Ιατρική ποδιά ή ρόμπα;…του Κώστα Βαξεβάνη.

0
435

Θα θέσω χωρίς περιστροφές τις ερωτήσεις στον κ. Σωτήρη Τσιόδρα:

-Πότε θα τελειώσει το μετρό Θεσσαλονίκης;

-Τι θα γίνει με την εθνική οδό Πατρών-Πύργου;

Διάφορες άλλες ερωτήσεις που αφορούν την πληρότητα των ΜΕΘ και τα μέτρα προστασίας που προτείνονται για τον κορωνοϊό θα τις κάνω στον γείτονά μου τον Γιώργο τον υδραυλικό.

Η επάνοδος του Σωτήρη Τσιόδρα στο Πλατό της Ενημέρωσης για την Covid-19 κατάφερε δύο πράγματα:

Απέδειξε ότι ο κύριος καθηγητής έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της «επικοινωνίας» (για να το πω όσο πιο προστατευτικά για τον ίδιο γίνεται) και επιβεβαίωσε όσα ψιθυρίζονται και γίνονται εμπειρικά αντιληπτά, ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα που απορρέουν όχι από επιστημονικά δεδομένα αλλά από τη νόθευσή τους με την πολιτική σκοπιμότητα.

Στις 22 Μαρτίου 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εγγράψει ώρες μπροστά στις κάμερες σε βαθμό παρεξήγησης (δεν τις σαγήνευε μόνο ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής αλλά και ως ιεροψάλτης), είχα γράψει στο Twitter:

«Από όσο γνωρίζω, ο κ. Τσιόδρας είναι ένας πολύ καλός επιστήμονας. Προφανώς είναι και ασυνήθιστος στην έκθεση. Θέλει προσοχή και κότσια για να αντισταθεί στη γοητεία της ξαφνικής ανάδειξης και κυρίως στην παγίδα να μπερδέψει τον επιστημονικό ρόλο με τον πολιτικό ή του τηλεαστέρα».

Η ανάρτηση δημιούργησε θόρυβο, αφού η ΝΔ είδε σε αυτήν επίθεση στον κορυφαίο επιστήμονα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο έπεσε και στην παγίδα της έκθεσης αλλά και στην ακόμη χειρότερη να αντιληφθεί τον εαυτό του ως δεξιό ψάλτη του Μητσοτάκη. Είχε φτάσει στο σημείο μάλιστα να μελλοντολογήσει αντιεπιστημονικά απαριθμώντας υποτιθέμενους νεκρούς που αποφύγαμε με την πολιτική Μητσοτάκη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Documento αποκάλυψε ότι η επιστημονική επιτροπή για την πανδημία δεν λειτουργεί και τόσο επιστημονικά. Στις συνεδριάσεις δεν κρατούνται αναλυτικά πρακτικά με όσα λέγονται, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αυτά που συμφωνούνται προέρχονται από πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κρατούνται τα πρακτικά όπως ορίζει ο νόμος.

Με την επάνοδό του (και στο τηλεοπτικό προσκήνιο) ο Σωτήρης Τσιόδρας απέδειξε αυτήν τη γονυκλισία της επιστήμης απέναντι στις πολιτικές επιλογές Μητσοτάκη. Ο κύριος καθηγητής αντί να απαντήσει ως επιστήμονας στο τι πρέπει να γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την αποφυγή της διασποράς, απάντησε σαν εκπρόσωπος του Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται να μπουν σε κυκλοφορία άλλα μέσα.

Πριν από αυτό είχε απαντήσει ως μη όφειλε, αφού δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις αλλά γνωστοποιεί τις αναγκαίες επιστημονικές, ότι ούτε lockdown πρέπει να κάνουμε γιατί θα καταστραφεί η οικονομία. Την 28η Οκτωβρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας συσχέτισε τις θυσίες των Ελλήνων με αυτές που πρέπει να γίνουν για τον κορωνοϊό, σε μια έξαρση…κοελικού πατριωτισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συμπαθής καθηγητής είναι εργαλειοποιημένος άλλοτε για να στηρίξει τον μεσσιανισμό του Κυριάκου και άλλοτε για να δώσει επιστημονική επίφαση στις πολιτικές του επιλογές.

Η ευθύνη του Σωτήρη Τσιόδρα που απορρέει από τη θέση του είναι να πει αν χρειάζονται και άλλα δρομολόγια λεωφορείων και όχι να κάνει ευκολοχώνευτο το ότι δεν υπάρχουν αρκετά. Να μας δείξει ποια είναι η διασπορά με τον κόσμο συνωστισμένο στα τρένα και όχι να κάνει τον συνήγορο του Χάρου για χάρη του Μητσοτάκη.

