Βασίζεται στις ΗΠΑ! Αυτό ήταν το αντάλλαγμα για την άρση του Αμερικανικού Εμπάργκο όπλων στην Λευκωσία…
Μετά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία απογυμνώθηκαν από σειρά οπλικών συστημάτων με αποκορύφωμα την απόσυρση των ΤΟΜΑ BMP-1, η Κύπρος ετοιμάζεται να «ξεπληρώσει» την άρση του Αμερικανικού Εμπάργκο όπλων και να στείλει στην Ουκρανία κατ’ εντολή των ΗΠΑ, τα οπλικά συστήματα Ρωσικής κατασκευής που διαθέτει καθώς έχουν «στερέψει» τα Ρωσικής ή γενικότερα ανατολικής κατασκευής εποχής «ψυχρού πολέμου» από όλη την Ευρώπη.
Η Κύπρος όμως είναι «θησαυρός» για το Ουκρανικό οπλοστάσιο: Διαθέτει άριστα και σχετικά νεότερης κατασκευής Ρωσικά οπλικά συστήματα, από τα σύγχρονα ΤΟΜΑ BMP-3 μέχρι αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς BUK-M2!
Τα οποία πλέον θέτει στην διάθεση της Ουκρανίας αν λάβει από τις ΗΠΑ αντίστοιχα οπλικά συστήματα! Δηλαδή θα δώσουν οι ΗΠΑ στη Κύπρο:
-Ή άρματα μάχης Μ1Α2;
-‘Η αντιαεροπορικά συστήματα της κατηγορίας των BUK που θα αγοράσουν π.χ. από την Γερμανία ή την Γαλλία, αφού οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν μεσαίου βεληνεκούς α/ άμυνα;
– Ή θα της δώσουν Patriot;
Βέβαια η Κύπρος μπορεί να εξοπλίσει άριστα και άμεσα δύο Ουκρανικές Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και να τους προσφέρει την αντιαεροπορική κάλυψη με τις κινητές πυροβολαρχίες Buk-M1 που έχει ανάγκη.
Το θέμα έχει συζητηθεί, όπως αναφέρουν πηγές τoυ pronews.gr και με την Ελληνική κυβέρνηση που είναι σύμφωνη.
Όπως δήλωσε σήμερα ο Μάριος Πελεκάνος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους New York Times:
«Η Κύπρος θα ήταν έτοιμη να εξετάσει την μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία, εάν αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων. Έχουμε πολυάριθμες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, κατά τις οποίες συζητήσαμε επίσης αυτό το ενδεχόμενο».
Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι :
«Η Κύπρος είναι τώρα μια πιθανή επιλογή ως προμηθευτής στην Ουκρανία. Η άρση του εμπάργκο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα».
Η Κύπρος διαθέτει σε ότι αφορά τα άρματα μάχης 41 Τ-80U/-UK με θερμικές κάμερες Thales Catherine FC, αντικατέστησαν τις παλιές Ρωσικές T01-Π01! Επίσης χωρίς σύγχρονες κάμερες, διαθέτει ακόμα 41 άρματα μάχης της ίδια έκδοσης.
Διαθέτει ακόμα 43 ΤΟΜΑ BMP-3 με Thales Catherine FC, που δεν διαθέτει ο ουκρανικός Στρατός και είναι πιο σύγχρονα και από αυτά που διαθέτει ο Ρωσικός Στρατός.
Διαθέτει προς χρήση στην Ουκρανία ακόμα 62 συστήματα αντιαρματικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς Kornet-E, αντιαρματικούς πυραύλους 9Κ11 Malyutka 40 (AT-3 «Sagger B») και βέβαια πάνω απ’όλα αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M1 (δύο Μοίρες) με 16 κινητούς τετραπλούς εκτοξευτές, εκατοντάδες αυτόματα πυροβόλα των 40 χλστ. CIS κλπ.
Με αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά τους η Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει ακόμα και την ροή της σύγκρουσης σε κάποιο τομέα του μετώπου.
Είναι πολύ πιο σύγχρονα απ’ ότι έχει παραλάβει η Ουκρανία από οποιοδήποτε Δυτικό κράτος και πολύ σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.
Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα τα αντικαταστήσουν σε αναλογία 1:1 ή όπως έχει γίνει και με τα Marder-1A3 μας δώσουν αναπαλαιωμένα συστήματα και καθόλου άρματα μάχης.
Απλά να σημειώσουμε ότι «Δεύτερη Ευκαιρία» δεν θα υπάρξει για την Λευκωσία αν δώσει τον οπλισμό της στον Ζελένσκι και δεν αντικατασταθεί όχι απλά ταυτόχρονα, αλλά και πριν τα παραδώσει προκειμένου να εκπαιδευθεί η Εθνοφρουρά.
Για το Πολιτικό πρόβλημα που θα έχει με την Ρωσία δεν το συζητάμε, βέβαια…
Υ.Γ. H Ελλάδα έχει αποσύρει από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από τα Δωδεκάνησα και έχει αποστείλει στην Ουκρανία τα εξής όπλα, συστήματα και πυρομαχικά:
-122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους
-15.000 βλήματα των 73 χλστ. 2.100 ρουκέτες των 122 χλστ.
-20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ
-3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών
-60 MANPAD FIM-92 Stinger,
-17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών
-1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18
Υ.Γ.1. Αναστασιάδης: Δεν θα στείλουμε οπλισμό στην Ουκρανία.
Δεν θα αποστείλει η Κύπρος οπλισμό στην Ουκρανία δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Σωματείο «Κεραυνός» για να παραστεί σε εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για την αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα λένε ότι θα ήταν η καταστροφή μας κάτι τέτοιο, είπε ότι:
«Αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε. Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία.
Εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να εγκαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε».
Σε ερώτηση αν θα κινηθεί προς το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να υπάρξει επικύρωση της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «η μη επικύρωση από το Λιβανικό Κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κλπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΜΑ: Οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα, αλλά δεν ασχολούνται με το τι θα γίνει με την άμυνα της Κύπρου. Ποτέ δεν τους απασχόλησε. Τους απασχολεί να μην αγοράζει-όταν και όποτε-η Κύπρος από τη Ρωσία, προς την οποία στράφηκε η Λευκωσία όταν άλλοι-οι ίδιοι οι Αμερικανοί-δεν της πωλούσαν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόραζε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία όταν ήθελε να ενισχύσει την άμυνά της. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς. Μπορεί η πράξη να ήταν και εμπορική. Αλλά ως τέτοια δεν την είδαν οι Αμερικάνοι, που επέβαλαν, άκουσον-άκουσον, εμπάργκο στην υπό κατοχή χώρα.