Ο τουρκικός σχεδιασμός, όπως προωθείται στην Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας, είναι η διασφάλιση της εσαεί παρουσίας της Τουρκίας στο νησί, μέσα από μια συμφωνία.
Οι εντολές που έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να κλειδώσει δυο ζητήματα:
Στιγμιότυπο από το δείπνο για την Κύπρο. Διακρίνονται ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
-Πρώτο, τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.
-Δεύτερο, στρατιωτική παρουσία και έλεγχο της λειτουργίας τους κράτους.
Τα περιθώρια κινήσεων Τσαβούσογλου, όπως πληροφορούμαστε, είναι περιορισμένα ενώ η Άγκυρα ζητά και την εκ περιτροπής προεδρία καθώς και αριθμητική ισότητα σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθαρίζει ότι δεν εγκρίνεται από ελληνική Βουλή θέμα 4 ελευθεριών.
Οι προειδοποιήσεις από ΟΗΕ και η στάση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρεις τάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για ακολουθούμενη τακτική στην Πενταμερή.
Κρίσιμο το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές Στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων δεν έχουμε αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά κάποιες ενδείξεις, όμως κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό θεωρείται το θέμα κλειδί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, για το οποίο κατέγραψε κάποιες δικές του προσεγγίσεις, όπως και σε κάποια άλλα θέματα από τα άλλα 5 κεφάλαια.
Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, η ε/κ πλευρά δεν προσεγγίζει θετικά το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποχώρησε από το Κραν Μοντάνα αν και ο ίδιος δήλωσε ότι θα επανέλθει εάν χρειαστεί, αλλά οι πηγές αυτές διέψευσαν ότι ο κ. Γκουτέρες πρόκειται να επιστρέψει αύριο, Κυριακή, το βράδυ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα ΗΕ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε επιδιαιτησία ή να καταθέσουν ιδέες ή να έχουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν, όπως μας λέχθηκε.
Στην πρωινή συζήτηση του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων δεν έγινε διαπραγμάτευση ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αλλά έγινε αποδεκτή η εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη όπως τη Δευτέρα όλες οι πλευρές απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα αυτό ώστε να ξεκαθαρίσουν οι «ενδείξεις» και το τί εννοεί ο καθένας σε τοποθετήσεις του.
Ουσιαστική διαπραγμάτευση έγινε χθες στο τραπέζι δύο και στα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο ΓΓ για το περιουσιακό. Σήμερα ωστόσο στο τραπέζι για τα εσωτερικά κεφάλαια συζητούνταν διαδικαστικά θέματα.
Υ.Γ. Γιατί ο Νορβηγός προκαλεί ανέξοδα την Αθήνα και τη Λευκωσία: Τα «μαγειρεία» του Κραν Μοντανά!
{jcomments on}