Ξεσηκώθηκαν οι Κάτοικοι στην Κηφισιά: Επιτήδειοι εργολάβοι σηκώνουν μεγαθήρια παρά την απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ.

0
130

Πώς και γιατί οι κάτοικοι της Κηφισιάς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και πάγωσαν την ανέγερση παράνομης οικοδομής.

Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι του δήμου Κηφισιάς για αναστολή κατασκευής οικοδομών που χρησιμοποιούν τις παράνομες-βάσει απόφασης του ΣτΕ-διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στην Κηφισιά: Επιτήδειοι εργολάβοι σηκώνουν... | Οικονομία Ειδήσεις

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές οι εργολάβοι, που κατασκευάζουν οικοδομές, οι οποίες κάνουν χρήση του ΝΟΚ, με άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ, έχουν βρει παραθυράκια για να συνεχίζουν τις εργασίες.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και ο Σύλλογος ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ-Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κηφισιάς προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ένα κτίριο στη Λεωφόρο Πεντέλης 18 στο Κεφαλάρι, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΝΟΚ και ήδη κατασκευαζόταν.

Οι κάτοικοι στην προσφυγή τους ανέφεραν ότι έχουν παραβιαστεί τα πολεοδομικά μεγέθη ως προς τον συντελεστή δόμησης, την κάλυψη, τον όγκο και το ύψος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν.Ο.Κ, ενώ τόνισαν ότι το Κεφαλάρι προστατεύεται με βάση τα Προεδρικά Διατάγματα του 1982 και του 1987.

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στην Κηφισιά: Επιτήδειοι εργολάβοι σηκώνουν... | Οικονομία Ειδήσεις

Έως ότου να βγει η τελική απόφαση του ΣτΕ η οικοδομική άδεια πάγωσε και το μόνο που επετράπη στον εργολάβο να προχωρήσει σε εργασίες τις οποίες έκρινε κατά την κρίση της αρμόδιας Πολεοδομίας, αφορούν μέτρα ασφαλείας γύρω από την οικοδομή.

Ωστόσο, ο κατασκευαστής συνέχισε ανενόχλητος τις εργασίες χωρίς έλεγχο από την τοπική πολεοδομία με αποτέλεσμα να ανεγερθεί και δεύτερος όροφος. Όλα αυτά έγιναν με τις “ευλογίες” της αρμόδιας πολεοδομίας η οποία επέτρεψε για 14 ημέρες (από τις 27/8 έως και τις 9/9) τη συνέχιση των εργασιών και όχι 10 όπως είχε αποφασίσει το ΣτΕ.

Η επέμβαση των κατοίκων

Οι κάτοικοι και οι δημότες της περιοχής προχώρησαν σε κινητοποίηση, καθώς έγινε αντιληπτό ότι ο εργολάβος ξεκίνησε της δήθεν εργασίες για μέτρα ασφαλείας από τις 26 Αύγουστου, δηλαδή δύο ημέρες πριν δοθεί το πράσινο φως από την πολεοδομία, και αυτές συνεχίστηκαν έως και τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν στην Δημοτική Αρχή και την Αστυνομία και έλαβαν τις σχετικές διαβεβαιώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι οι οικοδομικές εργασίες θα διακοπούν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η κινητοποίηση και συγκέντρωσή τους στον χώρο της οικοδομής. Εν τούτοις, οι οικοδομικές εργασίες συνεχίστηκαν και οι δημότες μετά από σχετική έρευνα πληροφορήθηκαν ότι στις 7:30 π.μ. της 30/08/2024 θα κατέφτανε στην οικοδομή η μπετονιέρα για τη σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων του 2ου ορόφου.

Ενημέρωσαν εκ νέου την Αστυνομία και προσήλθαν στο χώρο της οικοδομής. Εκεί βρέθηκε και η Αστυνομία, υπήρξε ένταση και κατόπιν μετέβησαν όλοι μαζί στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς.

Το γεγονός καταγράφηκε στο Βιβλίο Συμβάντων, αλλά η Αστυνομία επικαλούμενη το έγγραφο της Πολεοδομίας που επέτρεπε στον εργολάβο τη συνέχιση των εργασιών, αποκαλώντας αυτές εργασίες ασφαλείας, αρνήθηκε να επέμβει.

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο ο Δήμαρχος Κηφισιάς κύριος Βασίλης Ξυπολυτάς ενημέρωσε τους Δημότες διαδικτυακά ότι στις 31/08/2024 εξέδωσε «εντέλλεσθε» προς την πολεοδομία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Κηφισιάς, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή στην προστασία του προαστίου από τον Nέο Oικοδομικό Kανονισμό, η πολεοδομία ανακάλεσε την εν λόγω άδεια και εξέδωσε νέα άδεια μόνο για εργασίες μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης, ο Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς μαζί με την ΕΛΛΕΤ και το Σύλλογο ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ- ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ προσέφυγαν στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ κατά της απόφασης της πολεοδομίας που επέτρεπε τις εργασίες και ζήτησαν από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ να εκδοθεί Προσωρινή Διαταγή για αναστολή οποιασδήποτε εργασίας στο ακίνητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here