Η ώρα του Αλέξη Τσίπρα (ξανά)…του Βασίλη Σκουρή.

0
270

Το «έναντι» της 15ης Μαΐου και ο «εκκαθαριστικός» που θα αποστείλει μέσω των μηνυμάτων του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεγάλη φράση «Το παλιό πέθανε…το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα» θυμίζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής.

Τα 110.000 νέα μέλη που ψήφισαν για τον Αλέξη Τσίπρα έφεραν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, καθώς για πρώτη φορά η προσπάθεια αναντιστοιχίας της κοινωνικής βάσης με τα οργανωμένα μέλη ήταν ειλικρινής.

Για να είμαστε δίκαιοι το πάλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του στελεχιακού «απαράτ» ασχολήθηκε με την εκλογή του στην κεντρική επιτροπή και τους συσχετισμούς σε αυτή, μοιάζοντας με τις προτεραιότητές τους ως…κατάσκοποι από άλλο επάγγελμα στην πολιτική!

Η ανταπόκριση των πολιτών βαραίνει περισσότερο στα μηνύματα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με τις αποφάσεις που θα λάβει για την επόμενη μέρα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο θα πάει στις εκλογές. Δεύτερη ευκαιρία αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει.

Η στήλη έχει εδώ και καιρό εκφράσει την εκτίμηση πως οι προσεχείς εκλογές κρίνονται στη συμμετοχή που θα υπήρχε στις 15 Μαΐου και στα μηνύματα που θα αποστείλει αμέσως μετά με τις επιλογές του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συμμετοχή στις 15 Μαΐου ήταν σαν τους λογαριασμούς της ενέργειας: Ενισχυμένος ο λογαριασμός με το «έναντι», αλλά το «εκκαθαριστικό» θα είναι αυτό που θα κρίνει στο τέλος το ακριβές ποσό! Και επειδή το «έναντι» της 15ης Μαΐου ήταν σημαντικός λογαριασμός, αλλά όχι λογαριασμός ανατροπής, αναμένουμε πιο ενισχυμένο τον…«εκκαθαριστικό», τα μηνύματα που θα αποστείλει με τα αποφάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα έως τις 15 Μαΐου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο τους για την νέα κεντρική επιτροπή, έσπασαν τους συσχετισμούς όπως τους γνωρίζαμε έως τώρα στην Κουμουνδούρου, έστειλαν σαφή μηνύματα ότι δεν υπάρχουν «πρωτοκλασάτοι» ξεθεμελιώνοντας την έως τώρα ιεραρχία, ενώ έσπασαν τις γραμμές των τάσεων.

Τίποτε δεν είναι πια ίδιο στην Κουμουνδούρου όσον αφορά τους εσωτερικούς συσχετισμούς, ενώ θα υπάρξει και ανασύνθεση των τάσεων, των οποίων αν δεν αλλάξει η λειτουργία και αν δεν μετατραπούν σε ρεύματα ιδεών αλλά παραμείνουν φράξιες και «κόμματα μέσα στο κόμμα» εσωκομματική δημοκρατία δεν πρόκειται να υπάρχει.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η νέα Κεντρική Επιτροπή εκλέχτηκε από 40.000 περίπου έως τώρα εγγεγραμμένα μέλη (σε σύνολο 62.000, άρα 20.000 περίπου μέλη αγνοούνται) και δεν εκφράζει 110.000 νέα μέλη που προσήλθαν στην κάλπη για να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος.

Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να λάβει ως βασικό κριτήριο των επιλογών του τη σειρά ανάδειξης των στελεχών στην κεντρική επιτροπή.

Ούτως ή άλλως-και αυτή τη φορά-το βάρος πέφτει στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ανασχηματισμός που θα κάνει δεν μπορεί παρά να είναι γενικός: Νέα ηγετική ομάδα, νέο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλαγές στη Βουλή, ανασύνθεση τομεαρχών. Το ανακάτεμα πλήρως της τράπουλας, με την ανάδειξη των πλέον ικανών, αλλά και των άφθαρτων, αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί με το επιτελείο του. Το γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γραφείο εν δυνάμει πρωθυπουργού και, συνεπώς, θα πρέπει να ενισχυθεί πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα χέρια του Γραμματέα του κόμματος που θα προταθεί (ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραμένει το φαβορί αν το ζητήσει ο ίδιος) θα κριθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κανονικό κόμμα ή όχι. Και δεν είναι μόνο η ενσωμάτωση των νέων μελών στις οργανώσεις, αλλά και εάν θα αποκτήσει επιτέλους σχέση με τα μαζικά κινήματα.

Με φορείς όπως τα συνδικάτα, η νεολαία, τα επιμελητήρια, η Τρίτη ηλικία, αν θα μπορέσει ή όχι να καταστήσει μια σαφή στρατηγική για τις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση κοκ.

«Το επόμενο διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει δυναμική εξουσίας. Με την υπόθεση εργασίας ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται για εκλογές προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, ο Τσίπρας έχει μπροστά του 11-12 μήνες για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη»…έγραψε πρόσφατα σε ένα σημαντικό άρθρο του ο διευθυντής του iEidiseis Θανάσης Τσεκούρας.

Διαβάστε το άρθρο του Θανάση Τσεκούρα, έχει πολλές καίριες επισημάνσεις. Επί του θέματος όμως θα επανέλθουμε μετά τη δημοσίευση των ονομάτων της νέας Kεντρικής Eπιτροπής, με ευρύτερα συμπεράσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here