Η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την Αμμόχωστο είναι πολύ καλή, αν και θα μπορούσε να είναι εξαιρετική, αλλά οι Βρετανοί δεν υποχώρησαν στο αίτημα των άλλων χωρών να αναφέρονται στο κείμενο τα ονόματα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του υποτακτικού του, κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Όμως η Λευκωσία και η Αθήνα δικαιούνται να εκφράζουν ικανοποίηση διότι οι διαφορές από το πρώτο σχέδιο δήλωσης στο τρίτο και τελευταίο, είναι από τη γη μέχρι τον ουρανό.
Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.
Σημείωσε σχετικά:
Βοήθησαν πολύ οι Ινδοί, οι Κινέζοι και οι Ιρλανδοί, αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν μαζί τους και τους Αμερικανούς, και άλλες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη διαφορά μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ότι απαιτούσε σκληρή καταδίκη της παράνομης τουρκικής πράξης για άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου.
Δυστυχώς η Κύπρος και η Ελλάδα αναγκάζονται να παλεύουν για τα αυτονόητα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχοντας πάντα απέναντι τους τη Βρετανία. Οι Εγγλέζοι παίζουν πάντα ένα βρώμικο ρόλο και μακάρι να αυξηθούν οι φωνές στο νησί που ζητούν την εκδίωξη των βρετανικών βάσεων. Θα είναι μία καλή εξέλιξη, αν η Κυπριακή Δημοκρατία το απαιτήσει.
Μετά τη διπλωματική ήττα τους, οι Εγγλέζοι θα δείξουν τα…«δόντια» τους στις διεργασίες για το ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη. Θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στην Τουρκία, όσα έχασε την Παρασκευή, με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει:
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».
Σημειώνονται επίσης:
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.