Μια σπάνια και Μοναδική μαρτυρία, όχι από πληροφορίες, από τον πρωταγωνιστή των Γεγονότων το Λοχαγό των Πεζοναυτών Κωνσταντίνο Κολοκούρη, που μετά από χρόνια σπάει τη σιωπή του και αφηγείται αναλυτικά τα πραγματικά γεγονότα στο Φαρμακονήσι και με ονόματα!
Αποκάλυψη σχετικά με την εκτέλεση αντιαρματικών πυρών και πολυβόλων εναντίον του Τούρκικου Υποβρυχίου S-350 YLDIRAY, ανήμερα το Πάσχα του 1997, από την Φρουρά Φαρμακονησίου.
Γενικά:
H Επάνδρωση της Νήσου Φαρμακονησίου άρχισε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Η πρώτη αποστολή ήταν από Καταδρομείς της 2ας ΜΑΛ. (Ενημερωτικά και μόνον, Λοχαγός που πήγε με την πρώτη αποστολή ήταν ο Σάββας Κολοκούρης, δίδυμος αδελφός μου, αποστρατεύτηκε προσφάτως ως Αντιστράτηγος).
Στη συνέχεια η επάνδρωση αυτή ανατέθηκε στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, οπότε τα 3 Τάγματα της εκ περιτροπής έστελναν έναν μεικτό λόχο (αποτελείτο από προσωπικό όλων των Μονάδων και στο Φαρμακονήσι παρέμενε περίπου 40 ημέρες).
Ειδικότερα για την αποστολή όπου έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου του 1997 και μεταξύ των άλλων αφορά και περιστατικό με την εκτέλεση πυρών κατά Τουρκικού επεισοδίου σας ενημερώνω ότι:
Ο Λοχαγός των Πεζοναυτών Κωνσταντίνος Κολοκούρης ανέλαβε την Διοίκηση του Φαρμακονησίου τις πρώτες ημέρες του μηνός Απριλίου αντικαθιστώντας άλλο Λόχο Πεζοναυτών που τυπικά ανήκε σε άλλο Τάγμα.
Η μεταφορά του προσωπικού από και προς την Μικρόνησο γινόταν με αερομεταφορά, από αεροπορικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και την Αεροπορίας Στρατού.
Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της συγκεκριμένης αποστολής υπηρετούσε στο 521 Τάγμα Πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη του ήταν περίπου 70 άνδρες. Ακόμα στην επάνδρωση του Φαρμακονησίου συμμετείχαν με μικρό αριθμό και Μονάδες από τα γύρω νησιά.
Αποστολή των Πεζοναυτών ήταν, η επιτήρηση και ο έλεγχος του νησιού και της πέριξ αυτού θαλάσσιας περιοχής, η αποτροπή προσέγγισης Λαθρομεταναστών στο νησί και η απαγόρευση αποτροπή ακόμα και με την χρήση πυρών προσέγγισης στο νησί οποιουδήποτε τουρκικού στρατιωτικού τμήματος.
Προς υλοποίηση της αποστολής αυτής το τμήμα ήταν εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα:
Διόπτρες νυχτερινής παρακολούθησης, Διόπτρες ημέρας, πάσης φύσεως όπλα και όπλο-μηχανήματα, βαρέα όπλα, πυρομαχικά σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, υγειονομικό υλικό, υλικά επικοινωνιών κλπ. Άπαντες έφεραν μαζί τους πλήρη οπλισμό και πυρομαχικά.
Στο νησί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Η σίτιση του προσωπικού γινόταν κυρίως με ξηρά τροφή, κονσερβοειδή κλπ. Ανεφοδιασμός γινόταν αεροπορικώς κάθε 3 ή 4 ημέρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………