Λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου.
Μια από τις ερωτήσεις που του είχαν γίνει προερχόταν από τη σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη. Αφορούσε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας και τα πρόσωπα πίσω απ’ αυτήν.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση». Και συνέχιζε: «Όταν αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη κάποιος για κάτι πρέπει να συνοδεύεται και από μια πράξη».
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι πολίτες της Αττικής, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας δικαιούνται να κάνουν την ίδια ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που η ερώτηση θα αφορά τον ίδιο και τους επιτελείς του…
Ο Πρωθυπουργός ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 τα χαρτιά του παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ με πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα πει για την Πολιτική Προστασία και την Απόδοση Eυθυνών για τα καμένα.
Εννιά μέρες τώρα βλέπουμε την πύρινη επικαιρότητα με ειδήσεις και εκκλήσεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών που κατακαίνε απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα.
Το επιτελικό σχέδιο του ανύπαρκτου κράτους δεν έχει πάει περίπατο διότι απλούστατα ήταν ανύπαρκτο – ένα σχέδιο απλώς καταγραφής των προβλημάτων χωρίς να δίνει λύση και ακολουθούσε ένας κατάλογος προσώπων και τηλεφωνικών αριθμών για επικοινωνία!
Διαχείριση μηδέν, με τους πυροσβέστες να μένουν μακριά από τα μέτωπα καθώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
Η ανάθεση στην Πυροσβεστική την κατάσβεση κάθε φωτιάς σε δάσος αφαιρώντας την από την ειδικευμένη σε αυτή Δασική Υπηρεσία ξετυλίγεται το απίστευτο κουβάρι λαθών.
Ασφάλεια των πολιτών είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όχι οι απολύσεις 5.066 εργαζομένων στη δασοπροστασία γιατί θεώρησε η ΝΔ ότι περισσεύανε. Ούτε οι συνεχείς προσλήψεις ειδικών φρουρών.
Θα πρέπει να απαντήσει γιατί θεώρησε η ΝΔ ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία και επέλεξε να ακυρώσει τις 500 προσλήψεις στα δασαρχεία αντίστοιχα.
Οι δασολόγοι γνωρίζουν τη συμπεριφορά της φύσης, το είδος των φυτών, την πορεία των ανέμων, πώς θα χρειαστεί να ανακόψουν τις φλόγες, πού θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες.
Η εποπτεία της Πυροσβεστικής έκτοτε δεν έχει αντίστοιχα αποκτήσει την εμπειρία των δασολόγων, κι αυτό φάνηκε το 2007 και στους χαμένους στις φωτιές πυροσβέστες.
Μπορεί μετά το 2007 να έγιναν προσπάθειες εκτίμησης των αποτελεσμάτων με ειδικές εκδηλώσεις και ημερίδες, αλλά η συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων λείπει ακόμη.
Μια υπηρεσία που γνωρίζει άριστα να δρα κατασταλτικά στο αστικό περιβάλλον, πώς θα δράσει προληπτικά στο δασικό;
Μια υπηρεσία που λειτουργεί με φιλοσοφία καταστολής της πυρκαγιάς πώς θα προλαμβάνει τις φλόγες στο δάσος;
Και δεν είναι τα μόνα ερωτήματα.
Θα αποφύγουμε σήμερα την άμεση αναφορά στην επικαιρότητα. Μια θλιβερή επικαιρότητα για την ανικανότητα των «αρίστων» που άφησαν τις φωτιές να γιγαντώσουν προκειμένου να αποφύγουν – και ορθότατα μεν – τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό για μικροπολιτικούς λόγους.
Γράφοντας αυτές τις γραμμές, το μυαλό μας είναι στους πολίτες από το Ασμήνι που το έζωσαν οι φλόγες, στους πολίτες από τη βόρεια Εύβοια που ξεσπιτώθηκαν και πρόσφυγες έγιναν στην ίδια τους τη γη, στους πολίτες από την Άνω Μεσσηνία, τη Γορτυνία, την Ήλιδα, στους πολίτες από τη Μάνη που καίγονται τα σπίτια τους ή που σώθηκαν από τους ίδιους, όπως συνέβη και στην κατάφυτη μέχρι σήμερα βόρεια Εύβοια.
Θα σταθούμε για λίγο στα χλευασμένα ΜΜΕ που πετσοταΐστηκαν και διέκοψαν το πρόγραμμα έκτακτης επικαιρότητας το βράδυ του Σαββάτου δίνοντας σήμα για επιστροφή στην «κανονικότητα» ή νωρίτερα μετέδιδαν τόνους αισιοδοξίας ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει σήμερα. Στην υπηρεσία της κυβέρνησης πάντα.
ΤΕΛΟΣ, ΓΙΑΤΙ ο κ. Χατζηδάκης έφερε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έναν αντί-περιβαλλοντικό νόμο που ακύρωνε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών, κλείνοντας το μάτι σε όσους θέλουν να βάλουν χέρι στις εκτάσεις αυτές. Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησε να αποσυρθεί.