Η σημασία της εκτόξευσης του Hellas Sat 4 προς όφελος της άμυνας της χώρας και των πολιτών. Τι είπε ο Αποστολάκης;

0
699

Μια νέα εποχή φαίνεται πως ξημερώνει για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των επικοινωνιών, αρκεί βέβαια σε πολλά να «τρέξουν» τα επιτελεία ώστε να υπάρξει η απαραίτητη δια-σύνθεση πλοίων, αεροσκαφών, τμημάτων του Στρατού Ξηράς.

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Ευάγγελου Αποστολάκη, από το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έγινε μέσω της ERT, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θέλησε να εξηγήσει επιγραμματικά τι σημαίνει η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 για τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, περίμενε εδώ και καιρό αυτή την εξέλιξη με τον Hellas Sat 4.

Ακόμη κι από την θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγούσε την ιδιαίτερη χρησιμότητα που θα έχει ο νέος δορυφόρος και τις δυνατότητες που θα μπορέσει να προσδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις κυρίως σε τμήματα αυτών, που βρίσκονται αρκετά μακριά από τις βάσεις τους, πράγμα που μεταφράζεται σε στρατιωτικό και τακτικό επίπεδο, με νέες ευκαιρίες επικοινωνιών, εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις είτε σε ειρήνη είτε σε μια κρίσιμη κατάσταση, οι επικοινωνίες θεωρούνται μια από τις πλέον βασικές παραμέτρους που καθορίζουν με κάθε έννοια την εξέλιξη μιας επιχείρησης, γι’ αυτό πολλές φορές σ’ ότι έχει να κάνει με τον τομέα αυτόν, τόσο οι στρατιωτική, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας, είναι αρκετά φειδωλή με το τι θα εξυπηρετήσει κι αυτό δεν είναι ένα Ελληνικό φαινόμενο αλλά συμβαίνει σ’ όλους τους προηγμένους στρατούς του κόσμου.

Κανείς δεν θέλει, ο εν δυνάμει αντίπαλος να ξέρει τους τρόπους επικοινωνίας και δικτύωσης με τα κέντρα επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τις Επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων;

Το θέμα της τελευταίας γενιάς επικοινωνιών, «πονάει» κατά κάποιον τρόπο καθώς το επιπλέον βάρος κυρίως σε μια ομάδα «ειδικών επιχειρήσεων» είναι ήδη μεγάλο και με την υπάρχουσα επικοινωνιακή κατάσταση, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Η εκτόξευση του δορυφόρου βέβαια μεταφράζεται και σε εξελίξεις σ’ ότι αφορά τα ήδη υπάρχοντα συστήματα επικοινωνίας, αρκετά από τα οποία θ’ αντικατασταθούν με νεότερα για τα οποία πολλές φορές έχουν διαπραγματευτεί η Ελλάδα με άλλες κατασκευάστριες χώρες.

Οι επικοινωνίες θεωρούνται ένα από τα πολύ ευαίσθητα θέματα , τα οποία λίγες φορές τ’ αγγίζει κανείς, διότι είναι πολύ λογικό να μην θέλει ουδείς να πει περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνεί μια απομεμακρυσμένη ομάδα με τα κέντρα λήψης αποφάσεων που βρίσκονται στα μετόπισθεν.

Πάντως σύμφωνα με τις έστω λίγες πληροφορίες η Ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα συγκεκριμένων συσκευών επικοινωνιών, οι οποίες έχουν διπλή δυνατότητα ενσύρματη αλλά και δορυφορική, αν κι εφόσον απαιτείται κάτι τέτοιο, σε συγκεκριμένες συνθήκες και περιπτώσεις, υπολογίζοντας στον Hellas Sat 4.

Η κρυπτογράφηση των στοιχείων που διαθέτουν οι συγκεκριμένες συσκευές θεωρείται ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να την προσπελάσει ή να προχωρήσεις σε κάποιου είδους παρεμβολή και βέβαια όποια απόφαση παρθεί για νέες επικοινωνίες θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με τον Hellas Sat 4.

Υ.Γ. Παππάς για τον Hellas Sat 4: Aυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υ.Γ.1. Live η εκτόξευση του πυραύλου που θα μεταφέρει τον Hellas Sat 4 πάνω από Ελλάδα και Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here