ΜΗΝΥΜΑ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κύπρου: Η ομαλοποίηση στα Ελληνοτουρκικά περνά απαραιτήτως από την Κύπρο. Τελεία και Παύλα!

0
305

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η πολυσυζητημένη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προδήλως δημιουργήσει μια κινητικότητα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την πραγματοποίηση της και εντεύθεν είναι πως δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επηρεάσθηκε προφανώς και από το γενικότερο κλίμα. Στη Σύνοδο Κορυφής υπήρχαν κάποια δεδομένα και είχαν τεθεί στόχοι, που αφορούσαν ευρύτερα ζητήματα και συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Ψηλά στην ατζέντα ήταν, όπως είναι γνωστό, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ζήτημα, το οποίο έφθασε να εξαρτάται από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, οι σχεδιασμοί και οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ με την κατοχική δύναμη, η πώληση των F-16, έθεσαν στην μεγάλη εικόνα και τις σχέσεις της Αθήνας και της Άγκυρας. Σχέσεις, που δεν μπορούν ασφαλώς να βελτιωθούν μόνο επικοινωνιακά. Χρειάζεται και η ουσία.

Γι αυτό και θα πρέπει να αναμένονται πράξεις από πλευράς Τουρκίας. Γιατί αυτή είναι η ταραχοποιός, η επιθετική και επεκτατική δύναμη. Η Ελλάδα, όπως ασφαλώς η Κύπρος, δεν αμφισβητούν την κυριαρχία της Τουρκίας, ούτε και διεκδικούν παρανόμως δικαιώματα της χώρας αυτής.

ΔΕΝ μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα προχωρήσουν εφεξής οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαχρονικά τέτοια εγχειρήματα δεν απέδωσαν καθώς η κατοχική δύναμη επανερχόταν στις εντάσεις και στην επιθετικότητα.

Δεν θέλουμε να προεξοφλήσουμε τη νέα αυτή προσπάθεια, αλλά προφανώς και κρατάμε μικρό καλάθι. Αυτό, άλλωστε, κάνουμε κάθε φορά που ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια.

Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε το Κυπριακό. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Μπορεί, βέβαια, να αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ενδέχεται το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε (δεν αναφέρθηκε στις δημόσιες δηλώσεις) να έγινε επειδή οι δυο πλευρές θέλησαν να ξεκινήσουν πρώτα με τα του Αιγαίου και της έναρξης ενός διαλόγου και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με άλλα ζητήματα.

Ανεξάρτητα τι ισχύει και τι όχι, ένα είναι το δεδομένο, που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι:

Η ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας περνά από την Κύπρο. Τελεία και Παύλα!…

Με συνεχιζόμενη την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο και κατανοητό σε όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here