«Ναός» παραεμπορίου και λαθρεμπορίου το Οικονομικό Πανεπιστήμιο!……του Χάρη Κάντα «ΒτΚ».

0
526

Σε ναό παραεμπορίου και λαθρεμπορίου έχει μετατραπεί, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και καταστηματάρχες της γύρω περιοχής, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετανάστες, οι περισσότεροι χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, έχουν στήσει το δικό τους «εμπορικό κέντρο» έξω από το κτίριο της πρώην ΑΣΟΕΕ και πουλούν την αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας πραμάτεια σε αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες πελάτες.

Στους πάγκους μπορεί να βρει κανείς από είδη ρουχισμού, τσάντες και παπούτσια, μέχρι και τσιγάρα, τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιο τιμολόγιο αγοράς, και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για αποδείξεις. 

Απ' ότι φαίνεται, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν «προσφέρει» για χρήση στους ιδιοκτήτες των πάγκων μόνο το πεζοδρόμιό του.

Μια από τις ημέρες που η «ΒτΚ» έκανε «αυτοψία» στην περιοχή, λόγω της βροχής πολλοί από τους παράνομους μικροπωλητές κατέφυγαν μέσα στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι, αλλά και τα προϊόντα τους.

Γεγονός που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των κατοίκων που λένε ότι εντός του Πανεπιστημίου υπάρχει αίθουσα που χρησιμοποιείται ως…..αποθήκη εμπορευμάτων και στην οποία δεν έχει πρόσβαση ούτε ο πρύτανης, γιατί αυτή τελεί υπό κατάληψη…

Όσο για τη στάση των Αρχών; Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις και τις καταγγελίες των κατοίκων και των καταστηματαρχών, κρατούν τελείως παθητική στάση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει παγιωθεί. 

Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες της περιοχής γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς η δράση των μικροπωλητών έχει επηρεάσει σημαντικά τη δουλειά τους και έχει οδηγήσει σε πτώση του τζίρου τους.

Πολλοί από αυτούς δέχτηκαν να μιλήσουν στη «ΒτΚ», αλλά ζήτησαν να μη δημοσιευτούν τα στοιχεία τους, γιατί φοβούνται «αντίποινα».

Όποιος μιλάει και καταγγέλλει, δέχεται επιθέσεις και απειλές, ότι θα του σπάσουν το μαγαζί. 

«Αυτό το χάλι κρατάει εδώ και χρόνια. Έχουμε απελπιστεί πια», λέει ο κύριος Αντώνης που διατηρεί κατάστημα ειδών ρουχισμού στην περιοχή, και συμπληρώνει: «Έχουμε γονατίσει από αυτήν την κατάσταση και οι Αρχές με την απουσία και την απραξία τους, ουσιαστικά νομιμοποιούν αυτήν την παράνομη δραστηριότητα.

Όλοι ξέρουν τι γίνεται εδώ, ακόμη και ο κ. Τσίπρας που περνάει κάθε πρωί με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και βλέπει την κατάσταση, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι.

Το γιατί είναι απορίας άξιον. «Σίγουρα η παρουσία των μικροπωλητών έξω από την ΑΣΟΕΕ έχει επηρεάσει όλα τα μαγαζιά», λέει ιδιοκτήτης καφέ της περιοχής, και εξηγεί:

«Ακόμη και μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα μη ανταγωνιστικά με αυτά των μικροπωλητών, έχουν πάθει ζημιά, καθώς αυτή η εικόνα υποβαθμίζει τη γειτονιά.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής, καθώς αυτοί οι άνθρωποι περνούν ώρες εδώ και κάνουν τη φυσική τους ανάγκη όπου βρουν, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας του φόβου, που απομακρύνει τους πελάτες από τα μαγαζιά μας. Μιλάμε για κανονικό παζάρι, στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και το παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Έχω δει ότι χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο ως αποθηκευτικό χώρο.

Μάλιστα, τα Σαββατοκύριακα που η Σχολή είναι κλειστή πουλάνε τσιγάρα μέσα από τα κάγκελα».

Κάποιοι από τους καταστηματάρχες ζητούν να μάθουν τα βαθύτερα αίτια που συντηρείται ακόμα η παράνομη αγορά στην οδό Πατησίων.

Μάλιστα, η υπεύθυνη του μαγαζιού αθλητικών υποδημάτων δήλωσε αγανακτισμένη πως «δημιουργούν εντάσεις και έχει αυξηθεί και ο φόβος για τη σωματική μας ακεραιότητα».

Σε διπλανό μαγαζί ο Γιώργος Βολονάκης αναφέρει πως πλέον οι επαγγελματίες της περιοχής είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν οικονομικά, καθώς έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ο αριθμός των ατόμων που προτιμάει να ψωνίζει από τη «μαύρη αγορά» της ΑΣΟΕΕ δεν είναι μικρός.

Στα όριά τους οι κάτοικοι

Σε καθεστώς φόβου ζουν και οι κάτοικοι της περιοχής. «Δεν μπορώ να πω ότι είναι βίαιοι άνθρωποι, αλλά όταν σκοτεινιάζει, υπάρχει φόβος. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να περάσει από ένα πεζοδρόμιο που του έχουν κάνει κατάληψη παράνομοι μετανάστες», λέει η Κ.Τ. που μένει χρόνια στην περιοχή, και συνεχίζει: «Όλοι ξέρουν ότι χρησιμοποιούν τους χώρους του Πανεπιστημίου ως αποθήκη. Γνωρίζω ότι έχουν συγκεκριμένο χώρο τον οποίο έχουν καταλάβει αναρχικοί και εκεί δεν μπορεί να μπει ούτε ο πρύτανης». 

«Κάθε ημέρα βλέπω, πριν καν ξημερώσει, να έρχονται τρίκυκλα και να ξεφορτώνουν την πραμάτεια στην ΑΣΟΕΕ. Τελευταία έρχονται χιλιάδες κούτες με τσιγάρα, τα οποία πουλάνε μέσα από τα κάγκελα, ακόμη και τις ημέρες που το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό», καταγγέλλει ο Κ.Α. ο οποίος πέρα από το παραεμπόριο θέτει και ζήτημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας:

«Δεν είναι μόνο τα κάθε λογής σκουπίδια που αφήνουν κάθε βράδυ. Είναι και οι ακαθαρσίες από τις φυσικές τους ανάγκες, που τις κάνουν ακόμη και στις εισόδους των πολυκατοικιών μας. Η δυσωδία είναι ανυπόφορη».

Για περίεργη κατάσταση κάνει λόγο η Τ.Σ.: «Υπάρχουν βρωμιά, ακαταστασία, φόβος και, φυσικά, το παραεμπόριο, και οι Αρχές δεν πλησιάζουν καν. Μας λένε λιτότητα, μας κόβουν τις συντάξεις και αφήνουν το παραεμπόριο ελεύθερο. Ζούμε χρόνια αυτήν την περίεργη κατάσταση και πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας».

Εκκλήσεις που έπεσαν στο κενό

Οι φορές που οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν απευθυνθεί στις Αρχές για το θέμα δεν είναι λίγες. Παρόλα αυτά, κανείς δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό, αφού οι όποιες κινήσεις ήταν αποσπασματικές και είχαν στόχο τις εντυπώσεις.

«Ακόμη και πιο παλιά, που η Αστυνομία είχε κάνει μια-δυο επιχειρήσεις, και μάλιστα είχε προχωρήσει και σε συλλήψεις, το παραεμπόριο δεν σταμάτησε. Υπό την προστασία φοιτητικών οργανώσεων, αναρχικών, και δεν ξέρω τι άλλο, οι μικροπωλητές πάντα επέστρεφαν.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», υποστηρίζει ένας από τους πολλούς καταστηματάρχες που έχουν δει τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα λόγω της λειτουργίας αυτού του αυτοσχέδιου εμπορικού κέντρου.

Ο δικηγόρος Εδουάρδος Κυπριωτάκης είχε στο παρελθόν αποπειραθεί να οργανώσει μια συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου, ώστε να γίνει επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία:

«Αυτό που γίνεται στην ΑΣΟΕΕ είναι λαθρεμπόριο. Στους πάγκους υπάρχουν παπούτσια, τσάντες, φορτιστές κινητών, cd, τσιγάρα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Βλέποντας ότι δεν γίνεται κάτι από τις Αρχές ξεκίνησα μια προσπάθεια μέσω Facebook για να συγκεντρώσω υπογραφές. Δυστυχώς, ενώ βρισκόμασταν σε καλό δρόμο, μου έκλεισαν τη σελίδα και το ίδιο έγινε και σε μια δεύτερη παρόμοια προσπάθεια».

Η μαρτυρία τους δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες που καταγράψαμε στο ρεπορτάζ. «Είναι κοινό μυστικό ότι πέρα από το πεζοδρόμιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι μικροπωλητές χρησιμοποιούν και τους χώρους του για να αποθηκεύουν τους πάγκους και τα προϊόντα τους.

Κανείς, όμως, δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εποχή η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κλούβες δεξιά και αριστερά του Πανεπιστημίου, και στη μέση οι μικροπωλητές έστηναν τους πάγκους τους και συνέχιζαν ανενόχλητοι τη δουλειά τους». 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here