Κλυδωνίζεται η Ελληνική Οικονομία-Κίνδυνος το Χρέος!

0
42

-Η ανάλυση του καθηγητή Οικονομικών Κώστα Μελά στο Kontra News.

-Αλλάζει ο υπολογισμός, φουσκώνει κατά 12,5 δις το Ελληνικό χρέος.

Ο Κώστας Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά στο Kontra News 21:30 με τον Πάνο Χαρίτο.

Αναθεωρείται προς τα πάνω και μάλιστα αναδρομικά το ύψος του Ελληνικού χρέους.

Η Eurostat, κατ’ εφαρμογή του νέου πλαισίου κανόνων, επιβάλλει την ενσωμάτωση αναβαλλόμενων τόκων, το ύψος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 12 με 12,5 δις ευρώ μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς.

H αλλαγή αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 5 με 6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί κοντά στο 167,5% (από 161,9% που είναι τώρα) για τη χρήση του 2023, με ανάλογη επίπτωση και για τα επόμενη έτη.

Το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή θα αποτυπωθεί στις 17 Οκτωβρίου, με τη δημοσίευση των τελικών εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ και του χρέους της περυσινής χρονιάς.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο-αν και με μικρότερες πιθανότητες-η ενσωμάτωση να μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2024, αν και η εγγραφή θεωρείται δεδομένη απόφαση. Η βασική επίπτωση θα είναι η επιδείνωση του δείκτη της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.

Καθοριστικής σημασίας για το ύψος της επιβάρυνσης θα είναι μια ακόμη αλλαγή που έχει δρομολογηθεί: Στις ανακοινώσεις του Οκτωβρίου θα γίνει ξανά υπολογισμός του ΑΕΠ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., καθώς συμπληρώνεται πενταετία και αλλάζει το έτος βάσης (αντί να είναι το 2015 θα είναι το 2020).

Αυτό ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά το απόλυτο ύψος του ΑΕΠ (μεταξύ άλλων και λόγω πληθωρισμού) και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα «απορροφηθεί» στον δείκτη της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ ένα κομμάτι της «ζημιάς» από την αύξηση του Χρέους της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικούς όρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here