Δημοσίευμα του Richard Hiault στην έντυπη έκδοση αλλά και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos, που αναφέρεται στον απολογισμό της θητείας της Christine Lagarde ως επικεφαλής του ΔΝΤ για τα οκτώ τελευταία χρόνια, καθώς σε μόλις λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΚΤ.
Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι ο απολογισμός της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνον άλλων προβεβλημένων Γάλλων που πέρασαν από την ίδια θέση όπως οι κ.κ. Michel Camdessus ή Jacques de Larosière.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν είχαν λείψει οι ειρωνείες που εκ κινούσαν από το γεγονός ότι επρόκειτο για μία δικηγόρο που στερείτο μια στέρεα γνώση και εμπειρία όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα.
Αλλά η προσωπική αύρα της, οι ανθρώπινες αρετές της να ξέρει να ακούει και να οικοδομεί συμβιβασμούς, αλλά και η ικανότητά της να επιλέγει σωστά τους ανθρώπους που την πλαισιώνουν διέψευσαν τους κακούς οιωνούς.
Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν λείπουν τα κουτσομπολιά που επισημαίνουν αυτό που θεωρείται ότι αποτελεί αποτυχία της: η τωρινή κρίση στην Αργεντινή. Μια χώρα στην οποία χορήγησε το ΔΝΤ, υπό την ηγεσία της, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του – 57 δισεκατομμύρια δολάρια – χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι με απαίτηση της Christine Lagarde το ΔΝΤ έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί τα λάθη του όσον αφορά στην προσέγγιση της ελληνικής κρίσης.
Η πρώην Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών υπό την προεδρία του Nicolas Sarkozy, ο οποίος είναι απεχθής στην Ελλάδα, επειδή επέδειξε έλλειψη ευελιξίας και οι επικριτές του τον θεωρούν υπεύθυνο για «την κάθοδο της χώρας στην κόλαση».
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι επανειλημμένες απαιτήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θεωρείται μη βιώσιμο από το ΔΝΤ έπεσαν στο κενό, «ωθώντας την Christine Lagarde να αποχωρήσει ο θεσμός από το παιχνίδι».
Οι κρίσεις της Ελλάδας και της Αργεντινής καταδεικνύουν ωστόσο ότι, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που καταγράφηκαν στην εποχή του Dominique Strauss-Kahnη και της Christine Lagarde, το ΔΝΤ παραμένει ένας θεσμός που εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αγγλοσαξονικές ιδέες και κυρίως τις αμερικανικές.
Τίτλος του κειμένου: Christine Lagarde : un bilan en demi-teinte à la tête du FMI.