ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η κρίση των Θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία!

0
227

Η κρίση των Θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία κορυφώνεται με τους δυο ανώτατους αξιωματούχους του Κράτους να βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας, οι δυο πλέον υψηλοί Θεσμοί της Δημοκρατίας, εισήλθαν σε μια «τελική αναμέτρηση», αφού στο παρασκήνιο ήταν γνωστές οι διαφωνίες των δυο σε διάφορα ζητήματα που κυριαρχούν της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα οι έρευνες για την Οικονομία, με τον ΠτΔ να θεωρεί πως προκύπτει κωλυσιεργία και με τον Γενικό Εισαγγελέα να υποστηρίζει πως αυτές πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικά βήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αφορμή για την ευθεία σύγκρουση των δυο, τα όσα έλαβαν χώρα την Τρίτη 14/04/2015 μετά τη δημοσιοποίηση των κύριων σημείων της έρευνας ανεξάρτητου ανακριτή (κ. Καλλή) για το θέμα «δωροδοκίας» του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το Δικηγορικό Γραφείο Α. Νεοκλέους καθώς και τα όσα δήλωσε μετέπειτα ο Ρ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον Γενικό Εισαγγελέα για δεκασμό αλλά αφήνοντας και αιχμές για συγκάλυψη των ερευνών για την Οικονομική καταστροφή.

Γραπτές Δηλώσεις

Ο ΠτΔ με γραπτή του δήλωση προανήγγειλε διορισμό ποινικών ανακριτών μετά από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (Τετάρτη 15/4) «προς διερεύνηση των όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος με πρωτοφανές αυστηρό ύφος απάντησε, επίσης γραπτώς, πως «ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες και τελικά οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας. Ντροπή!».

Μην ξανατολμήσεις

Πάντως κατά την διάσκεψη Τύπου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σημείωσε με έμφαση πως υπήρξαν έμμεσες παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα ώστε να λάβουν γνώση για το περιεχόμενο του πορίσματος του κ. Καλλή, για να δηλώσει πως την επόμενη φορά που θα υπάρξουν παρόμοιας φύσεως παρεμβάσεις δεν θα μείνουν χωρίς κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κληρίδης αναφερόταν στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος το πρωινό της Τρίτης ζήτησε από τον Κώστα Κληρίδη να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος Καλλή.

Νομικό κενό

Αξίζει να σημειωθεί πως ως προς το τι δέον γενέσθαι προκύπτει Νομικό κενό. Για να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, απαιτείται η έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος στην ουσία θα πρέπει να συμφωνήσει να τεθεί υπό αμφισβήτηση αλλά και υπό έρευνα ως προς ενέργειες, στις οποίες προέβηκε μέσα από τα δικαιώματά του που προκύπτουν από το Σύνταγμα (πχ το να διατάξει αναστολή ή ακύρωση ποινικής ερευνάς).

Νομικοί κύκλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία, αφού τα όσα εξελίσσονται ενδεχομένως να θέσουν υπό κίνδυνο βασικούς πυλώνες του κράτους, όπως η Ανεξαρτησία του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ας σημειωθεί, βάσει Συντάγματος, είναι ο Αξιωματούχος με τις περισσότερες εξουσίες στο κράτος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η κρίση των «Θεσμών» δημιουργεί σοβαρό έλλειμμα δικαιοσύνης και ηθικής στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, το οποίο επιφέρει δυστυχώς δυσμενέστατες επιπτώσεις στην κοινωνία και σοβαρά πλήγματα στην Κυπριακή Δημοκρατία…..με ότι αυτό συνεπάγεται!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here