Ζήτησε το μισό Αιγαίο και διχοτόμηση της Κύπρου! Προανήγγειλε ξεδιάντροπα και την διατήρηση της Τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη!
Το βήμα του ΟΗΕ αξιοποίησε ο Ερντογάν για να θέσει το πλαίσιο της Άγκυρας για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ζητά το μισό Αιγαίο ενώ δεν ξέχασε να αφήσει πίσω και την Κύπρο για την οποία ζητά δύο Κράτη.
Από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο πρόβλημα, μπορεί να έρθει μόνο με μία «ρεαλιστική προσέγγιση», εννοώντας την διχοτόμηση του νησιού.
Παράλληλα, ο Ερντογάν παραπονέθηκε για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ο Πρόεδρός της, Νίκος Αναστασιάδης μπορεί και μιλάει στο βήμα του ΟΗΕ και δεν μπορεί να μιλήσει ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Χαρακτήρισε «συνιδιοκτήτες» του νησιού τους Τουρκοκύπριους και δήλωσε ότι υποστηρίζει το «νέο όραμα» που προβάλλουν αναφορικά τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή της λύση των δύο Κρατών. Στη βάση αυτή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει τις απόψεις τους «με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκατάληψη».
Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι είναι «κοινό συμφέρον η διατήρηση του ήρεμου περιβάλλοντος», ενώ έθεσε το ζήτημα του καθορισμού των ΑΟΖ, λέγοντας πως δεν μπορεί να παραβλέπεται η Τουρκία, η χώρα «με την μεγαλύτερη ακτογραμμή» στην περιοχή.
«Οι διαφορές που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου»…δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, δήλωσε πως παραμένει η πρότασή του για τη διοργάνωση συνόδου των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο «το διάλογο και τη συνεργασία».
Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «πρόβλημα στο Αιγαίο» το οποία μπορεί να επιλυθεί με «διμερή διάλογο», επιδιώκοντας να τεθούν στο τραπέζι όλες οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι πλέον η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχτεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.
Προανήγγειλε διατήρηση της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα των Παλαιστινίων, στο Αζερμπαϊτζάν που «ανέκτησε τα εδάφη του» και στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Σημειώνεται δε, ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί εφικτή, ενώ μόλις εχθές ανακοινώθηκε από τη Μόσχα ότι στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.