Το επόμενο βήμα της Άγκυρας, θεωρείται ότι θα γίνει την 12η Σεπτεμβρίου, τότε που λήγει η NAVTEX, η οποία αφορά τις παράνομες δραστηριότητες του «Όρουτς Ρέις».
Μέχρι τότε, είναι προφανές πως θα ενισχύεται η πολεμική ρητορική από τον Ερντογάν και τους υφιστάμενους του. Είναι δε σαφές πως με τέτοια ρητορική, δύσκολα ο Ερντογάν, γνωρίζοντας και το πώς λειτουργεί, θα κάνει πίσω.
Συνεπώς με τα σημερινά δεδομένα, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι να ανανεωθεί η NAVTEX και να δεσμευθούν περιοχές πιο κοντά στο Καστελόριζο και τη Ρόδο. Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο πως η κατοχική Τουρκία είχε στόχο βαθμηδόν να φθάσουν οι έρευνες σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.
Από την αποστολή του «Όρουτς Ρέις» στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και εντεύθεν, η κατοχική Τουρκία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Δοκιμάζει τις αντοχές της Ελληνικής Κυβέρνησης και κυρίως μέχρι πού μπορεί να φθάσει η αντίδραση της Ελλάδος στις τουρκικές ενέργειες.
Δοκιμάζει και τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα συνεδριάσει, σε επίπεδο αρχηγών-κρατών, στις 24 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Εάν δε, η νέα NAVTEX, όπως γράφεται στον τουρκικό Τύπο (YeniSafak), λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου, τότε θα είναι και ένα μήνυμα πόσο η Άγκυρα υπολογίζει την Ε.Ε.
Το σκηνικό, που στήνεται και κάθε άλλο παρά προς την αποκλιμάκωση κατευθύνεται, ενισχύεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου. Τοποθετήσεις, που μπορεί να απευθύνονται προς την τουρκική κοινή γνώμη, στην ελληνική κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ αλλά και προς διεθνείς παίκτες.
Ο Ερντογάν επιμένει σε μια ρητορική πολέμου. Αναδεικνύει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του για να προειδοποιήσει, να απειλήσει:
«Είτε θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα το καταλάβουν με βάση τις οδυνηρές τους εμπειρίες στο πεδίο της μάχης», είπε.
Μια ερμηνεία για τα όσα αναφέρει δημόσια ο Ερντογάν είναι πως επιχειρεί, διά των απειλών, να εξασφαλίσει χωρίς να τις κάνει πράξεις αυτά που επιδιώκει. Επενδύει στο φοβικό σύνδρομο της Αθήνας για να μην φθάσει σε σύγκρουση, γιατί γνωρίζει πως θα έχει κόστος.
Αλλά, όπως έχει επισημανθεί, ενδέχεται ο Ερντογάν να εγκλωβισθεί στους τακτικισμούς και τη ρητορική του και να καταστεί γι’ αυτόν μονόδρομος η σύγκρουση με την Ελλάδα.