Η «Καθαρή-Εθνικιστική» Δεξιά, χωρίς κεντρώες αποκλίσεις και αλληθωρισμούς, επιστρέφει στην πολιτική διακυβέρνηση της Ιταλίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι για το πού οδεύουν τα πράγματα στην γειτονική χώρα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
Η Ιταλία γυρίζει σελίδα, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει σήμερα το πρωί (στις 10 τοπική ώρα) η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Την Παρασκευή (21/10), η επικεφαλής της νέας Ακροδεξιάς Κυβέρνησης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της.
Το κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας, ένα εθνικό συντηρητικό κίνημα με νεοφασιστικές ρίζες, αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας στις πρόωρες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο δεξιός συνασπισμός περιλαμβάνει επίσης το κίνημα της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ανάμεσα στα άλλα εξέχοντα ονόματα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μελόνι, βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θα είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Πρωθυπουργός της κυβέρνησης.
Αλλά ακόμη και πριν μπορέσει να συγκροτηθεί μια Κυβέρνηση, εμφανίστηκε ανταγωνισμός στο εσωτερικό του συνασπισμού, με τους συμμάχους να διαφωνούν για την απροθυμία της Μελόνι να φιλοξενήσει τις προτιμώμενες Υποψηφιότητες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Υπουργικό της Συμβούλιο.
Στα εγκαίνια του νέου κοινοβουλίου, ο Μπερλουσκόνι, ανέφερε σε ένα σημείωμα που έμεινε σε κοινή θέα ότι βρήκε τη Μελόνι «αυστηρή…δεσποτική…αλαζονική…προσβλητική»…σύμφωνα με το Politico.
«Καρφιά» σε Μπερλουσκόνι
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να καταγράφηκε να λέει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήταν..υπεύθυνος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ουσιαστικά να επιβεβαιώνει τη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Μελόνι, απάντησε λέγοντας ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον προσανατολισμό της υπέρ της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να είναι μέρος της κυβέρνησης».
Παρά τις συγκρούσεις, οι δεξιοί συμψηφίστηκαν για να αναλάβουν τη νέα υβέρνηση της Ιταλίας. Η Μελόνι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο την Παρασκευή (21/10) μαζί με τους συναδέλφους της από τα άλλα κόμματα.
Η ομάδα της Μελόνι πρέπει να «Σηκώσει αμέσως τα μανίκια της», εργαζόμενη σε προθεσμίες, συμπεριλαμβανομένου του Προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να σταλεί στην Ευρώπη για έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και του Σχεδίου Ανάκαμψης, του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της ΕΕ μετά την πανδημία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
Ειδικότερα, περίπου 55 στόχοι και ορόσημα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους για να «ξεκλειδωθούν» σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για την Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση μιας κρίσης κόστους ζωής που επιδεινώνεται από τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας και τα αυξανόμενα επιτόκια, που επιβαρύνουν το βαρύ δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του τον Ιούλιο, προσπάθησε να εξομαλύνει τη μετάβαση, πιέζοντας για ένα ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και ορίζοντας τα στενά περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό.
Ο Ντράγκι, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, είπε: «Η Ιταλία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με την αξιοπιστία, την αυθεντία και την αποφασιστικότητα που ταιριάζει σε μια μεγάλη χώρα όπως η δική μας».
Αλλά η νέα ομάδα της Μελόνι είναι πιθανό να δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις ακριβές εκλογικές υποσχέσεις που έδωσε για τις συντάξεις και τις φορολογικές περικοπές με την οικονομική πραγματικότητα. Για το επόμενο έτος δε, προβλέπεται ύφεση.
Πώς την υποδέχτηκαν Σολτς και Μακρόν
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Μελόνι. Στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Είμαστε όλοι μαζί ως Ευρωπαϊκά έθνη εντός της ΕΕ και είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στο έπακρο εμείς οι δημοκρατίες».
«Κάθε φορά που γίνεται αλλαγή Κυβέρνησης λόγω εκλογών, όπως συμβαίνει σε μια Δημοκρατία, δεν μπορεί να αλλάξει τις καλές σχέσεις που έχουμε με τα άλλα κράτη μέλη ή, για παράδειγμα, που έχουμε μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας…θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών και εντός της σφαίρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του: «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τη Μελόνι».
Σημειώνεται, ότι η ορκωμοσία της Τζόρτζια Μελόνι ως Πρωθυπουργός λαμβάνει χώρα μόλις ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ιταλία την Κυριακή (23/10), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο και τον Σέρτζιο Ματαρέλα.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Μακρόν θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος Ηγέτης που θα συναντήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό, αλλάζοντας το μέχρι τώρα πρόγραμμά του.