Είτε το θέλει είτε όχι, από αφέλεια ή φιλοδοξία, αλλά σίγουρα χωρίς σεβασμό στην επιστημονική του ιδιότητα, ο Τσιόδρας και οι συνάδελφοί του στην επιτροπή παίζουν τον ρόλο της ιατρικής ποδιάς στις διαφημίσεις με τις οδοντόκρεμες, όπου ο ηθοποιός ντυμένος γιατρός προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι έχει την επιστημονική λύση «για να φτάνει και στα πίσω δόντια». Στην πραγματικότητα είναι ένα τρικ εξαπάτησης και η ποδιά ένα αξεσουάρ για να πετύχει.

Το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου ο τραγουδιστής και πρωταγωνιστής παλιού reality Γρηγόρης Πετράκος ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο αμφισβητούσε όσα λέγονται για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Το βίντεο σε μερικές ώρες συγκέντρωσε πάνω από 25.000 likes και χιλιάδες σχόλια, στην πλειονότητά τους επιδοκιμαστικά.

Το γεγονός ότι το βίντεο του Πετράκου, κάποιου μη επιστήμονα δηλαδή που μιλάει με αμφισβήτηση για τον κορονοϊό, έχει τεράστια απήχηση δεν δηλώνει παράκρουση του κόσμου. Δείχνει πως αυτοί που διαχειρίζονται την κρίση επιστημονικά έχουν δημιουργήσει σύγχυση, εκπέμπουν μπερδεμένα μηνύματα και λειτουργούν με τρόπο που δεν πείθει.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η άρνηση του κόσμου να πειθαρχήσει σε μέτρα είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση και οι επιστήμονες που έχουν επωμιστεί την ευθύνη αδυνατούν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα που να έχει λογική και επιστημονική τεκμηρίωση.

Όταν 25 παιδιά σε μια τάξη είναι αποδεκτός αριθμός για μάθημα αλλά τα μισά παιδιά στο πάρκο είναι έγκλημα, κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα όχι με τα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν ο δάσκαλος να χρειάζεται μάσκα στο σχολείο, αλλά ο παπάς να μη χρειάζεται στην εκκλησία.

Όταν ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φιλάει το χέρι του παπά, η καθηγήτρια (λοιμωξιολόγος) Ελένη Γιαμαρέλλου δηλώνει πως θα κοινωνήσει και ο ομόλογός της Σωτήρης Τσιόδρας ψέλνει στην εκκλησία σε εποχή απομόνωσης, τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα και τα κίνητρα πονηρά.

Μόλις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέστρεψε από την Αθήνα στη Ρωσία μπήκε σε καραντίνα γιατί, όπως ανακοινώθηκε διακριτικά, είχε συναντήσει άτομο που πιθανόν να είχε νοσήσει.

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του είχε έρθει σε επαφή με τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση στη Σαμοθράκη, ο οποίος είχε νοσήσει.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε η σύζυγός του, που ήρθαν σε επαφή με τον βουλευτή χωρίς μέτρα προστασίας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μπήκαν σε καραντίνα. Δεν έκαναν αυτό που ζητούν να κάνει ο πολίτης.

Η αίσθηση που έχουν οι πολίτες είναι ότι κάποιος τους κοροϊδεύει. Αυτός που τους στοιβάζει επικίνδυνα στα λεωφορεία την ίδια ώρα μπορεί να τους βάλει πρόστιμο αν κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στο πάρκο. Ως επιστέγασμα της κοροϊδίας, ο αρχιεπιστήμονας που έχει αναλάβει την ευθύνη να ενημερώσει για το τι χρειάζεται λειτουργεί ως πολιτικός.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το «Πρώτο Θέμα» και το «Liberal» δημοσίευσαν από απροσεξία ένα υπαγορευμένο ρεπορτάζ από το Μαξίμου μαζί με τις οδηγίες για το πώς έπρεπε να ενοχοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως αυτός που «χτυπάει» τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Η επιστήμη της προπαγάνδας και η προπαγάνδα των επιστημόνων έχουν συναντηθεί σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Ο επιστήμονας έχει προσφέρει την ιδιότητά του για να κάνει πολιτική ο Μητσοτάκης. Κάτι δηλαδή σαν την ιατρική ποδιά στη διαφήμιση της οδοντόκρεμας. Ή μήπως λέγεται ρόμπα και όχι ποδιά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here