Ήταν κατάμεστη η αίθουσα στην Αλεξανδρούπολη όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κορυφαίου δημοσιογράφου και Διευθυντή της εφημερίδας Εστία, Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».
Το αόρατο νήμα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωματία των αγωγών, το φυσικό αέριο, τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τις απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού, το βέτο στο Βουκουρέστι, το Βατοπέδι και τον Δεκέμβρη του 2008 ξετυλίγεται για πρώτη φορά μέσα από πλήθος ντοκουμέντων και νομικών κειμένων, φωτίζοντας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάθε μορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έκανε μία πύρινη ομιλία για τα εθνικά θέματα:
-Η ηρεμία δεν εξαγοράζεται με παραχωρήσεις.
-Καμιά συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο
-Μόνο μία η διαφορά, η υφαλοκρηπίδα
-Στην Θράκη στο Αιγαίο και στην Κύπρο κρίνεται το μέλλον του Ελληνισμού
Υ.Γ. Ηχηρή απάντηση του Κώστα Καραμανλή στη δήλωση Ερντογάν για «Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη.
Ο κ. Καραμανλής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την δήλωση Ερντογάν για «Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη, γεγονός που δεν έπραξε ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη μια φορά ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας: «Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας».
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής έστειλε μηνύματα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον διάλογο με την Άγκυρα:
«Ασφαλώς και πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία. Είναι μια χώρα που η γεωγραφία ορίζει πως πρέπει να ζούμε μαζί της ως γείτονες.
Είναι θετικό όταν το κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις, από έντονα συγκρουσιακό, κινείται στην κατεύθυνση της ύφεσης. Και, ασφαλώς, πρέπει να εξαντλήσουμε την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, την ειλικρίνεια και την ετοιμότητά της για ειρηνική επίλυση της διαφοράς αυτής, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, για οτιδήποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών, και δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση.
Θα πρέπει, συνεπώς, όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε.
Ακούω ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν αρνήθηκε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Τα δικαιώματα εκείνα, όμως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες και όχι αυτά που διεκδικεί η ίδια με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών και τις φιλοδοξίες της περί «Γαλάζιας Πατρίδας» ή συνόρων της καρδιάς της.
Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία -ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο- να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέβαια, του αυτονόητου δικαιώματος άμυνας και αποτροπής για κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους».
Σαφής ήταν η απάντηση του κ. Καραμανλή στις προκλητικές δηλώσεις περί «Τουρκικής Μειονότητας»:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν τρεις εθνοτικές ομάδες και το μέλος της καθεμιάς απ’ αυτές μπορεί να επικαλείται την εθνοτική του καταγωγή, τουρκική, πομακική ή Ρομά, στο πλαίσιο του ατομικού αυτοπροσδιορισμού.
Αλλά δεν μπορεί κανείς σκόπιμα και εκ του πονηρού να συγχέει Συνθήκες που αφορούν τα σύνολα, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, με Συνθήκες και πρόνοιες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα».
Υ.Γ. Πατριωτική Ομιλία Καραμανλή που δεν έπαιξαν τα ΜΜΕξαπάτησης-«Καρφιά» στους Εθνομηδενιστές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε στην Αλεξανδρούπολη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, την ανάγκη για εθνική ενότητα και συναίνεση, και την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταδίκασε την πρόσφατη διακήρυξη της Αθήνας, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν για την επανέναρξη του διαλόγου, λέγοντας ότι είναι μια παγίδα που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσει την άμυνά της, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας.
Επίσης, τόνισε την σημασία της ενότητας του λαού και της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας την αντιπολίτευση να μην υποκύψει στον πειρασμό της εκμετάλλευσης της κρίσης.
Τέλος, υπενθύμισε τον ρόλο και την υποστήριξη της Ευρώπης, ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να εφαρμόσει κυρώσεις στην Τουρκία, αν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην ανάγκη για μια πιο ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, και στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του εθνικισμού και του ακροδεξιού φανατισμού στην Ευρώπη, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην ξεχνούν τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ενεργό μέλος της ΕΕ και να συμβάλλει στην επίλυση των κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη.
Υ.Γ.1. Μανώλης Κοττάκης: Είχαμε ευκαιρία να γίνουμε μεγάλη χώρα και… λακίσαμε.