Ένα πολύ σπουδαίο γεγονός πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.
Η δυναμική Ελληνίδα που τόσες φορές έχει κάνει περήφανο τον τόπο μας, τώρα – και δεν είναι η πρώτη φορά – στοχεύει στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Έτσι το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», διοργάνωσε Διεθνή Συνάντηση με θέμα «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: Η Ακεραιότητα ενός Μνημείου-Συμβόλου – Ο Ρόλος των Πολιτών – Μια Διεθνής Εκστρατεία».
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τόνισε:
«Με μεγάλη συγκίνηση σας υποδέχομαι σ’ αυτή τη Διεθνή Συνάντηση που σκοπό έχει να φωτίσει απ’ όλες του τις πλευρές ένα μεγάλο ζήτημα Πολιτισμού και Ηθικής: την ακεραιότητα ενός Μνημείου – συμβόλου, την ακεραιότητα του Παρθενώνα με την επανένωση των γλυπτών του, που, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός Συνόλου, παραμένουν διαμελισμένα.
Μεγάλωσα κάτω από το φως του Αττικού ουρανού που εδώ και 2.500 χρόνια, λούζει τον Παρθενώνα. Αυτού του μνημείου που για τον κόσμο ολόκληρο αποτελεί την υπέρτατη έκφραση αξιών όπως ο πολιτισμός, το μέτρο και η αρμονία, η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου, η δυνατότητα του ανθρώπου για σπουδαία επιτεύγματα. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός για τον πολιτισμό, η UNESCO, θεωρεί ως το πιο σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ως Ελληνίδα και ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, για την ακεραιότητά τους.
Η εκστρατεία μας «RETURN» (Return the Marbles), «RESTORE» (Restore Parthenon), «RESTART» (Restart History), είναι μια ακόμα έκφραση αυτού του μεγάλου αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη το 1982 και στοχεύει σε ακόμα ουσιαστικότερη ενημέρωση του Ελληνικού λαού, σε ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των διεθνών οργανισμών και στην εξασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών σε αυτή τη διαπραγμάτευση για τη μεγάλη επιστροφή.
Μεγάλος σύμμαχός μας είναι η UNESCO, που έχει βαθιά κατανοήσει και θερμά αγκαλιάσει το αίτημα της Ελλάδας και μέσα από την νέα εκστρατεία μας ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να το αναγάγει σε νούμερο ένα προτεραιότητα της δράσης της.»
Στη Συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας με θέμα: « Η Αναγκαιότητα της Επανένωσης», ο Mounir Bouchenaki, Επίτιμος Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO Irinas Bokova, Διευθυντής του Arab Regional Centre for World Heritage στο Bahrain υπογράμμισε:
«Στην UNESCO δημιουργήσαμε μια διακρατική επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σύμβολα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, και ο Παρθενώνας είναι ένα σύμβολο ελληνικό. Εξάλλου όλοι όσοι επισκέπτονται το Μουσείο της Ακρόπολης μένουν έκθαμβοι…ενώ έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες καταγωγής τους, όπως πρόσφατα στη περίπτωση της Καμπότζης».
Η δ/ντρια της UNESCO Irina Bokova στο μήνυμά της μεταξύ άλλων είπε:
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η επικείμενη εκδήλωση, με τίτλο «Παρθενώνας – Η ενοποίηση ενός μνημείου – Ο ρόλος των πολιτών», θα αποτελέσει μια ακόμη λαμπρή έκφραση της ξεχωριστής θέσης που κατέχει το ελληνικό έθνος στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»
Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, ο οποίος επεσήμανε ότι το θέμα της Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι θέμα εθνικό, και για έναν λαό, είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειρίζεται το εθνικό του θέμα, είναι σημαντικό να είναι καλά προετοιμασμένος όταν διεκδικεί, και το Μουσείο Ακρόπολης, έχει ολοκληρώσει αυτή την προετοιμασία.
Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν ο Δρ. William St Clair, Ανώτερος Ερευνητής στο Institute of English Studies, στο School of Advanced Study και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο Δρ. Μark Vlasic, Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Georgetown, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη νομική πλευρά του θέματος λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η καθιέρωση μιας νέας δεοντολογίας, ενός νέου δικαίου για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι ο Παρθενώνας.
Το θέμα της δεύτερης ενότητας, που ήταν: «Η Εκστρατεία για τα Μάρμαρα και ο Ρόλος των Πολιτών» ανέπτυξαν η Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», Πρόεδρος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ο κύριος Αργυρόπουλος εστιάζοντας στο σκεπτικό της διεκδίκησης υπογράμμισε ότι:
«Τα γλυπτά αναδεικνύονται μόνο στον φυσικό τους χώρο . Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο τα αδικεί, ενώ επιπλέον διασπά την ενότητα τους και τους στερεί το νόημα και την αξία τους.»
Εν συνεχεία ο David Hill, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την Εκστρατεία «Return, Restore, Restart», ξεκινάει ένα νέο μέλλον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Πρέπει, είπε, να στείλουμε στη Μεγάλη Βρετανία το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει 16 μεγάλες και ισχυρές χώρες μαζί της, που διαθέτουν Επιτροπές Διεκδίκησης της Επιστροφής των Γλυπτών και ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης, ακόμα και αυτή της Βρετανίας, θέλει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια της κυρίας Βαρδινογιάννη είναι πολύ ισχυρή! Ενωμένοι θα νικήσουμε!».
Ανεβαίνοντας στο βήμα η Marlen Godwin, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Μαρμάρων, Eddie O’ Hara, επισημαίνοντας ότι η Επιστροφή των Μαρμάρων είναι θέμα αρχής και καμία σημασία δεν έχουν τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλονται από τους πολέμιους του ζητήματος, ενώ κατέρριψε το επιχείρημα ότι η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, γιατί όπως είπε «δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αρχαιοτήτων στον κόσμο παρόμοια με αυτήν των Γλυπτών του Παρθενώνα.».
Απευθυνόμενη στην κυρία Βαρδινογιάννη είπε: «Ξεκινάτε μια δύσκολη εκστρατεία. Μην απογοητευτείτε, όπως δεν απογοητεύτηκαν και οι άλλοι που ξεκίνησαν πριν από σας. Τώρα υπάρχει το Μουσείο , τώρα υπάρχει η εύνοια της διεθνούς κοινής γνώμης».
Στη συνέχεια μίλησε o Fabrizio Michalizzi, εκπρόσωπος της Ελβετικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα της Επιστροφής ως θέμα δικαιοσύνης και τόνισε ότι είναι συμφέρον όλων των Ευρωπαίων η αποκατάσταση αυτής της δικαιοσύνης, ενώ επιπλέον, το Βρετανικό Μουσείο, επιστρέφοντας τα Μάρμαρα, θα κερδίσει τον σεβασμό όλων και τη φήμη μιας ευγενικής χειρονομίας.
Ακολούθησε ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, ο οποίος τόνισε ότι η βασικότερη προϋπόθεση είναι η ακεραιότητα του μνημείου.
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ στο αίτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων χαρακτηρίζοντας τον πολύ σημαντικό και τέλος ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS OPINION για λογαριασμό του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Συμπέρασμα:
Σήμερα υπάρχουν στέρεες πλέον βάσεις και ανοίγεται ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα!
Το φάκελο με το συμπέρασμα παρέδωσε η κυρία Βαρδινογιάννη στην πρόεδρο της Unesco Irina Bokova, κατά την Ετήσια Συνέλευση των Πρέσβεων στο Παρίσι και παράλληλα ενημέρωσε τους συναδέλφους της.
{jcomments on}