Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί: Δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζει νέα πρόκληση στο Αιγαίο…….του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
248

Υπερθερμαίνεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς είναι προφανές πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα παίζοντας με τη φωτιά. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενημέρωσε όσες χώρες την συμβούλευσαν να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ότι ΔΕΝ θα το πράξει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, προγραμματίζει νέες προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της, που θέλει τις βραχονησίδες τουρκικές. 

Το τουρκικό παιχνίδι έντασης και επιβολής τετελεσμένων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και το Αιγαίο δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, ούτε μπορεί πλέον να θεωρηθεί πως το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν μπλοφάρει μόνο για εκφοβισμό. 

Έχει, η Τουρκία, προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και επιχειρεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς της διά της δύναμης του πολεμικού της ναυτικού. Η ακινητοποίηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ εδώ και 15 μέρες είναι ένδειξη των προθέσεων της Τουρκίας. 

Η απουσία διεθνούς αντίδρασης διευκολύνει τον Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει αναστολές και να προχωρεί στην εφαρμογή των σχεδιασμών του. 

Είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο σε Άγκυρα όσο και σε κατεχόμενα, πως το δίλημμα που τίθεται προς τη Λευκωσία είναι ξεκάθαρο: Είτε θα υπάρξει από τώρα συμφωνία για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου είτε δεν θα συνεχιστούν οι έρευνες από τις εταιρείες. Κι αυτό το δίλημμα τίθεται ανεξάρτητα εάν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. 

Όπως προκύπτει και από τοποθετήσεις τόσο του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί όσο και του λεγόμενου και παράνομου «υπουργού ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, μπορεί από τώρα να συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου. 

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, η Τουρκία προετοιμάζεται να μεταφέρει στην περιοχή το γεωτρύπανο που έχει πρόσφατα αποκτήσει. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό σήμερα, είναι ένα άλλο ζήτημα, όμως, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό θα είναι το επόμενο τους βήμα.

Κίνηση που θα εδραιώσει τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλλει η κατοχική δύναμη. Πώς αντιδρά η Λευκωσία; 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προκύπτει και από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, θα κινηθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητώντας στήριξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., να εγκαταλείψουν την τακτική τους, σύμφωνα με την οποία θεωρούν το θέμα διμερές και πως μπορεί «να λυθεί με συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων». 

Το εγχείρημα Αναστασιάδη δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία θεωρούν την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο», κυρίως οικονομικό.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να εξασφαλίσει το αυτονόητο: Να εξασφαλίσει, εμπράκτως, την αλληλεγγύη και τη στήριξη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Λευκωσία έχει στραφεί και προς τα Ηνωμένα Έθνη χωρίς να αναμένει οποιαδήποτε στήριξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία τον ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil, θα στείλει τις επόμενες δυο εβδομάδες ερευνητικά πλοία (και υποβρύχια) για να μελετήσουν το βυθό ενόψει των ερευνών που θα διενεργήσει το φθινόπωρο.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here