Στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών υπάρχει, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος αποδέχθηκε ότι τον πρώτο λόγο στο μείζον αυτό θέμα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Οι ελληνικές τράπεζες», είπε ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε ερώτηση του ΠΘ, «έχουν υψηλά, όπως και να τα υπολογίσει κανείς, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση τους».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει προτείνει ότι η διενέργεια στρες τεστ, μπορεί να δώσει απαντήσεις χωρίς να χρειαστεί πλήρως έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο νομίζει πως «είναι εποικοδομητική η πρόταση (της ΕΚΤ) και εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι αυτό θα γίνει και θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε πριν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Η αλλαγή της στάσης του κ. Τόμσεν είναι μία θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και σιωπηρά η όποια ανά-κεφαλαιοποίηση χρειαστεί.
Αναφορικά με το Πρόγραμμα του ΔΝΤ, η πρώτη αξιολόγηση του οποίου θα γίνει τον Ιανουάριο, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε ήπιος!! Μάλιστα μετά την ενημέρωση του στους δημοσιογράφους, τονίστηκε από πηγή του Ταμείου ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα.
«Έχουμε εγκρίνει το Πρόγραμμα που πρότειναν οι ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι είναι καλό πρόγραμμα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να επιστρέψει η Αποστολή πίσω. Δεν το ονομάζουμε αξιολόγηση (σ.σ. επειδή αφορά το πρόγραμμα των Ευρωπαίων).
Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε πολιτικές, να ζητήσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Το Πρόγραμμα έχει στόχο το 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω η Ελλάδα είναι στο δρόμο να το πετύχει, αν όχι να το πετύχει και με το παραπάνω».
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι «σίγουρα δεν βλέπω το λόγο για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα πάντως είναι το χρέος και βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις επ’ αυτού. Ελπίζουμε να έχουμε μία συμφωνία σύντομα, η οποία θα επιτρέψει στο Πρόγραμμα μας να εφαρμοστεί (εννοώντας το χρηματοδοτικό «κομμάτι» του Προγράμματος). Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα μετά την αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι Ταμείο λαμβάνει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα διότι του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητούν να συνεισφέρουμε θα το κάνουμε», τόνισε.
{jcomments on}