Η Κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει άμεσα την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα και να λάβει μέτρα που θα απαντούν στην ανάγκη του κόσμου να έχει κάποια ευρώ στο πορτοφόλι του μετά τις 15 κάθε μήνα για να ζήσει, αφού θα έχει πληρώσει ρεύμα και φυσικό αέριο, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά λάθη, όπως τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπέρ του φυσικού αερίου και τη μη θέσπιση χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των φθηνότερων ΑΠΕ, ενώ φαίνεται να αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όσο για τις ανακοινώσεις για τις εγχώριες έρευνες Φυσικού Αερίου σημείωσε ότι, ακόμη κι αν αυτές έχουν αποτέλεσμα, είναι υπόθεση χρόνων η εκμετάλλευση και δεν απαντούν στο άμεσο πρόβλημα του κόσμου. Αντιθέτως, απαιτείται η δέσμευση πόρων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως και η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους Δήμους και την αυτοπαραγωγή.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Αυτό που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ακόμη κι αν “τρέξει”, σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενδεχομένως να έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα μετά από 7-8 χρόνια. Άρα, δεν αφορά καθόλου την τρέχουσα συγκυρία. Δεν αφορά τι έγινε χθες, τι θα γίνει σήμερα, τι γίνεται αύριο, τον επόμενο χρόνο.
Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα σχέδια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι εάν θα μπορέσει ο κόσμος μετά τις 15 του μηνός να έχει κάποιο ευρώ στο πορτοφόλι, αφού πληρώσει το ρεύμα και το φυσικό αέριο, για να ζήσει τις υπόλοιπες ημέρες. Γύρω από αυτό δεν ανακοινώθηκε τίποτα, έχουμε τα ίδια ατελέσφορα μέτρα.
Αντίθετα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε 36% αύξηση πάνω στα σταθερά τιμολόγια που είχαν περί τις 500.000 καταναλωτές, αυτά με την κλειδωμένη τιμή. Αυτοί είναι τώρα έρμαια των νέων αυξήσεων.
Έχουμε μια εταιρεία που ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη -η ΔΕΗ, υποτίθεται δημόσια εταιρεία- πάνω από 800 εκατομμύρια και την ίδια ώρα, κατά προκλητικό τρόπο, αυξάνει τα σταθερά της τιμολόγια. Κοιτάξτε το παράδειγμα της Ισπανίας.
Είπε ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή κλειδωμένες αμοιβές για τις ΑΠΕ, για τα υδροηλεκτρικά, που είναι οι πιο φτηνές πηγές παραγωγής ενέργειας και από εκεί και έπειτα να υπάρχει ένα πλαφόν σε σχέση με το Φυσικό Αέριο. Εδώ ούτε που το διανοούνται αυτό. Σήμερα απαιτείται άμεση αναστολή λειτουργίας του εγχώριου χρηματιστηρίου ενέργειας, που είναι ο χώρος όπου διεξάγεται η κερδοσκοπία τους τελευταίους μήνες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.
Τρία χρόνια σχεδόν κυβέρνηση, θα έπρεπε να έχει καταθέσει το χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Δεν λέμε ότι οι ΑΠΕ – και σωστά – είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας σήμερα; Γιατί δεν υπάρχει αυτό το χωροταξικό για τις ΑΠΕ;
Γιατί εξάγγειλαν, πάλι για επικοινωνιακούς λόγους, πριν από 1-2 χρόνια, την απολιγνιτοποίηση και τώρα τρέχουμε από πίσω να ξαναβάλουμε μπροστά τα λιγνιτικά εργοστάσια και τα λιγνιτικά πεδία και εισάγουμε τον λιγνίτη από τα Βαλκάνια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει έναν συγκεκριμένο ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος προέβλεπε, όχι τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, αλλά την σταδιακή. Αλλά εδώ έγινε για συγκεκριμένους λόγους έτσι, για να ανοίξουν χώρο στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τη ΔΕΗ. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αύξησε την πρόσδεσή της στο φυσικό αέριο.
Η σημερινή κρίση ξεκίνησε 8 μήνες πριν τον πόλεμο. Αυτές τις ακριβές τιμές τις είδαμε 8 μήνες πριν από τον πόλεμο. Τον λογαριασμό του πολέμου δεν τον έχει πληρώσει ακόμη ο κόσμος στους λογαριασμούς του, έπεται συνέχεια χειρότερη.
Θα έπρεπε τώρα να είχε δεσμεύσει κονδύλια ώστε να διευρύνει το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”. Να ενισχύσει τις ενεργειακές κοινότητες, τη δυνατότητα των Δήμων και των ιδιωτών να παράγουν ενέργεια από μόνοι τους, αυτά δυστυχώς τα έχει πάει πίσω. Το χωροταξικό των ΑΠΕ, για να μην βάζει τις τοπικές κοινωνίες να τσακώνονται.
Γι’ αυτά όλα την εγκαλούμε. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να μας φλομώνει στα ψέματα, περί αυτού πρόκειται. Αφήστε δε που η ιστορία για την φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% είναι μια συζήτηση που τη διέψευσε ο κ. Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στη ΔΕΗ.
Άρα θα κάνουν διάφορα λογιστικά κόλπα, θα κάνουν ενδοομιλικές κινήσεις. Σήμερα οι βουλευτές μας βλέπουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να μας απαντήσει, λοιπόν, εάν υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη, τα 1,4 δισεκατομμύρια.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: