Νάνα Μούσχουρη.

0
592

Από τότε που έγινε διάσημη δεν αποχωρίστηκε ποτέ τα μαύρα μεγάλα τετράγωνα γυαλιά της, και δεν άλλαξε το χτένισμα ή το χρώμα των μαλλιών της. Έχει τραγουδήσει με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες διεθνώς, έχει βραβευθεί πολλές φορές, έχει τιμηθεί, έχει κάνει χιλιάδες επιτυχίες, έχει πουλήσει 350 εκατ. και…..δίσκους, μα πάνω απ όλα έχει κάνει την Ελλάδα περήφανη.

Ο λόγος για τη μία και μοναδική Νάνα Μούσχουρη που προ ημερών έδωσε συνέντευξη τύπου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» , αφού η ανά τον κόσμο συναυλία της Happy Birthday Tour ξεκινά από το Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου 2014, γιορτάζοντας τα 80α γενέθλιά της, αλλά και μεταφέροντας τα μηνύματα της εκστρατείας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ελπίδας», για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές δότες μυελού των οστών.

«…Σας καλώ να μνημονεύσουμε μαζί, 20 χρόνια μετά την αναχώρησή τους, δυο από τις προσωπικότητες με τις οποίες μοιραστήκαμε την ελληνική άνοιξη του ’60, είπε, τον Μάνο και τη Μελίνα. Στάθηκα τυχερή να φτάσω μακριά στη ζωή μου. Οι γονείς μου μου χάρισαν την πυξίδα που είχε την αλήθεια, την εντιμότητα, την πίστη και τον σεβασμό, βαθιά χαραγμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και οι μεγάλοι καλλιτέχνες μας μου πρόσφεραν το καλοτάξιδο καράβι με το οποίο συνεχίζω να διασχίζω τις θάλασσες του κόσμου.

Όπως και σε πολλές άλλες συναυλίες, θα είναι μαζί μου η κόρη μου Λενού, που έχει από το 2001 τη δική της καριέρα στο τραγούδι και τέσσερις διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί, ο Lucien Di Napoli (πιάνο, φωνητικά), ο Yannick Deborne (κιθάρα, φωνητικά), ο Philippe Pregno (κρουστά, φλάουτο, σαξόφωνο, φωνητικά), ο Jean-Philippe Roux (μπάσο) και ο Θωμάς Κωνσταντίνου (κιθάρα, μπουζούκι).

Αναφερόμενη στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων είπε: «Δεν έχει σταματήσει στιγμή να προσφέρει, δικαιώνοντας το όνομα που διάλεξε για το δημιούργημά της, στη ζωή χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους. Ενώ παράλληλα, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, προβάλλει διεθνώς ό,τι καλό έχει η πατρίδα μας .…».

Ποια είναι

Η Ιωάννα Μούσχουρη γεννήθηκε στα Χανιά στις 13 Οκτωβίου του 1934. Ο πατέρας της πρόβαλε ταινίες σε έναν τοπικό κινηματογράφο και η μητέρα της εργαζόταν εκεί σαν ταξιθέτρια. Όταν η Νάνα έγινε τριών η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Εκείνη και η αδελφή της Ευγενία φοίτησαν στο Ωδείο και μολονότι η Νάνα είχε επιδείξει το ταλέντο της στη μουσική από έξι ετών η αδελφή της φαινόταν πιο προικισμένη.

Επειδή οι γονείς δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τις σπουδές και των δύο κοριτσιών, ρώτησαν το δάσκαλό τους πια έπρεπε να υποστηρίξουν κι αυτός απάντησε πως η Ευγενία είχε καλύτερη φωνή, αλλά η Νάνα είχε μεγαλύτερη ανάγκη να τραγουδήσει μέσα από την ψυχή της. Η παιδική της ηλικία στιγματίστηκε από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στα 12 της άρχισε μαθήματα φωνητικής, και στα 16 της γράφτηκε στο Ωδείο μελετώντας κλασική μουσική, ιδίως όπερα.

Έπειτα από οκτώ χρόνια σπουδές οι φίλοι της την παρότρυναν να δοκιμάσει τζαζ κι άρχισε να εμφανίζεται τα βράδια με ένα τζαζ γκρουπ φίλων, πράγμα που εξόργισε τον καθηγητή της και της απαγόρευσε να τραγουδήσει μαζί με άλλους συμφοιτητές της στην Επίδαυρο. Σταδιακά η Νάνα άφησε το Ωδείο, άρχισε να τραγουδά τζαζ σε διάφορα νάιτ κλαμπ και ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με την Odeon/EMI το 1957. To 1958 γνώρισε τον Μάνο Χατζηδάκι, που ενθουσιάστηκε με τη φωνή της κι άρχισε να της γράφει τραγούδια.

Το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» σε στίχους Νίκου Γκάτσου κέρδισε το α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσ/νίκης και από τότε άρχισε η άνοδος και η δόξα. «Κυπαρισσάκι», «Ξύπνα αγάπη μου» πού πήρε το βραβείο στο Φεστιβάλ Βαρκελώνης και της χάρισε ένα συμβόλαιο με την δισκογραφική Phillips/Fontana στο Παρίσι. Το 1961 τραγούδησε το soundtrack για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα.

Το τραγούδι στα γερμανικά «Weisse Rosen aus Athen» πούλησε πάνω από 1 εκατ. δίσκους και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.. Το 1962 η Νάνα συνάντησε τον μέγα και πολύ Κουίνσι Τζόουνς που την έπεισε να πάει στη Νέα Υόρκη για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με τραγούδια τζαζ και τίτλο «Το κορίτσι από την Ελλάδα τραγουδά». Εξυπακούεται ότι έγινε επιτυχία και ακολούθησε ακόμη μία στην Αγγλία με τίτλο «Το χρωματιστό μου βιβλίο».

Το 1963 εγκαταλείπει την Ελλάδα για να εγκατασταθεί μόνιμα σο Παρίσι, κάνει φίλους σημαντικούς τραγουδιστές της εποχής, λαμβάνει μέρος στη Eurovision εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο και μολονότι το τραγούδι κατέκτησε την όγδοη θέση , η εμπορικότητά του εκτοξεύτηκε, και το κυριότερο ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μισέλ Λεγκράν την πρόσεξε κι έγραψε δυο τραγούδια για εκείνη.

Το «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» το 1964 και το «Το παιδί με το ταμπούρλο» το 1965 , την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το άλμπουμ της «Η Νάνα τραγουδά». Αυτό το άλμπουμ της έφερε τύχη , αφού το άκουσε ο one and only Χάρι Μπελαφόντε και την πήρε μαζί του στην περιοδεία του το 1966. Στην απαίτησή του να βγάλει τα γυαλιά που δεν αποχωριζόταν η Νάνα ετοιμαζόταν να τα βροντήξει και να φύγει.

Τελικά ο Μπελαφόντε σεβάστηκε την επιθυμία της κι όλα πήγαν καλά. Το 1967 βρίσκει τη Νάνα με το άλμπουμ της με όλο γαλλικά τραγούδια στο σταυροδρόμι της δόξας και τον ίδιο χρόνο δίνει ένα επιτυχημένο κοντσέρτο στο θρυλικό θέατρο Ολύμπια.

Από κει κι έπειτα, οι δίσκοι που γύρισε, οι συνεργασίες της με μεγάλα ονόματα της μουσικής και οι ανά τον κόσμο περιοδείες της, τόσο σε Ανατολή, όσο και σε Δύση, πάρα πολλές, ενώ ερμήνευε σε όλες τις γλώσσες. Εμφανίσεις στην τηλεόραση, σε μεγάλες σκηνές, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και ρεσιτάλ.

Η φήμη της είχε εκτοξευθεί, μα εκείνη δεν ξεχνούσε ποτέ την Ελλάδα της. Το 1984 ξαναγυρίζει στην πατρίδα για το πρώτο της ρεσιτάλ από το 1962 που έφυγε. Το 1993 αναγορεύτηκε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, παίρνοντας τη θέση της Ώντρεϋ Χέμπορν.

Από το 1994 έως το 1999 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2005 έως το 2008 έκανε μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ασία, Νότιο Αμερική, ΗΠΑ ,Καναδά, τραγουδώντας και για 2 ημέρες σε ένα ξέχειλο από θαυμαστές της Ηρώδειο στην Αθήνα.

Ακολούθησαν και άλλοι δίσκοι της και το 2009 στην τελευταία της εμφάνιση το Royal Albert Hall, η δισκογραφική της εταιρία της απένειμε τιμητική πλακέτα που αντιπροσώπευε τα 350 εκατ. δίσκους της πού πούλησε, αν και το νούμερο υπολογίζεται μεγαλύτερο. Το 2013 τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο McGill του Κεμπέκ στον Καναδά.

Η προσωπική της ζωή

Η Νάνα Μούσχουρη παντρεύτηκε στα 25 της τον πρώτο της έρωτα και τον πρώτο άνδρα που φίλησε, τον κιθαρίστα του συγκροτήματός «The Athenians Γιώργο Πετσίλα, απέκτησαν δυο παιδιά τον Νικόλα 46 ετών και τη Λενού 44 ετών. Στα 39 της χώρισε και λίγο μετά σχετίστηκε με τον Αντρέ Σαπέλ, τεχνικό ήχου της, αλλά δεν παντρεύτηκαν επειδή η Νάνα δεν ήθελε άλλον πατέρα για τα παιδιά της. Τελικά ο γάμος έγινε το 2003 κι από τότε ζουν στην Ελβετία.

Το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η Νάνα είπε ότι προσφέρει τη σύνταξή της στο ελληνικό κράτος, γιατί όλο αυτό που συζητιόταν για την πατρίδα της στην Ευρώπη την πονούσε. Αναρωτιέμαι πόσοι το έχουν κάνει αυτό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here