Το ΔΝΤ θα λύσει την σιωπή του για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να είναι κοινό μυστικό σε Βρυξέλλες (Κομισιόν) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ).
Και οι δύο πλευρές περιμένουν στο χρονικό διάστημα που θα προηγηθεί – μαζί και η Σύνοδος του G-20 στην Αγ. Πετρούπολη – να διατυπωθούν οι προθέσεις του ΔΝΤ. Μέχρι τότε άλλωστε αναμένεται ότι θα έχει συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας στο Βερολίνο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Στο μεταξύ οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων πάνε μία μπρος, μία πίσω, ανάλογα το πώς αποτυπώνονται τα λόγια τους στις σφυγμομετρήσεις…..Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι «μπόλιασαν» το εκλογικό κοινό τους με την ιδέα ότι ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι δεδομένο.
Από εκεί και μετά επιμένουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα χρειασθεί βοήθεια για να παραμείνει βιώσιμο, αλλά αυτή η βοήθεια δεν αφορά το «κούρεμα» των διακρατικών δανείων, δηλαδή των φορολογούμενων στην χώρα τους…
Η αλήθεια είναι ότι όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει το Capital.gr και το «Κεφάλαιο», από τον περασμένο Ιούλιο έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα η οποία δουλεύει υπό την εποπτεία του Olli Rehn και με την συμμετοχή ανθρώπων της κ. Merkel, αντικείμενο της οποίας είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Γιατί όλοι στο Eurogroup και την τρόικα γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει και θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το ποσό των δόσεων των δανείων (εξ ού και η συνεχής αύξησή του μέσα στο 2013), μείον τις αποπληρωμές των ομολόγων (ΕΚΤ) και των δανείων (ΔΝΤ), που το 2014 και μετά αρχίζουν να αυξάνονται και είναι αδύνατο να υποστηριχθούν από τα ασθενικά πρωτογενή πλεονάσματα, όταν και εάν αυτά υπάρξουν.
Αυτή την «αλήθεια» θα αρχίσει να θέτει στο τραπέζι από τις αρχές του Οκτώβρη το ΔΝΤ και θα ζητά απάντηση από την Ευρωζώνη με βάση την δέσμευση της Ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο όταν για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους χρειάσθηκε να συμφωνηθεί ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ότι για 12 μήνες το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτοί οι δώδεκα μήνες τελειώνουν το 2013……
Η απάντηση που μέχρι σήμερα καλλιεργείται από πλευράς Γερμανίας είναι ότι το ελληνικό χρέος πέραν και παράλληλα με το επιπλέον δάνειο των 12 – 14 δις ευρώ που θα χρειασθεί η Ελλάδα για να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες (ελλείμματα) μέχρι και το 2016, μπορεί να ανακυκλωθεί σε διάρκεια 50 ετών, να μειωθεί το επιτόκιο σε καθαρό 0,5%, να αυξηθεί η περίοδος χάρητος και πέραν του 2016 και να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς των κοινοτικών κανονισμών η ροή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Αν ισχύουν τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους που γνωρίζουν αυτά που συζητούνται στο περιβάλλον του ΔΣ του ΔΝΤ, τότε μπορούμε να πούμε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για ανακύκλωση του ελληνικού χρέους… δεν αρέσει στο ΔΝΤ.
Και αν το γνωρίζουμε εμείς αυτό, σίγουρα το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς στο Βερολίνο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι «τεχνικά» είναι πλειοψηφία στο ΔΝΤ…
Όπως γνωρίζουν επίσης ότι στο ΔΝΤ η ισχυρή άποψη είναι πως η απάντηση στο ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «βλέπει» το «κούρεμα» στο κεφάλαιο των διακρατικών δανείων ως την μοναδική λύση στο πρόβλημα. Αυτό δηλαδή που απορρίπτει ο σκληρός πυρήνας των Ευρωπαίων δανειστών.
Από το σημείο αυτό θα αρχίσει σε ένα περίπου μήνα και κάτι ημέρες, η διελκυστίνδα για το πώς θα εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους…
Και όσο θα κρατά αυτή η μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την τελική «φόρμουλα» που θα πρέπει να πάρει η επόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Ευρωζώνη με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, θα αρχίσει και πάλι το μαρτύριο της σταγόνας.
Προς το παρόν η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή. Δηλαδή οι βέβαιες εισροές πόρων και οι πληρωμές για τόκους και χρεολύσια δεν δημιουργούν πρόβλημα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν (ΕΚΤ) είναι στις αρχές Ιανουαρίου 2014. Μέχρι τότε, όπως λεει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «με ότι έχουμε θα πορευτούμε…».
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει καταλήξει και η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το πώς θα χειρισθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «κούρεμα» ή «ανακύκλωση».
Οι καταθέσεις
Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίζεται το «κούρεμα» των καταθέσεων από τους φόρους, γιατί η παραγωγή εισοδήματος που να μπορεί να ανταποκριθεί στην φορο-πίεση των επόμενων μηνών είναι αδύνατη. Στέλεχος της κυβέρνησης που είναι σε θέση να γνωρίζει τον συσχετισμό καταθέσεων και φορολογικών ροών παραδέχθηκε στο Capital.gr ότι η αποπληρωμή φόρων στο μεγαλύτερο μέρος της θα προέλθει από την αποταμίευση, είτε αυτή που είναι στις τράπεζες, είτε αυτή που παραμένει στα «στρώματα».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν αναμένεται επιστροφή καταθέσεων όπως προσδοκούν κάποια στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Αντίθετα αναμένεται ταχύτερη μείωση.
Επιπλέον στους επόμενους μήνες και μέχρι τέλος του έτους θα φανεί το κατά πόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν μείνει στο ΤΧΣ καλύπτουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τα stress test των τραπεζών από την BlackRock.
Το «άσχημο» σενάριο αυτή την φορά θα είναι πραγματικά… άσχημο και οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι με τα υπόλοιπα του ΤΧΣ και τα κεφάλαια που θα παράγουν εσωτερικά οι ίδιες καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Και εδώ έρχεται η νέα κατάσταση στην οποία έχει μπει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η οποία ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης: όποια τράπεζα δεν μπορεί να βρει κεφάλαια από την αγορά (ΑΜΚ, κ.λ.π.) θα……απευθύνεται στους μετόχους και τους δανειστές της.
Με άλλα λόγια η επιβίωσή της θα οδηγεί σε «κούρεμα» των μετόχων και των δανειστών. Σ’ αυτούς τους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται – τελευταίοι στην λίστα – και οι μη διασφαλισμένοι καταθέτες. Δηλαδή οι καταθέτες με άνω των 100 χιλ. ευρώ καταθέσεις ανά λογαριασμό τραπέζης.
Αυτή όμως θα είναι μια διαδικασία που θα αφορά την κάθε τράπεζα ξεχωριστά και δεν θα πρόκειται για γενικευμένες καταστάσεις…
Με άλλα λόγια προς το παρόν το «κούρεμα» των καταθέσεων το έχει αναλάβει η εφορία!
{jcomments on}