Καλώδιο οπτικών ινών από Κύπρο μέχρι Γιβραλτάρ.

0
461

Εξαιρετικά έντονο είναι το ενδιαφέρον του Γιβραλτάρ, όπως εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο διά του Πρωθυπουργού της χώρας Φαμπιάν Πικάρτο, σε συνάντησή του με τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας για καλώδιο οπτικών ινών υπερσύγχρονων δυνατοτήτων, από την Ασία προς τις ΗΠΑ μέσω Κύπρου, του Quantum Cable.

Ο Νάσος Κτωρίδης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Quantum Cable, του φορέα του ομώνυμου έργου που εκτείνεται από την Ασία κατά μήκος της Μεσογείου μέχρι τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού του Γιβραλτάρ, ενώ στη μεταξύ τους συνάντηση συζήτησαν το αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.

Ο κ. Πικάρτο εξέφρασε όχι μόνο τη στήριξή του για τη διέλευση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών από τα Στενά του Γιβραλτάρ, εκεί που ο Ατλαντικός συναντά τη Μεσόγειο, αλλά πρότεινε και στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γιβραλτάρ, μέσω του καλωδίου οπτικών ινών Quantum Cable.

Ο Πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον για την προσαιγιάλωση του καλωδίου στο Γιβραλτάρ, κάτι που ενισχύει τις τηλεπικοινωνιακές δυνατότητές του.

Σε άλλη συνάντηση του κ. Κτωρίδη, με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τηλεπικοινωνιών, συζητήθηκαν σε βάθος οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρων δεδομένων (data centers) για να υποστηρίξουν το Quantum Cable στις δύο άκρες της Μεσογείου. 

«Ως φορέας υλοποίησης του Quantum Cable, του ταχύτατου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων, χαιρετίζουμε τις συνεργασίες με την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ και όλους τους ενδιαφερόμενους κατά μήκος της διαδρομής που θα συμμετέχουν στο Quantum Cable»…..δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κτωρίδης.

Ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα διαμεσογειακό και διευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζει σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ, όπως και τη στήριξη που λαμβάνει το έργο. 

Εξηγεί ότι το Quantum Cable έχει αρκετή χωρητικότητα για να διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις υψηλής ευκρίνειας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης ταυτόχρονα. 

Τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια στη Μεσόγειο έχουν σήμερα μια μέση χωρητικότητα 3-4 Tbps, ενώ το Quantum Cable θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο, σημειώνει ο κ. Κτωρίδης.

Το Quantum Cable, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένων δυνατοτήτων καλώδια οπτικών ινών στον κόσμο, αποτελεί πρωτοβουλία του Νάσου Κτωρίδη παράλληλα με τους ηλεκτρικούς αγωγούς που θα συνδέουν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης, όπως και το αντίστοιχο ηλεκτρικό καλώδιο από την Αίγυπτο προς Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Quantum Cable, προβλέπεται να έχει μήκος 7.700 χιλιόμετρα, και συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική, και επεκτείνεται περαιτέρω σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φθάσει το υποθαλάσσιο καλώδιο MAREA, με αντίστοιχη δυναμικότητα, της τάξης των 160Tbps, που επεκτείνεται σε 6.600χλμ στον Ατλαντικό Ωκεανό, από το Virginia Beach στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Το καλώδιο θα έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης σε ώρες αιχμής.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία Quantum και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here