Ως απόλυτο αιφνιδιασμό χαρακτηρίζει η ισραηλινή debka την ανάπτυξη του καταδρομικού, Moskva, με 64 προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 απέναντι από τη Λατάκια.
Η ιστοσελίδα επικαλείται στρατιωτικές πηγές που επισημαίνουν ότι η Ρωσία, χωρίς να πει δημοσίως τίποτε, δημιουργεί με τον τρόπο αυτό μια αποτελεσματική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, το βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Γκολάν, της νότιας Τουρκίας (όπου εκεί σταθμεύουν αεροσκάφη των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Συρία, της Κύπρου και της Ιορδανίας.
Η debka ασκεί κριτική στον Ομπάμα παρουσιάζοντάς τον ως αναποφάσιστο λέγοντας ότι αυτό που εξέταζε ως ενδεχόμενο ήδη από το 2012, δηλαδή τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια και τη νότια Συρία, η Μόσχα το κατόρθωσε με μια κίνηση.
Η ανάλυση αιτιολογεί τη θέση αυτή λέγοντας πως η παρουσία των S-300 σημαίνει ότι οι Τούρκοι, Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιορδανοί θα πρέπει να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους όταν επιχειρούν αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με τη Ρωσία, ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κατάρριψης των αεροπλάνων τους.
Κατά την άποψη των στρατιωτικών πηγών της DEBKAfile, ο μόνος τύπος αεροσκαφών που μπορούν να γλιτώσουν από τους S-300 είναι τα stealth ωστόσο κανείς από τους παραπάνω δεν έχει τέτοια αεροσκάφη ενώ και η μοίρα των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελείται από μαχητικά F-16.
Οι S-300 έχουν εμβέλεια 150 χιλιόμετρα και μπορούν να καταρρίψουν κάθε είδους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Κρουζ, καθώς και αεροπλάνα.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε στο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στη Μόσχα, στις 21 Σεπτεμβρίου να μην επιτρέψει οι S-300 να φτάσουν στα χέρια του στρατού της Συρίας, δεν έδωσε καθόλου υποσχέσεις σχετικά με την τοποθέτηση τους σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο!
Τέλος όπως σημειώνει η ιστοσελίδα η παρουσία των πυραύλων αυτών διευρύνει τις επιλογές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία ήδη επιχειρεί σε αρκετές περιοχές.
{jcomments on}