Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει γυρίσει ξανά στις πολιτικές συνταγές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 και το 2015. Στο πελατειακό κράτος, στην αναξιοκρατία, στα σκάνδαλα, στις απευθείας αναθέσεις.
Θυμάμαι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2015, όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στα πλαίσια της χρεοκοπίας της περιόδου, είχανε ένα σύνθημα και διαδήλωναν, το «Μένουμε Ευρώπη».
Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά και όχι νόμους ζούγκλας, αλλά κανόνες.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όχι μόνο διότι έχει μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους απολυταρχικών καθεστώτων, που δεν έχουν καμία σχέση με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και γιατί έχει χειραγωγήσει την ίδια την ενημέρωση.
Και βλέπουμε πραγματικά ότι πολύ σημαντικές καταγγελίες για τη συρρίκνωση του Κράτους Δικαίου βγαίνουν από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι από τα ελληνικά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα συνώνυμο από την ιστορία της, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν της αξίζει μια τέτοια Κυβέρνηση.
Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει χωρίς υποχρεώσεις.
Αλλά, ξέρετε, είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, προτεραιοποιώντας εσύ το μίγμα της πολιτικής σου και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Είναι πολύ διαφορετικό να έρχεσαι στη Γερμανία και να συναντάς τον κ. Σόιμπλε και να έρχεσαι στη Γερμανία και να έχεις μια Προοδευτική Κυβέρνηση, η οποία δεν συμφωνεί με τις πολιτικές λιτότητας.
Είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω αναλυτικά με τον Καγκελάριο Σολτς και για το μίγμα της πολιτικής, για την ανάγκη να μειώσουμε τις ανισότητες που έχουν διευρυνθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την ανάγκη να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος.
Με τον Καγκελάριο Σολτς είχα συνεργαστεί για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που βρήκαμε μια λύση που πιστεύω έβγαλε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Διότι χωρίς τη ρύθμιση του χρέους δεν θα είχαμε προοπτική εξόδου στις αγορές.
Τώρα έχει έρθει η ώρα να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος, που τα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. 700.000 κατοικίες είναι στα χέρια των funds που έχουν έρθει να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.
Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία για τη συγκρότηση Προοδευτικής Κυβέρνησης.
Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που επικαλούνται την αστάθεια των Κυβερνήσεων Συνεργασίας, έχουν να πουν κάτι για μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως για τη Γερμανία, που για χρόνια διοικείται από Κυβερνήσεις Συνεργασίας.
Νομίζω ότι είναι συνώνυμο της σταθερότητας οι Κυβερνήσεις Συνεργασίας που προκύπτουν με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Deutsche Welle και την δημοσιογράφο Δήμητρα Κυρανούδη: