Συζήτηση και για την αντιμετώπιση που έχουν από τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, είχαν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος (εναντίον τους) είναι ο ίδιος.
Το θέμα ανακίνησε ο κ. Τραμπ, ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν δέχεται επιθέσεις από τους δημοσιογράφους, για να του απαντήσει θετικά: «Ναι, το κάνουν με αμείωτη ένταση», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Πλανητάρχης αμέσως «διέγνωσε» ότι «αυτό δεν είναι καθόλου κακό» και τον συμβούλευσε να κάνει ότι και ο ίδιος. Προτιμώ, του είπε, να χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το οποίο αποτελεί το όπλο του εναντίον των ΜΜΕ.
«Επικοινωνώ απευθείας και αφιλτράριστα με τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο κ. Τραμπ και έκανε την εκτίμηση ότι τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram έχουν σήμερα μεγαλύτερη δύναμη και περισσότερη επιρροή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Κυβερνητικές πηγές, που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο εκτίμησαν πως «πίσω από την δημόσια εικόνα του κ. Τραμπ που προβάλει το πρόσωπο του σκληρού και απρόβλεπτου πολιτικού που αψηφά το πρωτόκολλο βρίσκεται μια συνειδητή επιλογή ενός συγκεκριμένου «μοντέλου επικοινωνίας και παρέμβασης».
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τη δήλωση του κ. Τσίπρα, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, για τον κ. Τραμπ, όταν τελείωσε η συνέντευξη Τύπου και ενώ κατευθύνονταν στην έξοδο για να αποχαιρετιστούν. Ως γνωστόν είχε δηλώσει ότι «μακάρι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν ήσουν ο μόνος που είχε αυτή την εντύπωση για εμένα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πληροφορήθηκε τη δήλωσή του από τον δημοσιογράφο του Fox News. Πάντως οι κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι ο κ. Τραμπ δεν ενοχλήθηκε από τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι «δεν ήξερα πως ήσουν στους φανατικούς που με κατηγορούσαν. Πάρα πολύς κόσμος πίστευε πως αν εκλεγώ θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά διαπίστωσαν τελικά ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο». Οι πηγές πιστεύουν ότι είπε τα παραπάνω αστειευόμενος.
Σύμφωνα με τις πηγές ο κ. Τραμπ και ο πρωθυπουργός διαπίστωσαν ότι «έχουν εξαιρετική χημεία» και πρόσθεσαν ότι ο κ. Τσίπρας έχει συναντήσει και άλλους ηγέτες με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, και όμως διατηρούν καλές σχέσεις.
«Η πολιτική είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις», τόνισαν οι πηγές και συνέχισαν: «Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως είχε χημεία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δεν είναι παράλογο γιατί του έχει ξανασυμβεί και με άλλους ηγέτες στο παρελθόν.
Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ, όσο και αν έχουμε ασκήσει κριτική περί ιμπεριαλισμού κλπ, υπάρχει ένα επίπεδο ελευθερίας που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, και για αυτό ακριβώς ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινές αξίες».
«Είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις», τόνισαν οι πηγές και σημείωσαν πως «χημεία δεν σημαίνει συμφωνία. Σημαίνει ότι υπήρχε κατανόηση στο τι ζητούσαμε, τι λέγαμε και τι δεν λέγαμε».
Είπαν επίσης ότι «η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι, με όποιον κι αν βρίσκεται στην ηγεσία των ΗΠΑ, να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες ώστε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα μας».
Ο κ. Τραμπ υπέβαλε και σε ένα τεστ τον κ. Τσίπρα, ρωτώντας τον για τη σχέση της Ελλάδας με το Ιράν. Ο πρωθυπουργός απάντησε γελώντας, αναφερόμενος στου ελληνοπερσικούς πολέμους, ότι «είχαμε ένα προβληματάκι πριν από 3.000 χρόνια αλλά από τότε τίποτα».
{jcomments on}