Ιστορική Απόφαση ΟΗΕ! Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

0
569

Ιστορική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία ψήφισε ομόφωνα για την «επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης»!

Μια απόφαση του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή πολλών αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους και φυσικά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

Η απόφαση ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας και εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου και ζητά από αυτά να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών για το ιστορικό ψήφισμα είναι η ακόλουθη:

H Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί:

«Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης». Η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συν-κηδεμόνευσαν.

Ειδικότερα, η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία ηγήθηκε και των σχετικών διαπραγματεύσεων. Η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here