Μνημόνιο Φτωχοποίησης και Ανεργίας.

0
573

«Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με υπευθυνότητα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο».

Τάδε Έφη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σήμερα, επιχειρώντας να προσδώσει μανδύα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στο, μνημονιακού τύπου, σχέδιο για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης του lockdown.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που παρουσίασε πομπωδώς προχθές ο Πρωθυπουργός, απέτυχαν να δικαιολογήσουν και να εξειδικεύσουνακόμη και μέσα στην αποσπασματικότητά τουοι υπουργοί του και που, στην πραγματικότητα, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να διαλύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.

Το μοντέλο Μητσοτάκη-Σταϊκούρα- Βρούτση όχι απλώς δεν «μοιράζει δίκαια τα βάρη» της κρίσης, όπως επίμονα επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, αλλά τα εναποθέτει μόνον στους εργαζόμενους και στις μικρότερες επιχειρήσεις με εξόφθαλμη εύνοια στους έχοντες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ελίτ.

Στα εργασιακά το σχέδιο έχει ως βασικό πυλώνα την γενική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% με μοναδικό δίχτυ ασφαλείας το όριο τον κατώτατο μισθό και οδηγεί σε μια χώρα ανέργων και φτωχό-ποιημένων εργαζομένων.

Η μόνη επιλογή που, στην ουσία, έχουν οι εργαζόμενοι είναι είτε η περιτροπής εργασία με περικοπή αποδοχών είτε η απόλυση, αφού για όσους δεν μπουν στο καθεστώς μειωμένου μισθού, οι απολύσεις απελευθερώνονται πλήρως.

Η απελευθέρωση αυτή δεν υπήρχε πουθενά στις χθεσινές δηλώσεις Βρούτση, όμως η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι αποκαλυπτική.

Αναφέρει ρητά πως όσες επιχειρήσεις:

«Προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων τους, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της που αφορούν, τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και, πάντως, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από το χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας».

Και για όσους διατηρήσουν όμως τις θέσεις απασχόλησης, το μοντέλο που επιλέγει η Κυβέρνηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εκείνο των πλέον υπό-αμειβόμενων εργαζομένων.

Το ποσοστό αναπλήρωσης του μισού χαμένου μισθού από το κράτος θα φθάνει στο 60%, όπως ισχύει στην Γερμανία, και όχι στο 85% όπως ισχύει σε χώρες όπως η Γαλλία (με κατώτατο μισθό στα 1.530 ευρώ) και η Ιταλία.

Έχει την δική του σημασία, δε, και το γεγονός πως το μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη κι εάν δεν έκλεισαν ή δεν υπο-λειτουργούσαν στην διάρκεια του lockdown, αρκεί να καταγράφουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20%.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί με ποιο διάστημα θα γίνεται η σύγκριση τζίρου ώστε να πληρείται το ένα και μοναδικό κριτήριο.

Η συνέχεια στη ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here