IFRI Μελέτη Βόμβα: Στην Κύπρο είναι ολοφάνερα τα αποδεικτικά στοιχεία της ισχυρής Τουρκικής επιρροής: Όλα τα ελέγχει ο Ταγίπ Ερντογαν.

0
733

Με αφορμή την επίσκεψη του ισλαμιστή Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan «στην πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου, η οποία συμβολίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου από το 1974, το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) δημοσίευσε μελέτη σχετικά με την «ισχυρή επίδραση της Τουρκίας στην (κατεχόμενη) Βόρεια Κύπρο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο Nicolas Barotte), η εν λόγω μελέτη βασίζεται κυρίως στην επεξεργασία δορυφορικών εικόνων από τη Preligens, ανερχόμενη εταιρεία του γαλλικού αμυντικού οικοσυστήματος, η οποία, χάρη σε δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύσσει μέσα ανάλυσης υψηλής ακριβείας.

Υπενθυμίζοντας, ότι το παραθαλάσσιο θέρετρο Βαρώσια, από την εκδίωξη των κατοίκων και την κατοχή του από τον τουρκικό στρατό, παρέμεινε υπό κατάληψη, τονίζεται, ότι ο Recep Tayyip Erdogan και οι αρχές της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), που αναγνωρίζονται μόνο από την Άγκυρα, παραβιάζοντας το status quo, αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την πόλη.

Αναφέρεται δε, ότι εδώ και δύο χρόνια, η δραστηριότητα εντάθηκε, όπως επιβεβαιώνει το Preligens, το οποίο εντόπισε την επέκταση των χώρων στάθμευσης στους δρόμους του κέντρου της πόλης, ενώ η ακρίβεια των εικόνων, της τάξης των 30 cm, επέτρεψε επίσης την παρακολούθηση της ανακαίνισης ορισμένων δρόμων.

«Αφού εντοπίστηκαν σχετικοί ιστότοποι για παρακολούθηση με το IFRI, εντοπίσαμε αλλαγές μεταξύ 2019 και 2021. Στη συνέχεια ταξινομήσαμε τα αντικείμενα που παρατηρήθηκαν. Η δραστηριότητα στη Βαρώσια παρέμεινε περιορισμένη σε ένα μικρό τμήμα της πόλης»…αναφέρει η Eve Arakelian, του διοικητικού συμβουλίου του Preligens.

Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να κάνει τα Βαρώσια σύμβολο, εξ ου και η ανανέωση της δέσμευσής του την Τρίτη για λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, μία επιλογή που η διεθνής κοινότητα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ωστόσο, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από το 2017 μεταξύ των δύο πλευρών, με την επανεγκατάσταση κατοίκων στη Βαρώσια, η Τουρκία και η παράνομη «ΤΔΒΚ» ασκούν την πολιτική τετελεσμένων, σημειώνει ο δημοσιογράφος, και παραθέτοντας τη σχετική δήλωση του Josep Borrell, που υπογραμμίζει, ότι το ρήγμα στα Βαρώσια παραμένει ανοιχτή πληγή στην Ελληνική πλευρά.

Αεροπορική Βάση Geçitkale.

Επισημαίνει, ότι η Κυπριακή στρατηγική της Τουρκίας αποτελεί μέρος μιας λογικής περιφερειακής ισχύος, την οποία η επεξεργασία των δορυφορικών πληροφοριών μπορεί να πιστοποιήσει, ενώ τονίζει, ότι η Preligens ανέλυσε τα πλάνα από την αεροπορική βάση Geçitkale, όπου η Άγκυρα αποφάσισε να δημιουργήσει μια βάση drones, όπου φαίνεται η διαδοχική κατασκευή ενός υπόστεγου και «τμήματα εδάφους», που επιτρέπουν την πλοήγηση αεροσκαφών και την εγκατάσταση μηχανημάτων, με τη Preligens να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον τύπο του drone.

«Η τελική χρήση της βάσης δεδομένων παραμένει ακόμη ένα μυστήριο»…αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης του IFRI, Dorothée Schmid και Yasmina Dahech, προσθέτοντας:

Υπόστεγο της Αεροπορικής Βάσης Geçitkale.

«Επισήμως γίνεται αναφορά σε drones παρατήρησης, που προορίζονται να συνοδεύσουν Tουρκικά πλοία εξερεύνησης φυσικού αερίου, αλλά η στάθμευσή τους στην Κύπρο επεκτείνει προφανώς την περιοχή πιθανής επιτήρησης για την Τουρκία. Και πάνω απ’ όλα αυτά τα αεροσκάφη, όταν είναι οπλισμένα, συνιστούν σήμερα τον πλέον εξέχοντα εξοπλισμό του τουρκικού στρατού».

Υπογραμμίζεται, ότι η Preligens συνέλεξε επίσης εικόνες του λιμανιού της Αμμοχώστου, όπου τα Τουρκικά πλοία γρήγορης επίθεσης «Kılıç-class» αγκυροβολούν τακτικά, χωρίς ωστόσο, όπως σημειώνεται, να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ίδρυση Τουρκικής ναυτικής βάσης.

Τουρκικό πλοίο γρήγορης επίθεσης «Kılıç-class».

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ακολουθεί μια στρατηγική επέκτασης της επιρροής της. Βήμα-βήμα, η Άγκυρα αναπτύσσει την δυνατότητα εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, λίγα χιλιόμετρα από εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου προς το νότο, οι οποίες απειλούν να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή»…αναφέρει ο δημοσιογράφος και τονίζει:

«Η Τουρκία, διεκδικώντας κυριαρχία της (παράνομης) «ΤΔΒΚ», προωθεί τα πιόνια της για την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»…σημειώνεται στη μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here