Μήνυμα υπέρ της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές 2019 στέλνει η κοινωνία!

0
210

Θα πίστευε κανείς ότι η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης την οποία δρομολογεί η κυβέρνηση περνά αδιάφορη από τους πολίτες.

Ο διάλογος που γίνεται άλλωστε μέχρι σήμερα, έχει πολιτική ένταση, χαρακτηρίζεται από συνθηματολογία και πόλωση μεταξύ των εμπλεκομένων (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και Υπουργείο Εσωτερικών) και τέλος εστιάζεται πολλές φορές σε τεχνικά θέματα που κατά κανόνα αγνοεί η πλειοψηφία των πολιτών. 

Εντούτοις, πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης, που διενήργησε η Opinion Poll για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», δείχνει ότι η κοινωνία έχει διακριτή άποψη για τα τεκταινόμενα και το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και στο πλαίσιό της ερωτήθηκαν 1.002 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα κατά το διάστημα 27-29 Μαρτίου 2017.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συνηγορία υπέρ της καθιέρωσης απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές. Στο ερώτημα αν πρέπει να θεσπιστεί η απλή αναλογική, το οποίο μάλιστα περιέχει στη διατύπωσή του και τη θέση της ΚΕΔΕ περί κινδύνου «να διαλυθούν οι Δήμοι», το 50,18% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι». 

Το «Όχι» στο ίδιο ερώτημα επιλέγει το 32,67%, ενώ 17,15% των συμμετεχόντων στην έρευνα αποφεύγει να απαντήσει. 

Η θέση της κοινωνίας για μια πιο ξεκάθαρη δημοκρατία, χωρίς φίλτρα και τεχνητές πολώσεις, φαίνεται και από ένα άλλο ερώτημα, που ξεφεύγει μάλιστα από τις προθέσεις της κυβέρνησης. 

«Σε περίπτωση που οι δήμαρχοι εκλέγονται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, θέλετε να εκλέγεται ο δήμαρχος από τον 1ο γύρο με απλή αναλογική ή σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο πρώτους;», ρωτά η εταιρεία δημοσκοπήσεων. 

Και το 60,05% απαντά «να εκλέγεται από τον 1ο γύρο με απλή αναλογική»! Την απάντηση «από το 2ο γύρο» επιλέγει μόλις το 27,76% και το 12,19% προσπερνά την ερώτηση. 

Να σημειωθεί πάντως ότι το συγκεκριμένο ερώτημα, σχετικά με την κατάργηση του δεύτερου γύρου, είναι εντελώς θεωρητικό, καθώς τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποκλείσει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Ωστόσο αποσαφηνίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την τάση απόρριψης των σύνθετων εκλογικών συστημάτων που νοθεύουν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα

-Δήμαρχοι και πολίτες φαίνεται να συμφωνούν ότι οι ενώσεις Δήμων με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. 

Οι πρώτοι με ποσοστό 52.25% και οι δεύτεροι με 59.01%. Ζητούν μάλιστα κατά πλειοψηφία (67.11% των Δημάρχων και 61.26% των πολιτών) να επανεξεταστεί το χωροταξικό των Δήμων με τον νέο Νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

-Αντίθετα διαφορετική είναι ή κυρίαρχη άποψη στους Δημάρχους για την θέσπιση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση σε σχέση μ’ αυτή που είχαν οι πολίτες στην έρευνα του Μαρτίου του 2017.

Οι Δήμαρχοι κατά συντριπτική πλειοψηφία (60.53%) θεωρούν ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση των Δήμων, ενώ οι πολίτες κατά (50.18%) τάσσονταν υπέρ της απλής αναλογικής, προφανώς θεωρώντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση να διασφαλίζονται οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αυτή την στιγμή, αφού το 59.21% των Δημάρχων θεωρεί ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δεν λειτουργούν με συναινετικές διαδικασίες και ουσιαστικό διάλογο.

-Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει και στα χρόνια θητείας των Δημάρχων. Το 76.32% των Δημάρχων θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία που ισχύει σήμερα, ενώ το 53.81% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της επιστροφής της τετραετίας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχει στις απόψεις των πολιτών για τον εκλογικό νόμο και τα χρόνια θητείας, αν οι Δήμαρχοι έκαναν μια καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών τους .

-Ως βασικά εμπόδια στο έργο τους οι Δήμαρχοι θεωρούν κυρίως την γραφειοκρατία (51.95%) και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (44.16%), με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την οικονομική κατάσταση να καταλαμβάνουν την Τρίτη θέση (37.66% και 36.36% αντίστοιχα).

Εντύπωση προκαλεί ότι ο ένας στους πέντε Δημάρχους δηλώνει ότι η ίδια η αδυναμία του Δημάρχου και η έλλειψη σχεδίου (που είναι δική του δουλειά) συνιστούν εμπόδιο για την προώθηση του δημοτικού έργου. Πρόκειται για πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα.

-Συντριπτικά είναι τα ποσοστά υπέρ μέτρων ενδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα.

Το 94.74% των Δημάρχων τάσσεται υπέρ της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων Κεντρικής Εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, το 67.11% θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθούν και άλλες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ (π.χ. Παιδεία, Νοσοκομεία κ.ά.) με την ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και την εξασφάλιση ύπαρξης του κατάλληλου προσωπικού. 

Επίσης, το 82.89% θεωρεί ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν Γενικό Γραμματέα ορισμένο από τον Δήμαρχο και όχι Διοικητικό Γραμματέα ορισμένο από το Υπουργείο, το 75% πιστεύει στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με φορολογική αποκέντρωση, το 94.74% τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυνατότητας των Δήμων με πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού Προγράμματος και το 81.58% θεωρεί ότι χρειάζεται νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here