Μαθητευόμενοι Μάγοι. Το τεράστιο λάθος του Μητσοτάκη με τον νέο εκλογικό νόμο…του Ανδρέα Δρυμιώτη – Σύμβουλο Επιχειρήσεων.

0
536

Επιτέλους, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Η κυβέρνηση προσπάθησε να «εκλογικεύσει» τον νόμο που ίσχυσε στις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019, ώστε να επιτύχει ευρύτερη αποδοχή.

Το «εκλογικεύσει» μπήκε σε εισαγωγικά, γιατί ούτε πιο λογικός είναι ο νόμος και είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα τύχει ευρύτερης αποδοχής από τα άλλα κόμματα.

Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, έφερε έναν νόμο ο οποίος θα τη δυσκολέψει να επιτύχει αυτοδυναμία στις εκλογές όταν θα ισχύσει αυτός. Ακριβώς αυτό το θέμα θέλω να αναπτύξω στις επόμενες γραμμές.

Θα ξεκινήσω με μια στατιστική παρατήρηση.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά, οποιαδήποτε παράταξη κατάφερε να κερδίσει μια δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, το πέτυχε με σημαντικά μειωμένο ποσοστό από αυτό που είχε επιτύχει στην πρώτη εκλογή της.

Ελάτε να δούμε την ιστορία: Ν.Δ.: 1974 – 54,4%, 1977 – 41,8%. ΠΑΣΟΚ: 1981 – 48,1%, 1985 – 46,8. ΠΑΣΟΚ: 1993 – 46,9%, 1996 – 41,5%. Ν.Δ.: 2004 – 45,4%, 2007 – 41,8%. ΣΥΡΙΖΑ: 1/2015 – 36,3%, 9/2015 – 35,5%.

Τι μας λέει η στατιστική; Αν έχεις ένα κουτί που περιέχει 7 άσπρες ή/και μαύρες μπάλες και βγάλεις 6 άσπρες μπάλες, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι και η έβδομη μπάλα να είναι άσπρη.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 6 περιπτώσεις όπου στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές σημείωσε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από την πρώτη νίκη.

Σύμφωνα με τη στατιστική, αυτό είναι αναμενόμενο και για την έβδομη φορά. Δηλαδή, στις μεθεπόμενες εκλογές, αν η Ν.Δ. τις κερδίσει, το πλέον πιθανό αποτέλεσμα είναι το ποσοστό της να είναι χαμηλότερο από αυτό που πέτυχε τον Ιούλιο 2019, που ήταν 39,9%.

Πάμε τώρα σε μια δεύτερη παρατήρηση.

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος επηρεάζεται από το ποσοστό των κομμάτων που δεν ξεπερνούν το κατώφλι του 3% και μένουν εκτός Βουλής.

Στις πρόσφατες εκλογές, το ποσοστό αυτό ήταν 8,08% και ενίσχυσε τη Ν.Δ. ανεβάζοντας το ποσοστό της από 39,9% σε 43,4% και με βάση αυτό το ποσοστό εξασφάλισε 250*0,434 + 50 = 158 έδρες και την αυτοδυναμία.

Τι έχει συμβεί έκτοτε; Το Ποτάμι εγκατέλειψε την πολιτική, η δε Χ.Α. έκλεισε ουσιαστικά τα γραφεία της. Εκτιμώ ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα είναι της τάξεως του 4-6%, καθιστώντας δυσκολότερη την αυτοδυναμία.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, με τον νέο νόμο το 38% με 6% εκτός Βουλής δίνει 149 έδρες, ενώ με τον προηγούμενο νόμο θα έδινε 151 έδρες.

Διερωτώμαι λοιπόν: Ποιος σοφός αποφάσισε να πυροβολήσει το πόδι του κάνοντας δυσκολότερη την αυτοδυναμία προκειμένου να εξασφαλίσει, υποτίθεται, μεγαλύτερη συναίνεση, η οποία φυσικά δεν ήλθε.

Το προηγούμενο σύστημα ήταν καλό και δοκιμασμένο. Με αυτό έγιναν 8 εκλογές που τις κέρδισαν τρία διαφορετικά κόμματα, χωρίς να ευνοηθεί ή να αδικηθεί κανένας. Ελπίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη μετανιώσει για τις επιλογές του.

Κάτι τελευταίο, σαν υστερόγραφο. Ολοι, όταν θέλουν να κατηγορήσουν σαν ληστρικό το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, μιλούν για bonus 50 εδρών.

Στις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου το bonus ήταν ακριβώς 28 έδρες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό προκειμένου να έχουμε μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που μας υποσχέθηκε και όχι το πρόγραμμα κάποιας άλλης μειοψηφίας.

Εξάλλου, παρά το υποτιθέμενο μεγάλο bonus, αφού οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά, τότε ο εκλογικός νόμος είναι κατά 250/300=83,3% απόλυτα αναλογικός.

Σε αντιδιαστολή, επειδή μας έχουν ταράξει οι αριστεροί και κομμουνιστές για την «άδολη» αναλογική, στην Αγία Ρωσία ο εκλογικός νόμος που ισχύει είναι μόνο κατά 50% αναλογικός.

Συγκεκριμένα, από τις 500 έδρες της Δούμας, οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά και οι υπόλοιπες 250 σε μονοεδρικές όπου ο πρώτος παίρνει την έδρα και οι υπόλοιποι τίποτα. Αυτή και αν είναι υπερενισχυμένη αναλογική!

Και το κερασάκι στην τούρτα. Το κατώφλι για να μετέχει ένα κόμμα στην κατανομή των εδρών στη λατρεμένη Ρωσία είναι 5%. Αν το κάναμε αυτό στην Ελλάδα θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

Πηγή  Εφημερίδα Καθημερινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here