Ο Τούρκος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης, Δρ. Γκουρκάν Κουμπάρογλου αποκαλύπτει επιστημονικά γιατί η Άγκυρα έχει λυσσάξει με το Καστελόριζο.
«Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω) βρίσκεται πολύ κοντά σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Κόλπο της Αττάλειας ως τον Κόλπο της Φοινίκης και νότιο-ανατολικά του νησιού βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας υποθαλάσσια όρη λάσπης με Υδρίτες εγκλωβισμένου Μεθανίου»…δηλαδή το 70% και το 90% του Φυσικού Αερίου, λέει ο Τούρκος καθηγητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργειακής Οικονομίας Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak.
Ο Κουμπάρογλου συμβουλεύει μάλιστα τους πολιτικούς στη Γείτονα να πάψουν να αποκαλούν το Ελληνικό νησί Μεγίστη (Μeis) αλλά να το λένε στα τουρκικά: Kızılhisar!
«Το όνομα Μεγίστη δόθηκε από την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ήταν καταλληλότερο η τουρκική κοινή γνώμη να χρησιμοποιεί το όνομα Kızılhisar» λέει στην Yeni Safak o Τούρκος καθηγητής, δείχνοντας και τους μύχιους πόθους της Άγκυρας!
Ο τούρκος καθηγητής λέει ότι στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εκπονηθεί ένας χάρτης υποθαλάσσιων ηφαιστείων που εκπέμπουν αέριο μεθάνιο στη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει ο Κουμπάρογλου:
«Τα ηφαίστεια αυτά στη Μεσόγειο βρίσκονται: Στη λεκάνη του Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται ως την θαλάσσια περιοχή Ζορ, όπου έχει ανακαλυφθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου. Στη λεκάνη Λεβάντ, η οποία περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου και στη μεσογειακή επέκταση της λεκάνης της Σύρτης, στη Λιβύη.
Ηφαίστεια μεθανίου βρίσκονται επίσης ανατολικά της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατά μήκος της μέσης γραμμής μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Μεγίστης. Για το λόγο αυτό, η περιοχή ανατολικά της Μεγίστης έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία υδριτών μεθανίου στον πυθμένα της θάλασσας».
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……