Το Πολιτικό Δυναμικό της κυβερνώσας παράταξης είναι αδύνατο γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τεχνοκράτες που όμως έχουν συχνά δική τους ατζέντα.
Κλεισμένες θεωρούν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών οι στενοί πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις για την εξάντληση της τετραετίας.
Όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός, θέλει να «κοιμίσει» την αντιπολίτευση με δήθεν εξάντληση της 4ετίας, αλλά στο τέλος να αιφνιδιάσει έχοντας σε επιφυλακή όλο το γαλάζιο μηχανισμό.
Ας δούμε τα πολιτικά δεδομένα που έχει ο Κ. Μητσοτάκης:
Τεράστιο ρίσκο η εξάντληση της 4ετίας με τέτοιο πληθωρισμό.
Εξάντληση της τετραετίας δεν μπορεί να γίνει, είναι μεγάλο ρίσκο. Υπάρχει μία μη αναστρέψιμη φθορά με το θέμα της ακρίβειας και των καυσίμων που τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, περισσότερο την μεγαλώνει παρά τη αμβλύνει.
Είναι μέτρα ασπιρίνες που διατηρούν μία ανοχή προς την κυβέρνηση και τίποτα άλλο. Όποιος έχει περπατήσει στις λαϊκές γειτονιές, δεν υπάρχει καμία στήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την θεωρούν ελιτίστική.
Αν πάει έτσι μέχρι το χειμώνα, όλο το Κυβερνητικό Οικοδόμημα θα έχει καταρρεύσει. Δεν έχει καταρρεύσει ακόμα διότι η άλλη επιλογή είναι ο «δοκιμασμένος» Τσίπρας και ο άγνωστος ακόμα Ανδρουλάκης που φοβάται να πάρει θέση για τα πάντα…
Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση θα συνεχιστούν για μήνες ακόμα.
Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστεί ακόμα και αν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια στο ράφι θα είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα για καιρό, θα αποκλιμακωθεί αργά και θα πάρει χρόνο λόγω διαχρονικών προβλημάτων με τα καρτέλ στην χώρα.
Η παραδοχή Von Der Lainen ότι η ενεργειακή αγορά δεν λειτουργεί είναι μία παραδοχή ακραίων λαθών που έκανε η Ε.Ε με τις κυρώσεις και την βίαιη αλλαγή στο ενεργειακό χάρτη. Δυστυχώς, θύμα της έπεσε και η Ελλάδα. Εάν είχε χαράξει άλλη πορεία, θα είχε πιο φθηνή ενέργεια.
Μοιραία ξαναγυρνάμε στα μίζερα δημοσιονομικά το 2023, χαλάει το outlook της οικονομίας.
Στέρεο κυβερνητικό οικοδόμημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν δεδομένα, όπως το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης που φέρνει το 2022 ο τουρισμός, η κατανάλωση και οι εξαγωγές αλλά υπάρχει και η εικόνα ότι γυρνάμε πίσω στις εποχές μνημονίου στο τομέα του δανεισμού, στις μειώσεις των δημοσιονομικών ανοιγμάτων που κάναμε τα χρόνια της πανδημίας.
Δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, για τους πολλούς. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τους λίγους και για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στους μικρομεσαίους οι επιλέξιμοι είναι ελάχιστοι. Και βέβαια, το Ελληνικό χρέος έχει φτάσει πλέον σε τραγικά επίπεδα. Αν πάμε σε εκλογές το 2023 όλα αυτά θα γίνουν πιο εμφανή και θα επηρεάσουν το outlook της ελληνικής οικονομίας.
Η ΝΔ δεν έχει πάγκο στελεχών, «δανείζεται» στελέχη με δημοφιλία.
Το Πολιτικό Δυναμικό της κυβερνώσας παράταξης είναι αδύνατο γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τεχνοκράτες που όμως έχουν συχνά δική τους ατζέντα. Δεν υπάρχει πάγκος. Το Μαξίμου στηρίζεται σε 2-3 άτομα που έχουν μεγάλες δημοτικότητες.
Όλοι οι υπόλοιποι, μία μετριότητα σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός, προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στο κέντρο και την κεντροαριστερά αλλά και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, γι’ αυτό και πρότεινε Βαγγέλη Βενιζέλο να μπει στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μεγάλο το μέτωπο στα δεξιά της ΝΔ.
Η Νέα Δημοκρατία έχει σοβαρό πρόβλημα στα δεξιά της και όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνουν τα ποσοστά των δυσαρεστημένων. Όταν ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι το δημογραφικό θα λύσουν οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα, έχει πάρει την απόφαση ότι δεν τον νοιάζει η παραδοσιακή δεξιά βάση.
Τον νοιάζει να κυριαρχήσει στο κέντρο, στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Τα Δεξιά Κόμματα (Ελληνική Λύση, Εθνική Δημιουργία, Έλληνας για την Πατρίδα) αυξάνουν την αποδοχή τους.
Το θέμα των μεταναστών και την μεγάλης εγκληματικότητας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης της επίσημης κυβέρνησης με το δήμο Αθηναίων. Η εικόνα στο Κέντρο τραγική, απλά, λόγω της μετακίνησης των μεταναστών από τα νησιά στα αστικά κέντρα.
Τα Εθνικά θέματα ευνοούν δημοσκοπικά τον Μητσοτάκη, όπως και τον Erdogan…
Η έξαρση των Ελληνοτουρκικών θεμάτων «ευνοεί» δημοσκοπικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για όσους έχουν παρακολουθήσει, η κυβέρνηση έπιασε ταβάνι αποδοχής και δημοφιλίας σε δύο περιστατικά.
Στον Έβρο με το σύνθημα τότε «ο Έβρος δεν πέφτει» και με την επακούμβηση του Kemal Reis που συνέβαλε σε αυτό που λέμε «εθνική συσπείρωση», πολιτική και κοινωνική. Υπό αυτό τον όρο, συμφέρει την κυβέρνηση ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία, χωρίς όμως επεισόδιο, διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.
Ο Πρωθυπουργός έχει αυξήσει την κριτική του στην Τουρκία και προβάλει διεθνώς τους χάρτες της αμφισβήτησης της Τουρκίας στο Αιγαίο και θα έχει δημοσκοπικά οφέλη και από το χώρο της Δεξιάς. Τουλάχιστον, μέχρι να προβεί σε εκλογική αναμέτρηση.
Το ίδιο, άλλωστε, ας μην γελιόμαστε, κάνει και ο Erdogan που έχει εκλογές. Θα σωθεί πολιτικά μόνο με ακραία ρητορική κατά των Ελλήνων.