέσω της έννοιας της γαλάζιας ενέργειας.

Είναι λοιπόν σημαντικό σκέλος της στρατηγικής ανάπτυξης της Κρήτης, που δεν πρέπει πια να μείνει στο περιθώριο σε ενεργειακά θέματα, αφού αποτελεί κλειδί για την πατρίδα μας.

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να εξετασθεί λεπτομερειακά η τοποθέτησή του στην περιοχή Ηρακλείου κι οι προδιαγραφές που απαιτεί, αφού είναι ικανό να μεταφέρει 2 GW και θα πρέπει να προσαρμοστούμε τοπικά, έτσι ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

{videobox}XZQ8jyz4QxQ{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here