Ιλιγγιώδη τα μεγέθη που αποκαλύφθηκαν από την εποπτεία στον διαδικτυακό τζόγο: Τζίρο 5 δις ετησίως είχαν αφήσει ανεξέλεγκτο για 5 χρόνια!……του Νίκου Χρυσικόπουλου.

0
285

Αυξητική τάση ενίσχυσης καταγράφει η αγορά διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα, με άμεση θετική επίπτωση στα έσοδα που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία.

Πρόκειται για μια αγορά που μόλις την τελευταία διετία τέθηκε υπό ουσιαστικό έλεγχο, ως αποτέλεσμα και των ενεργειών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που την τελευταία διετία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπιστούν τα εκταταμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρούσματα φοροδιαφυγής τους παρελθόντος.

Η πίεση που ασκήθηκε από τις εποπτικές αρχές στους παρόχους για συχνότερο reporting των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, η απαίτηση για συμμόρφωση στα νέα δεδομένα που έθεσε η ΕΕΕΠ, εν όψει και των κυβερνητικών εξαγγελιών για ρύθμιση του κλάδου με νέες αδειοδοτήσεις, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων (ήδη 2.700 ιστότοποι βρίσκονται στη black list της Επιτροπής!), έβαλαν σε τάξη τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι 24 online πάροχοι που μέσω του νόμου 4002/2011 απέκτησαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω Διαδικτύου, μέχρι να οριστεί ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία αδειοδότησης, στο σύνολο του 2017 πραγματοποίησαν μικτά κέρδη (GGR, μικτά κέρδη ή έσοδα, προκύπτει από το τζίρο των παιγνίων αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών) ύψους 282 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 τα μικτά κέρδη που δήλωσαν ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018 τα μικτά κέρδη των online παρόχων έφθασαν στα 183 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η τάση αυτή, αναφέρουν στελέχη του χώρου, οδηγεί στην εκτίμηση ότι στο σύνολο του 2018 στο μέγεθος της αγοράς σε επίπεδο GGR μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 370 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι στο πρώτο 15θημερο του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το σημαντικότερο στοιχηματικό γεγονός του πλανήτη, που διεξήχθη στη Ρωσία.

Άμεσα ωφελημένο από τις επιδόσεις αυτές που προέρχονται από την νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων των διαδικτυακών παρόχων είναι το κράτος. Με δεδομένη τη συμμετοχή (35%) του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών μέσω του φόρου παιγνίων (GGR Tax), στα κρατικά ταμεία μπήκαν περί τα 64 εκατ.ευρώ, μόνο για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 99 εκατ. ευρώ και το 2016 σε 75 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά μεγαλύτερα, ιδιαίτερε σε παρελθούσες χρήσεις, αφού όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα καταβάλλουν φόρους κατά δήλωση χωρίς να υπόκεινται σε απευθείας έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Συνολικά, οι Έλληνες παίκτες πόνταραν 3,2 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 μέσω των online παρόχων της στοιχηματικής αγοράς. Στο σύνολο του 2017, τα πονταρίσματα έφθασαν τα 5,3 δις ευρώ και το 2016 είχαν οριακά ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. 

Τη μερίδα του λέοντος που αντιστοιχεί στο 90% του GGR της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο, κατέχουν τρεις εταιρείες, η B2B Gaming Services, η Gambling Malta και η Sporting Odds.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here