Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ελάτε στη θέση μας και μοιρασθείτε μαζί μας τα πικρά μας συναισθήματα και την βαθιά μας απογοήτευση που αφορούν την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του Κράτους μας και τους όσους καθ' ύλην αρμόδιους – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – σχετικά με το Μνημείο-Οικία του Μακεδονομάχου, ήρωα Παύλου Μελά της οδού Τατοΐου στην Κηφισιά.
Ελάτε να μοιρασθούμε το βαρύ φορτίο της θλίψης που μας διακατέχει. Πάνε τώρα δεκαετίες από τότε που ξεκινήσαμε τις προσπάθειες να περισώσουμε ότι απέμεινε από το ιστορικό αυτό σπίτι της Κηφισιάς.
Να ξεθάψουμε από την αθλιότητα της λησμονιάς αυτό το διαμάντι που θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμη λαμπερό φάρο στην ιστορία της αγαπημένης μας Πατρίδας.
Κάναμε ότι μας ήταν δυνατόν για να παύσει αυτό το σπίτι του μεγάλου ήρωα- που από εκεί ξεκίνησε κάποιο σούρουπο για τον ένδοξο αγώνα του- να φέρει τη σφραγίδα του «σκιάχτρου της ντροπής» και συνάμα την εικόνα της «παντελούς αποθέωσης της αγνωμοσύνης».
Περιμέναμε κάποια ανταπόκριση στην από 24/11/2014 πρόσφατη επιστολή μας «απελπισίας» προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής και από εκεί δεν πήραμε παρά μόνο την πλήρη σιωπή τους προς απάντησή μας.
Ούτε μια επαφή, ούτε καν έστω ένα τηλεφώνημα, ούτε έστω μια πληροφόρηση ότι ελήφθη η επιστολή μας. Μας δόθηκε η αίσθηση ότι την επιστολή αυτή την στείλαμε στο «χάος». Μακάρι να κάνουμε λάθος.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί κανείς να διεισδύσει στα άδυτα αυτής της νοοτροπίας των όσων δεν απαντούν σε επιστολές που λαμβάνουν, αλλά φαίνεται μάλλον πως αυτοί που το συνηθίζουν είναι πιθανώς αυτοί που εάν κρίνουν ότι το θέμα δεν τους ενδιαφέρει, απλά αγνοούν την επιστολή που έλαβαν και δεν απαντούν στον αποστολέα.
Ίσως και να φταιει ενίοτε και αυτή η αδιάτρητη χλαίνη της εξουσίας που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ενασχολήσεις συγχρόνως, θέτοντας πιθανώς άλλες προτεραιότητες.
Μακάρι κάποτε τα γεγονότα να μας διαψεύσουν, αλλά ποιος ξέρει εάν και πότε. Επειδή λοιπόν εν τω μεταξύ η Οικία-Μνημείο Παύλου Μελά είναι πιθανόν να καταρρεύσει οριστικά και επειδή το τραγικό για εμάς αυτό γεγονός θα αποτελέσει μεγίστη αισχύνη η είδηση της οποίας μπορεί να κάνει και τον γύρο των Βαλκανίων με πιθανή αφετηρία τα Σκόπια πριν απλωθεί περαιτέρω, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ευοδωθεί ο σκοπός: Να σώσουμε την Οικία και να της δώσουμε πνοή και ζωή.
Η σωτηρία της Οικίας του Παύλου Μελά είναι ηθική και νομική επιταγή όλων μας. Η προστασία της οικίας του Παύλου Μελά ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υπαγορεύεται από το άρ.24 παρ.6 του Συντάγματος στο πλαίσιο της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, «Tα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Kράτος. Nόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών».
Σύμφωνα, δε, με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολ ΣτΕ 2801/1991) «με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 6 του άρθρου 24 του Συντάγματος, ο συντακτικός νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας, καθιέρωσε, για πρώτη φορά, αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, η οποία έχει ως περιεχόμενο αφενός τη διατήρηση στο διηνεκές των μνημείων και λοιπών στοιχείων, κάθε είδους, που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συνθέτουν την ιστορική, καλλιτεχνική, τεχνολογική και, γενικώς, την πολιτιστική κληρονομιά, και αφετέρου τη δυνατότητα επιβολής γενικών περιορισμών ή ειδικών μέτρων για την αποφυγή οποιασδήποτε βλάβης, αλλοίωσης ή υποβάθμισης του χώρου που περιβάλλει τα μνημεία αυτά».
Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέρος της οποίας είναι η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ανάγεται κατά το Σύνταγμα σε «υποχρέωση του Κράτους» το οποίο οφείλει να παίρνει ιδιαίτερα μέτρα, προληπτικά ή κατασταλτικά, στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας που κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος συνδέεται με την προστασία τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ανάγεται, όμως, και σε «υποχρέωση του καθενός».
Πράγματι, με το άρ.1 παρ.1 του νόμου 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Στην προστασία που παρέχεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγεται η πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι σήμερα.
Η προστασία αυτή έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος».
Δηλαδή, η υποχρέωση του καθενός μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – εν προκειμένω της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά – συνίσταται στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών ώστε να εμπλουτίζεται η ζωή του ανθρώπου σε νοήματα και παραστάσεις και να βελτιώνεται από τη γνώση και συνείδηση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.
Με άλλα λόγια, η υποχρέωση τόσο του Κράτους όσο και καθενός εκ των πολιτών του για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που για το θέμα της παρούσας επιστολής επικεντρώνεται στη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά εκπορεύεται άμεσα από την Αρχή της Κοινωνικής Διάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως αυτή αναγνωρίζεται από το νόμο και το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Ενόψει της μέχρι σήμερα αδιαφορίας του Κράτους δια του αρμόδιου Υπουργείου και της πολιτικής του ηγεσίας, παρόλες τις επίμονες και συνεχείς οχλήσεις μας για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και διάσωσης τους οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, αυτή στέκει σήμερα ετοιμόρροπη ως ένα ακραία λεηλατημένο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρ’ ότι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο ήδη από τον Αύγουστο του 2009.
Αν δεν γίνουν σύντομα επεμβάσεις για τη διάσωσή του, αλλά και αν δεν βρεθεί τρόπος για την αξιοποίησή του, στο πνεύμα πάντα της ιστορίας του, κάποια στιγμή το κτίσμα αυτό θα υποκύψει στον χρόνο και στην ανθρώπινη μανία.
Εκτός, όμως, από την υφιστάμενη υποχρέωση του καθενός μας για την προστασία και διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, η οικία αυτή ως στοιχείο του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος άπτεται και του υφιστάμενου κατά την ερμηνεία του άρ.57 του Αστικού Κώδικα δικαιώματος του καθενός μας για τη διάσωση, προστασία και απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο της ανάπτυξης της προσωπικότητας του.
Δηλαδή, το δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας στη διάσωση, προστασία και απόλαυση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ως ενός εκ των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προσβάλλεται βάναυσα από τη διαφαινόμενη αδράνεια ή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν ενεργεί στο πλαίσιο της υποχρέωσης του Κράτους κατά το άρ.24 παρ.6 Συντάγματος κάθε αναγκαίο μέτρο για την διάσωση και προστασία της οικίας στην Κηφισιά του ιστορικού Μακεδονομάχου, παρόλο που τελεί η εν λόγω πολιτική ηγεσία σε πλήρη γνώση της κατάστασης περί την επαπειλούμενη κατάρρευση και ολοκληρωτική καταστροφή του εν λόγω πολιτιστικού μνημείου.
Με την βοήθεια όμως του Θεού, των πατριωτών χορηγών από την Ελλάδα και τη Διασπορά, την σύμφωνη γνώμη και απαραίτητη και πολύτιμη συμπαράσταση της ιδιοκτήτριας της θρυλικής Οικίας και εγγονής του Μακεδονομάχου ήρωα, κυρίας Ναταλίας Ιωαννίδη και προφανώς την έγκριση των αρμοδίων Αρχών μας, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε το όνειρο.
Με ειλικρινείς φιλικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Τζίνα Σιδηροπούλου
Ελένη Ζαφειροπούλου
Παναγιώτης Ραυτόπουλος
Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος
Γιάννης Μελάς.
{jcomments on}