Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές τραπεζικών δεδομένων που έγινε ποτέ κατέδειξε ότι η Credit Suisse συμμάχησε με τους ισχυρούς της διαφθοράς τους οποίους και κάλυπτε.
Μετά από μία τεράστια διαρροή δεδομένων αποκαλύφθηκε ότι η Ελβετική τράπεζα Credit Suisse «φιλοξενούσε» αμύθητες περιουσίες πελατών που προέρχονταν από βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν λογαριασμούς στην Credit Suisse του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και διεφθαρμένων αξιωματούχων και πολιτικών της Βενεζουέλας.
Η διαρροή έγινε στη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ πρόσβαση στα δεδομένα απέκτησε μία διεθνής κοινοπραξία μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα έφτασε στο συμπέρασμα ότι η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φύλλο συκής που καλύπτει το ρόλο των Ελβετικών τραπεζών στην συνεργασία με φοροφυγάδες.
Περιλαμβάνει λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο, με τον αθροιστικό πλούτο τους να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Η διαρροή έρχεται να αναδείξει τις διαρκείς και εκτεταμένες αποτυχίες της Credit Suisse, να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα εκ μέρους αμφίβολων πελατών της και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων.
Όπως αποδεικνύεται, η Credit Suisse επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.
UPCOMING: Leaked records of 18,000 bank accounts holding assets worth $100+ billion.
OCCRP and 47 other media outlets have been working on one of the world’s largest investigations into the shadowy world of Swiss banking.
It’s called #SuisseSecrets pic.twitter.com/H5DEb81ahQ
— Organized Crime and Corruption Reporting Project (@OCCRP) February 20, 2022
Η περίπτωση της Αιγύπτου
Με το αιγυπτιακό πολιτικό κατεστημένο υπό τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ φαίνεται να έκανε «δουλειές» η Credit Suisse, που ήταν πρόεδρος έως το 2011. Ανάμεσα στους πελάτες της τράπεζας ήταν οι γιοι του Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ, που έστησαν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες στην Αίγυπτο.
Άλλοι πελάτες της Credit Suisse που συνδέονταν με τον Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ο μεγιστάνας Χουσεΐν Σαλέμ, που ενεργούσε ως οικονομικός σύμβουλος του δικτάτορα για περίπου τρεις δεκαετίες. Έκανε περιουσία μέσω διαγωνισμών και πέθανε στην εξορία, αφότου αντιμετώπισε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.
Επίσης, στους πελάτες ήταν ο Χισάμ Ταλάατ Μουσταφά, δισεκατομμυριούχος πολιτικός του κόμματος του Μουμπάρακ.
Ένας άλλος άνθρωπος του κύκλου του Μουμπάρακ στον οποίο παρείχε υπηρεσίες η Credit Suisse ήταν ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι λογαριασμούς στην Credit Suisse είχαν αρκετά ακόμη στελέχη μυστικών υπηρεσιών και ενόπλων δυνάμεων, όπως και οι συγγενείς τους, μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Ιορδανία, την Υεμένη και το Ιράκ.
Ένας πελάτης ήταν ο Αλγερινός Καλέντ Νεζάρ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας μέχρι το 1993 και συμμετείχε σε πραξικόπημα που επιτάχυνε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο κατά τον οποίο η χούντα.
Η περίπτωση της Βενεζουέλας
Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν λογαριασμούς που συνδέονται με περίπου 20 επιχειρηματίες, αξιωματούχους και πολιτικούς που εμπλέκονται σε διαφθορά στη χώρα, οι περισσότεροι σε σχέση με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.
Μία περίπτωση αφορά τους Ρομπέρτο Ρινκόν Φερνάντεζ και Άμπραχαμ Σιέρα Μπαστίντας, δύο επιχειρηματίες με έδρα στις ΗΠΑ και διασυνδέσεις με τη Βενεζουέλα.
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η τράπεζα
Από την πλευρά της η τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, απέρριψε «τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες πρακτικές μας» και έκανε λόγο για «επιλεκτικές πληροφορίες που οδηγούν σε λαθεμένες ερμηνείες».
Το timing της αποκάλυψης είναι μάλλον το χειρότερο δυνατό για την τράπεζα που είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό Ελβετικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει επίσημες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος σχετιζόμενο με εμπόριο κοκαΐνης από τη Βουλγαρική μαφία.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στην Sueddeutsche.de και στο The Guardian.